Pietele financiare s-au aratat impacientate luni, dupa aparitia zvonului potrivit caruia Greciei nu i se va oferi niciun ajutor concret in urma intalnirilor din aceasta seara si de maine a ministrilor de finante din UE.

Dupa ce un acord de principiu a fost stabilit iar pietele financiare se mai calmasera, luni dimineata tensiunile au aparut, euro coborand iar in fata monedei americane, semn ca nelinistea dealerilor este ridicata si ca pietele vor detalii.

Ingrijorarile lor nu sunt fara

Ceea ce a facut Grecia nu poate fi tolerat si nu va fi tolerat

Jean Claude Trichet, presedintele BCE

motiv.

Potrivit unor surse europene citate de Reuters, la intalnirile care vor incepe in aceasta seara nu vor fi discutate masuri concrete, acestea fiind considerate „premature” si dand senzatia ca economia elena intra in „moarte clinica”. Altii spun ca deja masurile sunt pregatite, dar ca Bruxelles-ul nu vrea sa le comunice pentru a nu alimenta speculatiile.

  • UE s-ar putea margini la presiuni asupra Greciei

Angajamentele de pana acum nu au facut altceva decat sa le linisteasca doar pe jumatate. Tensiunile sunt un semn ca efectul intalnirilor ministrilor de Finante din UE, care vor continua pana maine, ingrijoreaza. Deceptia investitorilor ar putea veni din lipsa concreta de sprijin a UE pentru Grecia, europenii putandu-se margini sa faca presiuni pentru ca planul grec de reducere masiva a datoriilor (de la 12,7% din PIB la 3% in 2012) sa fie pus cat mai rapid in aplicare.

Doua treimi dintre cetatenii Germaniei refuza ideea ca tara lor sa ajute financiar Grecia, iar 53% doresc chiar ca Grecia sa fie scoasa in afara zonei euro.

Bild Am Sonntag

Ieri, seful BCE, Jean-Claude Trichet, a catalogat drept „suficiente” angajamentele luate joia trecuta de oficialii europeni, invitand Grecia sa corecteze „traiectoria aberanta” a datoriei sale. „Ceea ce a facut Grecia nu poate fi tolerat si nu va fi tolerat”, a declarat Trichet, spre disperarea premierului elen.

  • Ipoteza crearii unui fond european din care sa fie sustinuta economia elena, a cazut si ea

In plus, ipoteza crearii unui fond european din care sa fie sustinuta economia elena, a cazut si ea, dupa ce Germania a respins cu tarie un asemenea proiect.

Trichet a dat asigurari insa ca celelalte tari din zona euro sunt sanatoase, mentionand numele Spaniei si Italiei in special.

In tot acest scandal, ziarul german „Bild am Sonntag” a publicat un sondaj din care reiese ca doua treimi dintre cetatenii Germaniei refuza ideea ca tara lor sa ajute financiar Grecia, iar 53% doresc chiar ca Grecia sa fie scoasa in afara zonei euro.