Guvernul leton va injecta 145 milioane de euro in Parex Banka, fosta banca numarul unu a tarii, nationalizata in 2008, a anuntat Martins Bicevskis, secretar de Stat la Ministerul Finantelor. „Banii sunt destinati respectarii angajamentelor luate de Guvern”, a mai aratat Bicevskis.

Parex Banka are de rambursat un credit de 311 milioane de euro in primul trimestru al anului, bani pe care nu-i are in conturi. Oficialii letoni spun ca acesta este ultimul sprijin financiar pe care il acorda Parx Banka, institutie pe care dupa ce o pune pe picoare, ar putea sa o privatizeze.

In 2008, cand a izbucnit criza economica globala, letonii s-au grabit sa isi retraga economiile pe fondul unor zvonuri ca Parex ar avea probleme. Fara bani, banca risca sa se prabuseasca, fiind salvata in ultimul moment prin nationalizare. Mai mult, ca sa stopeze hemoragia banilor, Banca Centrala a impus restrictii cu privire la retrageri. Din 15 februarie, clientii care au ramas cu banii „inghetati” in conturile Parex vor putea sa isi schimbe o parte din economii pe obligatiuni cu maturitatea de doi ani.