Liderii Uniunii Europene vor pune bazele unui ajutor extern pentru Grecia, dar orice program de sprijin va fi conditionat de ajustari economice majore pe care Atena va trebui sa le realizeze, informeaza Reuters. Sefii de stat din UE se intalnesc joi, la Bruxelles, in cadrul unui summit unde vor discuta despre modalitatile prin care pot ajuta Grecia sa depaseasca problemele economice.

Germania si Franta sunt asteptate sa transmita mesajul ca Uniunea Europeana va ajuta Grecia sa-si reduca datoriile si problemele legate de deficit. Dar structura, dimensiunea si conditiile care vor fi impuse pentru incheierea acestui acord sunt neclare si, probabil, nu vor fi puse la punct pana saptamana viitoare, la reuniunea ministrilor de Finante din Uniunea Europeana, noteaza Reuters, citand surse.

"Trebuie sa ajutam Grecia, iar Europa va face la fel ca Eurogrup", a anuntat miercuri premierul spaniol Jose Luis Zapatero. Criza financiara prin care trece Grecia nu se afla pe agenda oficiala a summitului de o zi de joi, dar subiectul va fi pus in dezbatere in cursul dupa-amiezii. Un cuvant important il va avea presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

Surse citate de agentia de presa sustin ca liderii europeni vor face la final o declaratie de sprijin politic puternic pentru Grecia, fara a stabili insa masuri specifice pentru a ajuta tara. Summitul trebuia sa inceapa joi dimineata, insa ora deschiderii a fost amanata din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile din Bruxelles.