- Pensiile sunt cu 20% mai mari decat le poate Statul finanta
Ca sa le poata plati, Guvernul imprumuta bugetul de pensii anual cu sume din ce in ce mai mari. In 2010, 1,7 miliarde de euro din banii pe care ii platesc romanii ca impozitie si taxe la bugetul de stat se duc la bugetul de pensii pentru a putea fi platite pensiile.
Acesti bani - reprezentand 8% din PIB- sunt taiati din investitii sau din alte cheltuieli pe care Statul le-ar putea face pentru a creste gradul de ocupare. Cat timp o buna parte din banii publici se duc in plata salariilor si pensiilor, iar deficitele bugetare astfel create sunt acoperite din imprumuturi interne si externe, statul nu va avea resurse pentru finantarea investitiilor creatoare de locuri de munca si nici pentru absorbtia fondurilor europene.
- Romania - printre statele cu cele mai nesustenabile bugete publice de pensii din UE
Raportul Comisiei Europene arata ca Romania are un deficit de sustenabilitate de 9,1% din PIB, adica trebuie sa-si ajusteze, pe termen lung, executiile bugetare cu acest procent, pentru a ajunge la o situatie in care finantele publice sunt sustenabile si sanatoase. Cea mai mare parte din acest deficit de sustenabilitate (7,4 procente din 9,1 procente din PIB) vine din cresterea cheltuielilor cu plata pensiilor de stat.
O alta problema care trebuie corectata este cea a raportului dintre cea mai mica si cea mai mare pensie. Acum, raportul este de 1 la 100, adica pensia mica este de 350 de lei, iar cea mai mare este de 37.000 de lei.
„Acest sistem inechitabil nu mai poate continua, daca vrem sa avem in continuare bani la bugetul de stat pentru sanatate, pentru educatie, pentru infrastructura, iar in acelasi timp sa avem un buget al pensiilor care sa se autosustina”, a declarat si premierul Boc.
HSBC, care a studiat 10 state cu privire la tinta Stockholm, care preconizeaza ocuparea a 50% din persoanele intre 55 si 64 de ani, noteaza contraperformanta tarii noastre, Romania fiind singura tara din grup care nu numai ca nu a avansat, dar a dat inapoi pana a cazut sub tinta. Pensionarile anticipate constituie principala cauza. In Romania, peste 40% din pensionari au iesit din viata activa inainte de a implini varsta pensionarii. E drept, unele state europene si-au bazat si ele la un moment dat politica ocuparii fortei de munca pe ideea gresita ca pensionarile anticipate ar face mai mult loc tinerilor pe piata muncii. Dar in scurt timp, Finlanda sau Marea Britanie si-au dat seama destul de repede ca o astfel de politica duce la cresterea taxarii mainii de lucru si creeaza distorsiuni in economie, au luat masuri ce au dus la inversarea tendinţei, România a persistat pe acest drum. E ca si cum avand gripa, ai iesi iarna afara in pantaloni scurti. „Internarea” si tratamentul de urgenta nu ar mai trebui sa mire pe nimeni.
Nu trebuie sa ne mire ca acum platim pt acele pensionari haotice, facute pt a masca concedierile pt ca nu mai erau comenzi in economie, in loc sa se faca reforma economice
care ar fi permis ca in cativa ani sa ajungem la liman. Acestia sunt groparii sistemului de pensii, lor trebuie sa le multimim.
Se incerca acum, in sfarsit, o reforma a sist de pensii, anularea pensiilor de lux. Speram sa reuseasca, asta pt binele tuturor in generatia mea, cei ce vom iesi la pensie peste 30 de ani.
Pentru un sumar cine e curios poate da un google dupa: dileme chris martenson
Si statul roman ce face?
In loc sa le taie astora pensiile cu 20%, in loc sa-i verifice pe aia pensionati pe caz de boala, creste varsta de pensionare a cui?
A prostilor (eu de exemplu) care sunt cinstiti si platesc o viata intreaga asigurarile ca sa se bucure 5 ani de pensie.
E destul de simplu, cei care ies la 50 de ani la pensie se bucura de 20 de ani de pensie, dar cu pretul ca prostii care le platesc pensiile sa munceasca 15 ani in plus.
Sa nu mai spun de armata/militie/securitate unde ies la pensie la 45 de ani.
Solutia e sa-ti bagi picioarele in ea de Romanie si fie sa emigrezi fie sa faci tot posibilul sa dai cat mai putini bani la stat.
Eu ma duc in Congo, dar tu mai "dute" (SIC!!!) pe la scoala, clasele 1-4 unde se invata simtul limbii romane.
Probabil ca acum vreun guster va aparea la tv spunand cum fota guvernare a facut si a dres, uitand un amanunt esentia: de 20 de ani avem aceeasi oameni fie la guvernare fie in opozitie, facand shimb de pozitii la aproape fiecare 4 ani. Fapte, nu vorbe, asta este ce vrem, ne-am saturat de gargara pana peste cap.
Asa ca ramane o singura intrebare: pana cand?? Am deja o dorinta nestavilita de a opri orice cotizatie catre stat, poate asa cei care considera ca bugetul este portofelul lor vor ajunge la sentimente mai bune.
2) In situatia in care militarii nu contribuie direct din venituri la sanatate, militarilor ar trebui sa li se plateasca numai serviciile medicale de care au beneficiat.
pai sa se introduca o lege prin care sa se eutanasieze toti cetatenii iesiti la pensie, ca sa aiba "investitotrii" fonduri indeajuns, ca nu-i mai satura Dzeu, acum li se pare anormal ca o buna parte din banii publici se duc pe plata salariilor(!!!!) si pensiilor(!!!!). si ce-ar tb sa faca pensionarii? sa se reorienteze profesional, sa mai faca un master, sa inceapa o noua cariera, sa traga la strung pina la ultima suflare?? sau cum adica, au pensii mari?? mama cu 180 de euro pe luna are pensie mare, ciinilor??? tot timpul amaritii sint problema pt care imbuibatii n-au catralioane indeajuns sa-si faca multinationale pe care oricum le duc in china si nu creaza locurile alea de munca promise.
deci n-au bani indeajuns mafiotii incompetenti care controleaza structurile statului ca sa fie in stare sa primeasca bani moca de la UE!!! nu stiu decit sa fure, dar de la UE e prea complicat, nu-i duce capul. mai simplu direct din bugetul statului, "golit" de pensionari...
genu asta de bataie de joc o sa dea pe-afara pina la urma, oricit de lipsiti de simt civic ar fi romanii. eu personal, ca de altfel multi dintre conationalii mei probabil, nu mai visez decit ca toti parazitii astia sa putrezeasca. loc de dialog nu mai e.
Cine a urmarit documentarul Zeitgeist poate sa faca o paralela ,deoarece se prevedea asa ceva si se v-a ajunge si mai rau deoarece in timp se v-a forma un blocaj al masei monetare si v-a incepe haosul.
Mai grav este ca aceasta clasa politica iresponsabila, incompetenta si corupta nu este in stare si nici nu are vointa necesara sa starpeasca aceste fenomene , dimpotriva le adancesc .
Mult discutatele proiecte de reformare a sistemului de salarizare si a sistemului de pensii nu vor avea loc niciodata in Romania ! Motivul: de ele trebuie sa beneficieze clintela politica aflata la putere acum si in viitor.
Sunt mai multe aspecte. Unu dintre ele ar fi ca cu cat te apropii de 50 de ani cu atat mai greu iti mai gasesti un loc de munca. De ce? Pentru ca oricand se gaseste unul cu 10-15 ani mai tanar decat tine care poate face acelasi lucru, dar sansele sa le faca mai bine si mai repede sunt destul de mari.
Un alt aspect ar fi ca la 55 de ani ai cam 30 - 40 de ani de munca. Chiar si daca faci ceva ce iti place incepi deja sa te saturi.
Eu zic ca o varsta de pensionare de 55 de ani ii rezonabila, atat timp cat pensia o iei in functie de cat ai contribuit, nu sunt motive majore pentru care un astfel de sistem sa nu fie sustenabil.
Daca iesi la pensie la 65 de ani in romania pot sa zici mersi daca apuci sa te bucuri de pensie 10 ani(si la standardul de viata acei 10 ani vor fi plini de boli), ba mai mult in UE se studiaza posibilitatea sa se iasa la pensia la 70 de ani, adica ai sanse sa vii la servici direct in coscuig ...
In plus pensionarile anticipate si cele de boala sunt o metoda de a evita somajul!
Oricum generatiile mai tinere (pe la 20 de ani) nu au niciun chef de munca, asa ca in speranta pensiei de la stat nu cred ca se va ameliora deficitul bugetar nici cu cresterea limitei de varsta.
Parerea mea este ca trebuie sa iti pui tu bani la saltea cat poti de multi cand esti tanar si sa iesi la pensie cand vrei , asteptand linistit ca sa vina si pensia de la stat, nestresat ca sa fie cat mai lunga!
da stiu protestati..
dcelor care au iesit la pensie sa li se dea suma intreaga de contributie pe perioada cat au muncit..
Eroare! Contributiile sustin sistemul public de pensii la timpul prezent al platilor. In 2001-2005 chiar daca ai fi vrut sa contribui mai mult ( daca aveai un salariu consistent), legal erai limitat la 3 salarii medii pe economie (daca nu cumva si aici era un interes populist). Ce-ai fi facut acum cu banii cu care ai contribuit? Crezi ca avea cineva grija sa ti-i inmulteasca macar cu rata inflatiei? Ma indoiesc. Tot contributii au fost si impozitele progresive pe salariu, din care o parte mergeau la pensii publice (6-7%), alta parte la pensii speciale (justitie, etc). A fost o mare eroare renuntarea la impozitul progresiv!
---Pensiile de invaliditate gr.II sunt cele mai multe, circa 11% din nr. total de pensii, sa zicem ca jumatate sunt ilegale...luati in calcul cuantumul si vedeti ca nu se castiga mare lucru (vedeti datele CP a Municipiului Bucuresti, spre exemplu).
---Prognoze pesimiste pt.2060! Lasati...nu suntem in stare nici de prognoze fezabile pentru 2-3 ani. Ipotezele de lucru sunt prefabricate. Vezi raportul d-lui Seitan pt. Banca Mondiala din 2008!
1.Noi nu ne putem compara in ceea ce priveste locurile de munca de la noi cu cele din U.E.
2. Nu ne putem compara nici in ceea ce priveste impactul noxelor si bolilor profesionale asupra populatiei. Nu trebuie generalizat faptul ca toti pensionarii pe motive de invaliditate sunt infractori. Acei medici care i-au verificat nu sunt cu totii iresponsabili sau corupti.
3. Nu pot fi comparate conditiile de refacere a capacitatii de munca cu cele din U.E. sunt familii de la noi care in viata lor nu au mers in concediu de odihna, datorita faptului ca nu si-au permis economic. Atunci uzura fizica si psihica evident este mai mare, fapt ce presupune o rata mare a pensionarilor anticipate pe motive medicale.
4. Nu putem compara sistemul de asigurari de sanatate, de la noi insuficient organizat si finantat, care a lucrat si lucreaza mai mult reactiv decat preventiv, de aici si o rata a imnbolnavirilor mai mare, precum si o speranta de viata mai scazuta..
5. Aceste lucruri ar trebuii sa le explice sociologi, medici sau alti spcialisti care activeaza in medicina muncii si mai putin oamenii politici a caror interes principal este grosimea bugetului care ramane de sifonat dupa impartirea prioritatilor obligatorii. De ceva timp bugetul pensiilor ii deranjeaza pe politicienii nostrii, ca pe tatl betivani care ar vrea sa dea cat mai putini bani in casa familiei, ca sa le ramana pentru carciuma. De aicea si povestea cu U.E. si alte demonstratii care nu au la baza elemente reale concrete. De aicea si manipularea grosolana si invarjbirea categoriilor sociale, in dezbaterea despre pensii, actiune care se poate solda in final cu elemente de ruperea stabilitatii statului.
In goana dupa bani unii oameni politici devin iresponsabili