2015 este o tinta pentru euro, dar nu este o tinta pe care sa o mitizam sau sa o fetisizam. Asa cum arata experienta altor tari- Grecia, Spania, Portugalia- arata ca daca nu esti pregatit e mai bine sa nu intri", a declarat profesorul de economie Daniel Daianu, intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.ro

Referindu-se la problema Greciei, fostul ministru de Finante este de parere ca nu faptul ca au apelat la Goldman Sachs este problema, ci ca au facut-o in mod repetat si au ascuns asta Uniunii Europene. "De fapt, ce au vandut ei? Au vandut niste cash-flowuri viitoare. Nu s-au imprumutat, cum spun unii. Practic, este ca si cum ai vinde din casa veniturile unor active pe care le detii. Daca ar fi anuntat Comisia, era ok. Dar nu au facut-o", explica Daianu.

El reproseaza grecilor comportamentul oarecum neloial clubului in care au intrat. "Una este sa faci ceva atunci cand ai o situatie dificila careia sa ii faci fata. Nu ai recolte, ai razboi si asa mai departe. Nu faci asa ceva ca sa intri intr-o Uniune si pe urma intr-o zona monetara, in care starea finantelor publice e o conditie necesara pentru bunul mers al clubului.

Ceea ce supara in cazul Greciei este ca in mod sistematic au incercat sa faca jonglerii pentru a escamota starea finantelor publice si au facut-o in conditiile in care prin asemenea procedee au reusit sa intre intr-un club care presupune reguli fara respectarea carora periclitezi functionarea acestuia.

  • Despre intrarea in Euroland

"Daca nu esti bine pregatit, mai bine nu intri. Daca nu indeplinesti conditiile, nu e bine sa intri. Nici pentru tine, nici pentru tarile din zona. Exista si viata dupa intrarea in Euro. Odata intrat, nu inseamna ca esti absolvit de nevoia de a respecta reguli de conduita fiscala si mai ales de gestionare a politicii economice in ansamblul ei. Pactul de Stabilitate nu a fost suficient pentru disciplinarea unei tari. Aceasta arie monetara nu are gradul de optimalitate asa de mare pe care l-au dorit genitorii ei".

  • Despre criza Greciei

"Pentru Romania, criza greceasca va trebui sa ne trezeasca la realitate. In plus, ea va mari intoleranta tarilor mari fata de abaterile de la criterii. Spunand aceasta, nu inseamna ca imbratisez criteriile de la Maastricht. Daca am lua de pilda criteriul inflatiei, va marturisesc ca este foarte greu pentru o economie care vine din urma, sa respecte acest criteriu".

  • Despre bancile grecesti din Romania

Un regim de mare austeritate asa cum se prefigureaza nu are cum sa nu afecteze si operatiunile bancilor. Bancile elene nu pot sa fie in dovort de starea economiei, dar aceasta nu inseamna ca vom asista la esecuri bancare de proportii sau stingerea operatiilor din Romania. Este probabil ca aceasta situatie care va afecta economia Greciei cel putin pe termen scurt, va face ca unele banci sa fie mai putin inclinate sa ofere credite. Daca Grecia nu ar fi avut aceste probleme, puteam presupune ca bancile elene ar fi fost din ce in ce mai putin reticente in a se angaja in asemenea operatiuni. Mai ales ca bancile grecesti, spre deosebire de un HSBC de pilda, nu au alonja internationala a celei din urma.