Liderii Uniunii Europene au decis sa ajute Grecia
Despre situatia Atenei a vorbit si cancelarul german Angela Merkel, care a subliniat ca Grecia "nu va fi lasata singura, dar exista reguli, iar aceste reguli trebuie respectate". Cele doua declaratii reprezinta un semnal important pentru piata financiara, pentru ca se traduc in felul urmator: Franta si Germania sprijina Grecia.
Modalitatile prin care europenii pot ajuta Grecia sa depaseasca problemele economice fac subiectul dezbaterii de la summitul de la Bruxelles, care ii aduce la aceeasi masa pe sefii de stat si guvern ai UE. Intalnirea celor 27 de lideri, a consilierilor economici si a sefilor de banci centrale este urmarita cu interes de actorii din piata financiara, in conditiile in care datoriile Greciei au pus presiune asupra monedei euro.
Van Rompuy, noul presedinte al Consiliului European, a declarat ca cele 16 state din zona euro "vor lua masuri determinate si coordonate, daca este nevoie, pentru a asigura stabilitatea in intreaga zona". Liderul UE a subliniat ca Grecia nu a cerut ajutor financiar, precizand insa ca asteapta o actiune "riguroasa" din partea guvernului grec.
Semnale privind stabilirea unui astfel de acord au venit cu o zi inainte de summit de la premierul Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, liderul tarii care detine in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene. "Trebuie sa sustinem Grecia, este clar, iar acest lucru va fi facut de Europa si in special de tarile din zona euro. (...) Spania va ajuta cu siguranta Grecia", a declarat Zapatero miercuri seara, in ajunul summitului european.
Detaliile acordului de la summitul de la Bruxelles vor fi stabilite saptamana viitoare, la reuniunea ministrilor de Finante din Uniunea Europeana. Summitul de joi reprezinta un prim test pentru Herman Van Rompuy, care dorea ca discutiile sa se concentreze pe noua strategie pentru crearea de locuri de munca si crestere economica - un plan pentru urmatorii 10 ani, scrie BBC. Sprijinirea monedei europene a devenit insa un subiect mult mai presant, monopolizand atentia publicului, dar si pe cea a liderilor europeni.
Tratatele care guverneaza Zona Euro interzic Uniunii Europene sa ajute in mod colectiv Grecia. Dezordinea financiara din Grecia - deficitul si datoria publica ating 13% si, respectiv, 125% din Produsul Intern Brut - i-a fortat insa pe liderii europeni sa caute modalitati de a ajuta tara.
In luna decembrie, ministrul elen adjunct de Finante, Filippos Sahinidis, anunta ca datoria publica a Greciei a ajuns la 300 miliarde de euro, acesta fiind cel mai ridicat nivel din istoria moderna a tarii.
Din presa elena, criza pare o conspiratie. „Ministrul nostru de Finante a facut treaba buna”
Guvernele europene s-au pus de acord sa ajute Grecia
UE trebuie sa faca totul pentru a stabiliza Grecia si euro - Deutsche Bank
Cum sa faci bani din datoria Greciei? Cine vrea „pielea” euro?
Va ajuta UE, Grecia? Ce risca daca o ajuta si cat timp isi permite sa mai astepte?
Datoria publica a Greciei a ajuns la nivelul record de 300 miliarde euro
- 0 (0 voturi)exemplu (Vineri, 12 februarie 2010, 21:35) ion [anonim]Romania poate ajunge in situatia Greciei, daca parlamentul nu aproba legea salarizarii si pensionarii in sectorul bugetar,unde se fura cu legi strambe date de parlamentarii nostrii dragi .De ce in sectorul privat nu sunt probleme cu salarizarea si pensionarea ? aici nu se poate fura ? Politicienii nostrii sunt niste banditi , i-au uitat pe cei multi ,pe care trebuiau sa-i reprezinte ,ca doar ei i-au votat.Si au dat privilegii fara numar si eficienta lor este sub orice critica.patriotismul lor lipseste cu desavarsire.RUSINE !raspunde trimite

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU