62% dintre elvetieni se opun eliminarii secretului bancar, in ciuda criticilor si a presiunii europene. Un sondaj publicat duminica arata ca tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 34 de ani sunt cei mai fermi in refuzul de a renunta la aceasta practica, informeaza AFP.

"Elvetienii nu sunt pregatiti sa renunte la secretul bancar", scrie publicatia Le Matin Dimanche. Atacurile la adresa secretului bancar elvetian au culminat in primavara 2009, cand Elvetia a fost plasata pe "lista gri" a paradisurilor fiscale de catre Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica (OCDE).

Problema a revenit recent in atentie, cand date bancare ale unor cetateni germani suspectati ca detin depozite secrete in Elvetia au fost furate si apoi oferite contra cost fiscului german. Elvetienii sustin, insa, ca autoritatile si codul penal trebuie sa continue sa protejeze clientii unei banci, interzicandu-le acestora sa divulge informatii cu privire la conturi.

55% dintre persoanele interogate sunt impotriva unui schimb automat de informatii bancare. Ei nu sunt de acord cu dispozitia care prevede ca orice contribuabil strain care are un cont in Elvetia sa isi vada informatiile transmise fiscului din tara sa.

Ministrul elvetian de Finante, Hans-Rudolf Merz, a provocat surprindere la inceputul lunii februarie, sugerand posibilitatea de a introduce schimbul automat de informatii intre Elvetia si Uniunea Europeana.

Pentru a fi scoasa de pe lista gri a OCDE, Elvetia a semnat in vara anului 2009 acorduri fiscale cu 20 de state, intelegeri care prevad ca le vor fi livrate informatii, la cerere si in anumite cazuri concrete de suspiciune de frauda, si nu automat.