Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a amendat, in urma cu cateva zile, Bank of Cyprus, sucursala Romania, cu 40.000 lei, dupa ce un client al institutiei de credit a reclamat ca banca i-ar fi modificat nejustificat dobanda la un credit ipotecar. Banca a motivat cresterea dobanzii prin faptul ca "in plan mondial si local au intervenit schimbari ale conditiilor financiare si economice care au condus la modificarea conditiilor pietei financiar-bancare".

  • Schimbarile din piata financiar-bancara, motiv de majorare a dobanzii

Bank of Cyprus a modificat, in data de 16 decembrie, dobanda creditului ipotecar contractat de Stefan Willems, olandez cu domiciliul in Romania, fara acordul sau si fara sa il fi informat pe aceasta in scris inainte de aceasta schimbare. Banca si-a notificat insa clientul ca dobanda creditului a ajuns la EURIBOR la trei luni + 5,45%, de la EURIBOR la trei luni + 3,95% cat era initial.

Motivele oferite de banca pentru cresterea dobanzii sunt "importantele schimbari ale pietei financiar-bancare, precum si deteriorarea situatiei economice la nivel mondial care au afectat costurile de finantare ale Bank of Cyprus".

Am promis bancii ca voi plati rata lunara la creditul ipotecar conform propunerii lor din 18.12.2009, dar sub protest. Imi rezerv dreptul sa mentionez acest lucru pe fiecare ordin de plata/ordin de depunere pentru a ma proteja din punctul de vedere juridic

Stefan Willems

In urma unei adrese transmisa institutiei, Bank of Cyprus i-a trimis lui Stefan Willems o noua scrisoare, prin care ii arata ca activitatea bancii a fost afectata de conditiile financiare si economice care au condus la modificarea conditiilor pietei financiar-bancare, iar incepand cu al doilea an de creditare dobanda aferenta creditului a devenit variabila.

  • Bank of Cyprus: Banca poate majora dobanda, fara a fi necesar acordul clientului

Totodata, banca mai arata ca, in conformitate cu prevederile contractuale, are dreptul de a majora marja dobanzii, fara a fi necesar acordul clientului, unica obligatie fiind de a notifica aceasta modificare.

Stefan Willems, care este si director general la Easy Credit, a considerat motivele oferite ca fiind neintemeiate, iar in data de 24 decembrie 2009 a depus o plangere la ANPC.

Adresa ANPC privind sanctiunea aplicata bancii
Adresa ANPC privind sanctiunea aplicata bancii
Foto: HotNews.ro

In data de 21 ianuarie, dupa analizarea plangerii, ANPC a decis amendarea Bank of Cyprus cu suma de 40.000 de lei, sanctiune care a fost contestata de catre banca.

Dupa amenda aplicata institutiei de credit, Stefan Willems a contactat reprezentantii bancii cipriote pentru ca dobanda creditului ipotecar sa revina la nivelul initial. Acestia i-au transmis in data de 4 februarie ca banca nu este de acord sa reduca marja creditului conform contractului semnat initial, astfel incat acesta a decis sa dea in judecata Bank of Cyprus pentru ca a introdus clauze abuzive in contractul de credit, precum si pentru practici comerciale ilegale si introducerea de clauze abuzive.