Romanii au depus anul trecut la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) circa 3000 de reclamatii, soldate cu amenzi de peste 500.000 de euro aplicate institutiilor de credit, se arata intr-o informare a ANPC transmisa la solicitarea HotNews.ro. Cele mai multe sesizari au venit ca urmare a modificarii dobanzilor la imprumuturile contractate, mai precizeaza ANPC. Unul din zece reclamanti este bucurestean, mai reiese din informarea institutiei citate.

“La sediul central al ANPC, au fost incheiate 21 procese verbale de constatare a contraventiei, cu amenzi in valoare totala de 441.000 lei si 37 procese verbale de contraventie in care se constata clauze abuzive. Pe rolul instantelor au fost transmise aproximativ 650 de reclamatii si contracte de credit.

-refuzul scaderii dobanzii in ciuda reducerii indicilor de referinta

-clauze abuzive

-perceperea unui comision peste limita de timp prevazuta in contract

-refuzul reesalonarii creditelor

-deficiente operatiuni carduri (blocare card, neeliberare numerar desi sumele au fost blocate in cont)

-plati bancare neoperate in termen, -perceperea comisionului de retragere la desfiintarea depozitelor bancare

-raportarea la Biroul de Credit fara notificare prealabila

Topul motivelor de reclamatii la adresa bancilor

  • 267 amenzi, 24 de avertismente si amenzi de  2,8 milioane de lei

La nivelul Comisariatelor Judetene din tara au fost incheiate 270 de procese verbale de constatare a contraventiei, din care 246 cu amenzi in valoare totala de 2.372.500 lei si 24 avertismente, precum si 103 procese verbale de constatare a clauzelor abuzive in contractele de credit. In total, ANPC a aplicat 267 amenzi in valoare totala de 2.813.500 lei si 24 de avertismente.

  • Bancile au fost trimise in judecata in 140 de dosare, pentru clauze abuzive

De asemenea, avem in instanta 140 de dosare, intocmite in baza legii clauzelor abuzive”, conchid reprezentantii institutiei. E drept, mai spun oficialii ANPC, 3 amenzi din 4 sunt contestate de catre banci, insa niciun dosar deschis anul trecut nu a fost pana acum solutionat definitiv.

ANPC a mai verificat tot anul trecut 32 de societati financiare bancare pentru a vedea daca regimul european al platilor transfrontaliere este respectat. Cinci banci au fost sanctionate in urma acestui control cu amenzi in valoare totala de 65.000 lei si un avertisment.