Acest drept le este conferit prin tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare la inceputul lunii decembrie. Votul anuleaza acordul semnat la sfarsitul lunii noiembrie de ministrii de Interne din UE. Prin acea intelegere, europenii le permiteau Statelor Unite sa "urmareasca" finantarea miscarilor teroriste, folosind datele bancare europene detinute de societatea privata Swift. Compania are sediul in Belgia si se ocupa de fluxurile financiare a peste 8.000 de banci din intreaga lume.
Eurodeputatii au decis ca este vorba despre o intruziune excesiva in viata privata a cetatenilor comunitari. Raportorul parlamentar Jeanine Hennis-Plasschaert a declarat ca protectia acestor date este insuficienta si a facut apel la colegii sai sa nu fie "complicii unei incalcari a legilor europene". "Daca administratia americana propunea acelasi lucru Congresului, sa transfere in bloc datele cetatenilor americani unei puteri straine, stim toti care ar fi fost raspunsul", a precizat aceasta.
- PE a ignorat lobby-ul american
- Misiunea americana pe langa UE: Este un pas inapoi in cooperarea SUA-UE
Folosirea de informatii detinute de compania Swift este de un an un subiect sensibil in Europa. Desi la sfarsitul lunii noiembrie guvernele din UE au decis sa le permita Statelor Unite sa continue sa consulte datele bancare ale cetatenilor europeni - iar acordul ar fi trebuit sa intre in vigoare pe 1 februarie 2010 - societatea privata Swift a refuzat in mod constant accesul SUA la date bancare europene. "Nu vom aplica acordul", declara pe 3 februarie un purtator de cuvant al Swift. "Atat timp cat Parlamentul European nu a aprobat acordul, acesta nu intra in vigoare", explica el.
Numerosi eurodeputati au avertizat insa la inceputul anului ca parerea lor nu a fost solicitata. Acordul a fost incheiat inainte de intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, care prevede ca este nevoie si de decizia Parlamentului. Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat inca de pe 21 ianuarie ca PE va cere suspendarea acordului.
Dupa atentatele din 11 septembrie, autoritatile americane au avut acces la informatiile bancare detinute de Swift. Cu ajutorul acestei masuri, mai multe planuri teroriste au fost dejucate, sustine presa de peste Ocean.
Citeste aici mai multe despre scandalul Swift
Un eventual astfel de acord ar fi posibil numai cu reciprocitate dar pe europeni nu ii intereseaza monitorizarea cetatenilor americanii asa ca "Good bye Yankees"
E timpul ca americanii sa inteleaga ca nu danseaza toata lumea dupa cum canta( fals) ei.
De ceva vreme (ani de zile) se continua folosirea motivului "anti-terorism" pentru a taia din drepturile si libertatile *fundamentale* ale cetatenilor. De la o societate libera si democratica se trece treptat treptat la o societate "orwellian-a".
Ajunge!
Politicienii si guvernantii (din toate tarile) sa se ocupe de probleme economice si sociale ale societatii.
Criza, draguta de ea, cine a produs-o?
Nu stapanii lumii cumva.
Sictir!