62% dintre elvetieni se opun eliminarii secretului bancar
"Elvetienii nu sunt pregatiti sa renunte la secretul bancar", scrie publicatia Le Matin Dimanche. Atacurile la adresa secretului bancar elvetian au culminat in primavara 2009, cand Elvetia a fost plasata pe "lista gri" a paradisurilor fiscale de catre Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica (OCDE).
Problema a revenit recent in atentie, cand date bancare ale unor cetateni germani suspectati ca detin depozite secrete in Elvetia au fost furate si apoi oferite contra cost fiscului german. Elvetienii sustin, insa, ca autoritatile si codul penal trebuie sa continue sa protejeze clientii unei banci, interzicandu-le acestora sa divulge informatii cu privire la conturi.
55% dintre persoanele interogate sunt impotriva unui schimb automat de informatii bancare. Ei nu sunt de acord cu dispozitia care prevede ca orice contribuabil strain care are un cont in Elvetia sa isi vada informatiile transmise fiscului din tara sa.
Ministrul elvetian de Finante, Hans-Rudolf Merz, a provocat surprindere la inceputul lunii februarie, sugerand posibilitatea de a introduce schimbul automat de informatii intre Elvetia si Uniunea Europeana.
Pentru a fi scoasa de pe lista gri a OCDE, Elvetia a semnat in vara anului 2009 acorduri fiscale cu 20 de state, intelegeri care prevad ca le vor fi livrate informatii, la cerere si in anumite cazuri concrete de suspiciune de frauda, si nu automat.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
fara secteru bancar o sa plece de acolo toti mafiotii si traficantii de droguri...
mor saracii elvetieni de foame...
nu imi mai permit mertane... vor trebui sa se multumeasca cu wolkswagenuri... saracutii de ei...
uite cum se gastiga legal bani din furturi si crime...
Eventual, daca sunt siguri ca o lege are sprijinul populatieo, se face si referendum. Daca nu, atunci e suficient sa fie votata de parlament. In cel mai rau caz, de face referendum de atatea ori pana trece legea.
ca doar nu din ciocolate si ceasuri potzi ai nivelul de trai elvetzian.......
Au dreptate cei ce afirma ca elvetienii nu sunt asa "inteligenti" ca alte popoare, in consecinta nu sunt asa de "curiosi". In schimb i-si respecta cuvantul, spre diferenta de cei "inteligenti" care "judeca" prea mult. De aceea are incredere si Vaticanul ("garda elvetiana" care poate ca nu mai este formata din elvetieni dar pastreaza traditia) si mafiotii (depozite bancare) in corectitudinea lor.
Nimeni nu te intreaba aici de unde vi, cine esti, de unde ai banii .... te trateaza de la egal la egal.
De acord ca mafiotii folosesc bancile elvetiene ca depozitare, lucru care nu este corect, dar, intrevbarea este de ce tarile de origine a mafiotilor nu fac nimic sa-i prinda si sa le ia banii .... Este mult mai simplu sa blamam pe cel ce nu intreaba si depoziteaza bunurile decat sa se ia masuri impotriva hotilor.
Si ca sa inchei, nu uita ca aceia care au conturi in Elvetia guverneaza Romania de 20 de ani (si exista dovezi, case, conturi, etc.). Asa ca ar fi mai bine ca romanii sa-i traga la raspundere in tara, inainte sa vina in Elvetia si sa depuna banii pentru ca elvetienii nu-i vor intreba de unde, de ce si alte cele .....
aia 62% din tre schweitzi car au votat, reprezinta majoritatea si trebuie rescpectat votul lor, demokratic, nu ?!
voi l'atzi votat peste 80% pe ylici in primele lui veniri, iar helvetzii si altzii nu s'au bagat.
deci, mai dragilor, ilici si cei pe care i'a emanat lovirutzia sunt de vina ca alde paturicii isi baga ilicitu'n elvetzia.
bancile lor sunt asa dela infiintzare. asi vrea ca toate bancile din lume sa nu divulge secretul conturilor bancare. este decenta, ceia ce in engleza se zice privacy si pe care, pe romaneste, o traducetzi cu vulgarul, intimitate.
tare va place sa tropaitzi, ca rinocerii, si sa datzi cu cornul prin viatza altuia...
cat de iliciitzi, de averi furate, mai ales dela stat,
e treaba statului sa se apere si sa ne apere. d'aia avem garda financiara, politzia economica, politzia, dgip, sri, sie si alte servicii platite din banul public. daca nu'si fac treaba, vorbitzi cu alesul vostru, pe care l'atzi votat la urne.
daca statul e corupt, este pentru ca asa punetzi voi votul acu, si atunci cand atzi votat pentru primele datzi, liber. aaaa ?!
Nu-i mai simplu sa te uiti in contul omului decat sa verifici acuratetea declaratiilor ? Oare fiscul elevetian de ce nu se plange ?
@dan: daca parlamentul elvetian voteaza o lege iar poporul voteaza invers la referendum parlamentul e considerat nereprezentativ si trimis acasa.
@gigi: ba din ciocolate si ceasuri au nivelul de trai, bancile reprezinta destul de putin din economia CH. Doar ca pe fabricantii de ciocolate si ceasuri ii cheama ABB, Nestle, Hoffman-La Roche, Glencore, Novartis si multi altii. Si mai au si turism