Romania nu a reusit sa iasa din recesiune in ultimele 3 luni din 2009, Institutul National de Statistica publicand vineri date din care reiese ca PIB-ul s-a contractat cu 7,2% in 2009, iar inflatia lunara a urcat in ianuarie la 1,68% fata de 0,3% in decembrie.

Trimestrul I: scadere de 4,6% Trimestrul II: scadere 1,1% Trimestrul III: scadere 0,2% Trimestrul IV: scadere 1,5 %

Evolutia PIB in 2009, pe trimestre

Aproape toate economiile europene au inregistrat modeste cresteri economice in ultimele 3 luni din 2009, exceptie facand Romania. Daca analistii, bancherii si economistii romani estimau cresteri de pana la 0,6% in ultimul trimestru, dusul rece venit de la INS va duce la reevaluarea tuturor prognozelor.

Analisti economici: Romania a iesit din recesiune, cu o crestere intre 0,2 si 0,6% in trim. IV 2009

INS: Romania a scazut cu 1,5% in trim IV 2009

Diferente de opinie

  • De ce am ajuns aici?

Motivele care au dus la scaderea economica si la cresterea inflatiei sunt cresterea accizelor, ne-restructurarea sectorului bugetar, pe fondul scaderea cererii interne.

Luate pe rand, cresterea acizelor a dus la inflamarea preturilor cu 13,87%, ceea ce a afectat consistent miscarea indicelui preturilor de consum.

Ne-restructurarea sectorului bugetar si lipsa investitiilor cu efect multiplicator in economie a facut ca industria, sectorul pe a carui crestere mizau analistii, sa nu fi fost “irigata” suficient pentru a misca economia. In plus, Statul a amanat obligatii importante de plata, aceste amanari provocand la randul lor intarzieri si afectand cresterea pe anumite zone economice.

  • Presedinte banca comerciala:Totul are un pret. Vor urma si alte facturi

"Totul are un pret. Cand faci restructurare taind posturi neocupate, cand nu faci investitii, cand vorbesti mai mult decat faci, factura pe care o vei avea de achitat este consistenta. In loc sa sprijini sectoarele care te-ar putea ajuta, in loc sa faci defiscalizare pe nise fiscale, pana la urma vei avea de platit mai mult decat crezi. Probabil mai urmeaza si alte facturi", a declarat pentru HotNews.ro presedintele unei banci comerciale locale.

Lipsa investitiilor si a ne-restructurarii sectorului bugetar ne prezinta acum factura

Presedinte banca comerciala

Scaderea cererii interne este explicata prin reducerea creditarii, al asteptarilor pesimiste ale populatiei, cel mai afectat sector fiind cel al bunurilor de folosinta indelungata, se arata si in Raportul privind inflatia al BNR.

Pe scurt, lipsa investitiilor, a relaxarilor fiscale in zonele care puteau asigura o crestere economica, a restructurarii bugetare face ca iesirea din recesiune sa fie impinsa pana in trimestrul al III-lea 2010.

  • Afacerile din comert au scazut cu 37,3 % in 2009

Potrivit INS, produsele nealimentare s-au scumpit in ianuarie 2010 cu 3,2 %, cele mai mari cresteri de preturi fiind inregistrate la tigari - 13,87 %, energie electrica - 4,2 %, combustibili - 3,42 %..

Reluarea creditarii. Va avea loc si lent si diferentiat de la o banca la alta. Nu mai devreme de trim III.

Comenzile la export. Deocamdata intarzie, economiile vestice fiind inca fragile, iar UE avand probleme mult mai mari (vezi Grecia)

Doua directii de unde ar putea reveni cresterea

La servicii, tarifele au crescut in medie cu 0,36 %, cel mai mult la serviciile de apa, canal si salubritate - 1,17 % si la transportul urban - 1,08 %, iar serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 1,87 %.

Afacerile din comert au scazut cu 37,3 % in 2009 comparativ cu anul preccedent, scaderea datorandu-se in principal comertului cu autovehicule, care s-a diminuat cu 44,6 la suta.

In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri s-a diminuat atat ca serie bruta cu 15,8 la suta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 14,1 la suta.

  • Productia industriala a scazut cu 5,5%

Productia industriala ca serie bruta a fost si ea in scadere pe ansamblul anului 2009, comparativ cu anul precedent, cu 5,5 la suta, in timp ce productia industriala, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 5,7 la suta, releva datele provizorii, publicate vineri de Institutul National de Statistica.

Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat, in 2009, fata de 2008, scaderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 15,7 la suta, industria bunurilor intermediare, cu 9,5 la suta, industria bunurilor de uz curent, cu 8,4 la suta, in industria bunurilor de capital - cu 1,1 la suta, in timp ce industria energetica a crescut cu 0,3 la suta.

  • BNR a urcat prognoza de inflatie pentru 2010

BNR a urcat prognoza de inflatie pentru 2010 de la 2,6 la suta la 3,5 la suta si estimeaza pentru 2011 o rata a inflatiei de 2,7 la suta.

De asemenea, guvernatorul BNR a reconfirmat tinta de inflatie de trei la suta propusa pentru 2011 si a spus ca pentru 2010 tinta ramane de 3,5 la suta. Pentru 2009, nivelul inflatiei este aproximat la 3,5 la suta, cu o variatie de plus/minus unu la suta.

Mugur Isarescu a apreciat ca incertitudine se va mentine in ceea ce priveste evolutia inflatiei in Romania, cu toate ca incertitudinile de pe plan politic au disparut, si a catalogat anul 2010 ca fiind unul greu. „Ramanem intr-o arie mare de incertitudine, cu toate ca am scapat de incertitudinile politice, a fost elaborat si programul de guvernare, s-a stabilit relatia cu FMI.

Cu toate acestea, incertitudinea ramane mare", a spus Isarescu.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.