Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BNR: Activele sistemului bancar au urcat in 2009 cu peste 16 miliarde de lei, iar ponderea creditelor restante a atins 1,46%

Ponderea creditelor restante a crescut de aproape 5 ori anul trecut. Astfel, de la 0,3% au ajuns la 1,46% - potrivit datelor venite de la Banca Naţională a României. În acelaşi timp, activele sistemului bancar au crescut cu peste 16 miliarde de lei. Raportul BNR arată că nu trebuie să ne facem griji in ceea ce priveste soliditatea băncilor de la noi - rata solvabilităţii este la cote ridicate, ea nu trebuie să scadă sub 8%, iar în acest moment este de peste 14 procente.

UE trebuie sa faca totul pentru a stabiliza Grecia si euro - Deutsche Bank

Uniunea Europeana trebuie sa faca totul pentru a stabiliza Grecia si euro. Apelul vine de la economistul sef al Deutsche Bank, Thomas Mayer, care avertizeaza ca "presiunea asupra monedei europene creste tot mai mult". In ce priveste ajutorul acordat Greciei, europenii trebuie sa actioneze numai daca si guvernul de la Atena este dispus sa faca eforturi. "Ajutoarele pentru Grecia trebuie sa ramana o exceptie, in caz contrar o criza serioasa poate sa ameninte Uniunea monetara", a adaugat economistul german. In alta ordine de idei, Mayer a declarat ca Germania va cunoaste cea mai puternica majorare a Produsului Intern Brut din Europa, de cel putin 2%, "ceea ce va face din Germania locomotiva cresterii in Uniunea Europeana", a comentat el. La sfarsitul lui ianuarie, guvernul de la Berlin a majorat previziunea de crestere economica pentru anul acesta la 1,4%.

China a detronat Germania si a devenit cel mai mare exportator mondial in 2009

China a devenit cel mai mare exportator mondial in 2009. China a depasit astfel Germania, ale carei exporturi au suferit anul trecut cea mai accentuata depreciere din 1950 si pana in prezent. Potrivit datelor publicate de Oficiul german pentru statistica, exporturile Beijingului au urcat anul trecut la 1.200 de miliarde de dolari, in timp ce exporturile Germaniei au totalizat 1.100 de miliarde. Berlinul precizeaza, insa, ca din luna decembrie exporturile au crescut cu 3,4% comparativ cu aceeasi luna din 2008 - un indicator cheie, care arata ca relansarea economica este in curs de stabilizare.

Toyota Romania recheama pentru verificari 12.500 de masini, pentru posibile probleme la pedala de acceleratie

Toyota Romania recheama pentru verificari 12.500 de masini, pentru posibile probleme la pedala de acceleratie. Posesorii acestor vehicule vor primi scrisori de informare de la dealerii Toyota de la care si-au achizitionat masina, prin care vor fi invitati pentru programari in service. Verificarea unei masini va dura aproximativ 30 de minute, costurile urmand sa fie suportate de catre companie, a anuntat importatorul. Campania de rechemare este o masura preventiva, ce are ca scop verificarea tuturor vehiculelor indicate de catre producator, chiar daca posesorii acestor masini nu au identificat vreo problema la nivelul pedalei de acceleratie sau daca masina nu prezinta problema respectiva. In Romania, la fel ca si in Europa, nu a avut loc niciun accident cauzat de eventuale disfunctionalitati la nivelul pedalei de acceleratie. Masinile sunt parte a unui recall la nivel european, ce vizeaza 1,8 milioane de masini din urmatoarele modele: AYGO, iQ, Yaris, Auris, Corolla, Verso, Avensis si RAV4 .