Wall Street a agravat criza financiara care a clatinat Grecia si a subminat moneda euro, permitandu-le guvernelor europene sa isi ascunda datoriile. O serie de inregistrari si interviuri arata ca Atena, cu ajutorul Wall Street, s-a angajat intr-un efort de un deceniu in care a "testat" limitele europene in ce priveste datoriile, scrie cotidianul The New York Times.

Chiar si in plina criza economica, bancile cautau modalitati sa ajute Grecia sa-si ascunda datoriile, scrie publicatia de peste Ocean. In luna noiembrie a anului trecut - cu trei luni inainte ca Atena sa devina epicentrul ingrijorarilor financiare la nivel global - o echipa de la Goldman Sachs sosea in orasul istoric cu o propunere foarte moderna in fata unui guvern care se chinuia sa isi plateasca facturile.

Citand doua persoane care au fost informate cu privire la concluziile acestei intalniri, News York Times noteaza ca bancherii, condusi de presedintele Goldman, Gary D. Cohn, au introdus un instrument de finantare care ar fi impins datoriile din sistemul de sanatate din Grecia in viitorul indepartat.

Un instrument care functionase si in trecut. In 2001, dupa ce Grecia a fost admisa in uniunea monetara europeana, Goldman a ajutat discret guvernul sa imprumute miliarde, sustin persoane apropiate de aceasta tranzactie. Acea intelegere, ascunsa de privirile publicului, a ajutat Atena sa "respecte" normele europene in ce priveste deficitul, continuand insa sa cheltuiasca dincolo de posiblitatile sale.

In contextul in care Grecia se clatina sub povara datoriilor, acordurile incheiate in ultimii 10 ani ridica numeroase intrebari cu privire la rolul Wall Street in cea mai mare drama financiara din lume, din ultimul timp, subliniaza New York Times.