Stirea e scurta: Parlamentul European a respins astazi cu 378 de voturi la 196 acordul interimar privind transferul de date bancare catre Statele Unite prin reteaua SWIFT.

Poveste e mai lunga dar merita inteleasa pe deplin.

Acum vreo aproape 3 ani a iesit un scandal mondial pe tema SWIFT. Pe scurt s-a descoperit ca SUA a avut acces practic nelimitat (evident, tot ca sa prinda teroristii) la toate tranzactiile internationale bancare (derulate prin SWIFT ), fara autorizara judiciara, pe seama unui simplu protocol.

A iesit un scandal urias si pentru ca SWIFT era, dpdv juridic o societate belgiana , deci in sens larg europeana, iar protectia datelor personale are in Europa o protectie superioara fata de SUA.

Intre timp povestea s-a musamalizat printr-un acord intre UE (adica onor Comisia Europeana si Consiliul European) si SUA care au stabilit conditiile in care SUA are acces la transferurile bancare europene.

La sfarsitul lui 2009, povestea a renascut pentru ca SWIFT a decis sa puna niste noi servere in Elvetia, Olanda si Belgia, iar tranzactiile europene sa nu mai fie rutate prin SUA, deci un nou acord se impunea. Parlamentul European (PE) a adoptat o rezolutie anul trecut prin care cerea ca noul acord sa aiba in vedere respectarea vietii private, cf regulilor europene.

Schimbarea se produce odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009, care este practic noua “constitutie” a UE (destul de trecuta cu vederea in Romania). Una din modificari il reprezinta rolul PE, care trebuie sa aprobe orice conventie internationala aprobata de UE, dar si sa fie informat in mod corect si la timp cu privire la negocieri.

Lucrul asta nu s-a intamplat, asa ca noul tratat care tot nu respecta prevederile europene in materie de protectie a datelor personale a fost respins de Comitetul pentru Libertati Civile, dezbatut ieri in plenara si respins astazi prin vot.

Una din eurodeputate puncta foarte bine ieri” Ni s-a cerut sa spunem DA surorii mai mici a lui Big Brother”, ca un raspuns direct la presiunile pe fata facute de americani.

(pentru mai multe detalii vezi un FAQ referitor la de ce PE trebuie sa respinga acordul)

Doua concluzii:

- In primul rind e un semn bun ca PE arata, si nu pentru prima oara, ca ii pasa de viata privata a cetatenilor UE. PE este un instrument mult mai democratic decit Parlamentul nostru si mult mai atent la semnalele cetatenilor sau ale societatii civile. Dependenta fata de grupul parlamentar din care fac parte este cu mult mai mica, iar argumentele aduse chiar conteaza.

- In al doilea rind votul este un semnal catre Comisia votata cu doua zile in urma si Consiliul European, ca PE nu va ezita sa-si foloseasca pozitia mult intarita in urma tratatului de la Lisabona. PE este unicul organism al Uniunii Europene ales direct de cetateni vrea sa-si intareasca pozitia de “alaturi de cetateni", mai ales in conditiile unui euroscepticism crescind.

Citeste textul integral si comenteaza pe blogul lui Bogdan Manolea.