Aproape toate economiile europene au inregistrat modeste cresteri economice in ultimele 3 luni din 2009, exceptie facand Romania. Daca analistii, bancherii si economistii romani estimau cresteri de pana la 0,6% in ultimul trimestru, dusul rece venit de la INS va duce la reevaluarea tuturor prognozelor.
- De ce am ajuns aici?
Motivele care au dus la scaderea economica si la cresterea inflatiei sunt cresterea accizelor, ne-restructurarea sectorului bugetar, pe fondul scaderea cererii interne.
Luate pe rand, cresterea acizelor a dus la inflamarea preturilor cu 13,87%, ceea ce a afectat consistent miscarea indicelui preturilor de consum.
Ne-restructurarea sectorului bugetar si lipsa investitiilor cu efect multiplicator in economie a facut ca industria, sectorul pe a carui crestere mizau analistii, sa nu fi fost “irigata” suficient pentru a misca economia. In plus, Statul a amanat obligatii importante de plata, aceste amanari provocand la randul lor intarzieri si afectand cresterea pe anumite zone economice.
- Presedinte banca comerciala:Totul are un pret. Vor urma si alte facturi
"Totul are un pret. Cand faci restructurare taind posturi neocupate, cand nu faci investitii, cand vorbesti mai mult decat faci, factura pe care o vei avea de achitat este consistenta. In loc sa sprijini sectoarele care te-ar putea ajuta, in loc sa faci defiscalizare pe nise fiscale, pana la urma vei avea de platit mai mult decat crezi. Probabil mai urmeaza si alte facturi", a declarat pentru HotNews.ro presedintele unei banci comerciale locale.
Scaderea cererii interne este explicata prin reducerea creditarii, al asteptarilor pesimiste ale populatiei, cel mai afectat sector fiind cel al bunurilor de folosinta indelungata, se arata si in Raportul privind inflatia al BNR.
Pe scurt, lipsa investitiilor, a relaxarilor fiscale in zonele care puteau asigura o crestere economica, a restructurarii bugetare face ca iesirea din recesiune sa fie impinsa pana in trimestrul al III-lea 2010.
- Afacerile din comert au scazut cu 37,3 % in 2009
La servicii, tarifele au crescut in medie cu 0,36 %, cel mai mult la serviciile de apa, canal si salubritate - 1,17 % si la transportul urban - 1,08 %, iar serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 1,87 %.
Afacerile din comert au scazut cu 37,3 % in 2009 comparativ cu anul preccedent, scaderea datorandu-se in principal comertului cu autovehicule, care s-a diminuat cu 44,6 la suta.
In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri s-a diminuat atat ca serie bruta cu 15,8 la suta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 14,1 la suta.
- Productia industriala a scazut cu 5,5%
Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat, in 2009, fata de 2008, scaderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 15,7 la suta, industria bunurilor intermediare, cu 9,5 la suta, industria bunurilor de uz curent, cu 8,4 la suta, in industria bunurilor de capital - cu 1,1 la suta, in timp ce industria energetica a crescut cu 0,3 la suta.
- BNR a urcat prognoza de inflatie pentru 2010
BNR a urcat prognoza de inflatie pentru 2010 de la 2,6 la suta la 3,5 la suta si estimeaza pentru 2011 o rata a inflatiei de 2,7 la suta.
De asemenea, guvernatorul BNR a reconfirmat tinta de inflatie de trei la suta propusa pentru 2011 si a spus ca pentru 2010 tinta ramane de 3,5 la suta. Pentru 2009, nivelul inflatiei este aproximat la 3,5 la suta, cu o variatie de plus/minus unu la suta.
Mugur Isarescu a apreciat ca incertitudine se va mentine in ceea ce priveste evolutia inflatiei in Romania, cu toate ca incertitudinile de pe plan politic au disparut, si a catalogat anul 2010 ca fiind unul greu. „Ramanem intr-o arie mare de incertitudine, cu toate ca am scapat de incertitudinile politice, a fost elaborat si programul de guvernare, s-a stabilit relatia cu FMI.
Cu toate acestea, incertitudinea ramane mare", a spus Isarescu.
Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.
Va mai votam si maine!
Cel mai bun sfat pt un investitor - NICIODATA nu va uitati la statisticile date de stat.
In rest numai bine
Sa traiesti bine! Eu dau bani statului, tu?
Eu daca nu platesc im[pozitele la o societate, in ziua urmatoare sunt controalele la usa. CFR Marfa are platite impozitele? Un exemplu.Ia vezi si apoi sa-mi spui mie ciocu mic!
Prin urmare, voi, postacii de culoare galbena si rosie, ar trebui sa mai si cititi nu numai sa scrieti.
In rest,
Numai de bine!
Sa traiesti bine!
INS are o metodologie de calcul a indicatorilor economici de care s-ar rusina si Gabonul sau Somalia ,iar aceasta structura de raportare comunista a rezultatelor economice e tinuta in viata artificial pentru a crea impresie ca le avem cu statistica ,care e o stiinta exacta ,nu ?-sigur ca da ! EUROSTAT ne pune pe primul loc in cresterea economica la productia industriala in decembrie 2009 in Europa ,fara sa intrebe INSul aceasta coterie de liberali masoni, adusi cu pluta de guvernarea Tariceanu !
Sa fim seriosi ... cresterea economica de pana in 2008 a fost bazata pe creditare si pe speculatii imobiliare....atat. Putem noi sa visam pana maine la export, productie interna industriala si alte aiureli....
si in 2010 cresteri de 1-.15% si tot pe minus, poate ceva mai mic decat in 2009. un excel simplu (ca medie si ponderi cu cele 4 trim 2009/2010) rezolva rapid problema si da un minus sigur.
daca si in 2010 analistii se vor rata cu mai mult de 2% ar trebui sa se autocenzureze (cel putin moral) pt ca altfel ar putea fi interpretata ca "manipulare grosolana"
Au spus ca sunt semne ca se imbunatateste situatia, dar ca primul semestru din 2010 va fi inca greu si abia in a doua parte a lui 2010 va fi mai bine. Atunci de ce carcotim tot timpul ? De placere, nu ?
Nu-mi vine sa cred. Cata naivitate mai poate exista in tara asta???
Nu numai un partid a sapat fagasul pe care ne dam dea dura acum, ci intreaga clasa politica. Toti, fara nici o exceptie.
in calculul IPC ele reprezinta 3758p din 10.000.
Unde or fi gasit preturile alea asa ieftine?
In prodisele alimentare: o pondere de 910 p sunt carnea, preapretele din carne 895p, care de la 1 ianuarie , unele din ele au sarit cu 15-25%
apoi laptele 247p
Deci numai 2 categorii de produse care detin 1/3 din total alimente au sarit in ianuarie cu minim 10% si ei ne zic ca media pe total a fost doar 0,4% ;)
Guvernul si presedintele nostru drag se luptau in campanie electorala cu comunistii, securistii si coruptii. Acum ii tin pe toti in brate si ii desconsidera pe cei care mai si muncesc in tara asta.
Sunt curios, cand oamenii nu vor mai avea bani nici sa-si ia un covrig, o sa iasa in strada sau isi va primi pomana electorala la fiecare serie de alegeri si va tacea din gura ca si pana acum?
Guvernantii nu au ca obiectiv sa scoata tara din criza.
Guvernantii au ca obiectiv sa creeze crize atat economice cat si sociale.
Vedeti ce urmeza sa se intample cu pensionarii, de ce credeti ca s-a inceput cu ei ?, simplu puterea lor de reactie este mai mica, eventualele greve ale pensionarilor nu-i va afecta cu absolut nimic pe guvernanti.
Mai mult daca parte din pensionari mai sunt si bolnavi si mai urmeaza sa mai fie si EVACUATI din casele in care locuiesc, atunci pentru Guvernanti este OK si si pentru parintii lor.
RUSINE
Da, stim justificarea scaderii PIB, criza este globala, iar Romania se manifesta in acest context.
Cum va arata T1 din 2010?
daca nu mai sufla acum o vorba, ori a fost o petarda pentru a fi votati de unii ca tine, ori malaiul a fost impartit de toti si pe sistemul; care hot striga mai tare ala vine la butoane!
macar ai luat si tu doua kile de faina si unu de ulei?
Priviti in urma si vedeti ca din 89" si pana azi sunt tot aceleasi "hiene" care ne conduc, avem parte de aceleasi promisiuni si aceleasi minciuni, respectul fata de cetatean a disparut cu mult timp in urma.
Multa bafta tuturor !
Ah! Scuze ... atunci era campanie electorala... si cand cineva le reproseaza pdl-istilor si lui zeus ca au mintit ca niste escroci, ei raspund : " Trebuie sa iesim din logica lelectorala, a campaniei electorale" Adica ... in campanie toata lumea are voie sa minte in voie, campania fiind o scuza.
O sa fie vai de capul nostru ...
Deja Guvernul Boc a dovedit prin masuri toante cat de prost este.
Am privit cu optimism cand au venit la putere, acum imi dau saeama ca sunt mai slabi decat cei de dinainte. Aia macar furau dar tineau situatia sub control. Pamapalaii astia si fura si nici habar nu au pe ce lume se afla.