Grecia: Titanic sau cobaiul in batalia dintre Europa si pietele internationale?

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Marţi, 16 februarie 2010, 1:14 Economie | Finanţe & Bănci


Ministrii de finante ai statelor UE trebuie sa elaboreze in intalnirile de luni si marti masuri concrete de a ajuta Grecia, dupa ce reuniunea de saptamana trecuta a sefilor de stat si de guvern a avut drept scop sa mai calmeze pietele si sa arate ca zona euro are perspective "luminoase". Consiliul European a incercat sa navigheze in apele tulburi ale legislatiei europene, fara insa ca liderii europeni sa fie prea tare pusi in dificultate in propriile capitale, in urma deciziei de la Bruxelles.

Protestatari greci, nemultumiti de tratamentul UE

Declaratia liderilor europeni de joia trecuta a fost considerata alarmist de vaga, chiar daca acestia si-au luat angajamentul sa treaca la "actiuni hotarate si coordonate" pentru protejarea zonei euro si chiar daca a vorbit despre solidaritate intre membrii acesteia. Mai mult decat un proiect economic, moneda unica europeana este si un proiect politic, unul tanar, pe care liderii UE sunt decisi sa il apere.

 
Nu vom permite falimentul Greciei
 
 
Jean Claude Juncker
Chiar cu riscul de a salva de la faliment (bail out) un stat membru, in ciuda interdictiei din Tratatele UE. Numai ca, la fel ca orice legislatie, ele pot fi interpretate sau eufemismele pot ascunde de fapt o actiune evidenta.

Multe analize ale think tank-urilor europene au aratat ca optiunea cea mai simpla si mai rezonabila pentru salvarea pe termen scurt a Greciei ar fi sa ceara asistenta FMI. Suedezii si britanicii s-au aratat in favoarea unei astfel de solutii, in timp ce Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si politicieni de la Berlin la Paris si Viena au respins orice ajutor extern.

Asa ca solutiile care s-au vehiculat au fost imprumuturi bilaterale, plati accelerate din fondurile structurale sau imprumuturi speciale garantate de UE.

Incercarile de a gasi solutii au devenit si mai dificile pentru ca se dorea evitarea ideii de salvare de la faliment a unei tari, ilegala potrivit legislatiei europene. Ideea interzicerii unei astfel de solutii a aparut tocmai pentru ca un popor sa nu plateasca pentru greselile facute de un alt guvern decat cel propriu. Ceea ce germanii sunt pe cale sa faca si ceea ce era marea lor temere in momentul in care au renuntat la marca germana pentru a trece la moneda unica.

Salvarea de la faliment, ilegala sau nu?

Salvarea Greciei este o chestiune foarte sensibila politic, pentru ca ar putea crea un precedent si ar fi o noua demonstratie a faptului ca legislatia devine laxa atunci cand barca se clatina. Sau Titanicul, cum e vazuta Grecia in acest moment.

Exista o intreaga dezbatere daca Tratatele UE permit sau nu salvarea de la faliment a unui stat. Unii sustin ca e total interzisa salvarea de la faliment a unui stat si invoca "no bail-out clause", adica articolul 125 din Tratatul de functionare al UE (TFEU):

Uniunea nu raspunde si nu isi asuma angajamentele autoritatilor administratiilor publice centrale, ale autoritatilor regionale sau locale, ale celorlalte autoritati publice sau ale altor organisme ori intreprinderi publice dintr-un stat membru, fara a aduce atingere garantiilor financiare reciproce pentru realizarea in comun a unui proiect specific. Un stat membru nu raspunde si nu isi asuma angajamentele autoritatilor administratiilor publice centrale, ale autoritatilor regionale sau locale, ale celorlalte autoritati publice sau ale altor organisme ori intreprinderi publice din alt stat membru, fara a aduce atingere garantiilor financiare reciproce pentru realizarea in comun a unui proiect specific.

Ei argumenteaza ca aceasta clauza a fost gandita tocmai ca pentru actiunile unui guvern iresponsabil sa nu plateasca alti cetateni ai Uniunii. Iar Grecia a fost un exemplu de coruptie, fraudare a banilor europeni, inconstienta a guvernantilor care si-au mituit alegatorii si care deliberat au mintit UE, prin falsele raportari statistice, pentru a ascunde un deficit bugetar de peste 12%, de patru ori mai mare decat cel acceptat in zona euro.

Tabara adversa sustine ca acelasi Tratat ofera baza legala a interventiei si a salvarii Greciei. Este vorba despre articolul 122 (2) din TFEU:

In cazul in care un stat membru se confrunta cu dificultati sau este serios amenintat de dificultati grave, datorita unor catastrofe naturale sau unor evenimente exceptionale situate in afara controlului sau, Consiliul, la propunerea Comisiei, poate acorda statului membru in cauza asistenta financiara din partea Uniunii, in anumite conditii. Presedintele Consiliului informeaza Parlamentul European cu privire la decizia adoptata.

Daca actuala criza economica nu este o situatie exceptionala, atunci ce e?, se intreaba sustinatorii acestei pozitii. Numai ca oponentii aduc un contraargument puternic: nu e cazul Greciei. Ministri de finante finlandez si suedez sustin ca legal, salvarea de la faliment este clar imposibila. Mai mult, un profesor de drept comunitar german - Matthias Ruffert, intr-un interviu dat acum ceva vreme in Frankfurter Allgemeine Zeitung - sustine ca in instanta supra-indatorarea Greciei nu ar fi considerata de un judecator ca un eveniment "extraordinar si incontrolabil".


Dezbaterea pe aceasta tema poate continua la nesfarsit, iar dificultatea liderilor europeni de a pune in cuvinte cat mai clare si lamuritoare declaratia finala isi are radacinile si in aceasta chestiune legala.

Liderii europeni cer, Grecia stramba din nas

Liderul Eurogrupului, ministrul de finante si premierul luxemburghez Jean Claude Junker a explicat intr-un interviu pentru Liberation vinerea trecuta cam ce s-ar putea intelege din mesajul dat de liderii europeni dupa Consiliul informal din 11 februarie.


"Pe de o parte, Grecia s-a angajat sa reduca cu 4 puncte procentuale deficitul bugetar in 2010 si, in cazul in care e nevoie, sa ia masuri suplimentare. Pe de alta parte, daca Grecia isi respecta angajamentele si pietele financiare tot nu au inteles mesajul nostru, suntem pregatiti - ca membri ai zonei euro - sa garantam stabilitatea financiara a zonei si sa venim in ajutorul Greciei. Dar acest ajutor nu este unilateral, ci e un angajament reciproc. Grecii fac ceea ce trebuie sa faca, iar membrii Eurogrupului vor face ceea ce e necesar sa faca", a spus Junker. "Nu vom permite falimentul Greciei", a adaugat el.

 
Deficitul public: 13% din PIB Datoria publica: 125% din PIB (300 mld. euro)
 
 
Grecia, cea mai afectata economie din zona euro
Un mesaj simplu si ferm dat pietelor. Numai ca, din punctul de vedere al crearii unui precedent, este un mesaj destul de periculos, cu atat mai mult cu cat mai nou si Spania vorbeste despre atacuri speculative, despre presiuni asupra ei, ca parte a unor comploturi ale unor forte de piata care vor sa distruga euro si sa se opuna unor reglementari financiare mai dure in UE.

Liderii german si francez, Merkel si Sarkozy, au vrut sa transmita si ei un mesaj si au facut-o, in conferinta de presa comuna ulterioara evenimentului de joi. Ei au vorbit despre solidaritatea oferita in schimbul promisiunilor Greciei privind "rigoarea si transparenta". Speculatorii trebuie sa inteleaga ca Europa a ales strategia apararii monedei euro si ca vom crea si tacticile in acest sens, a spus Sarkozy.

Spre o mai mare integrare economica europeana

Aceste declaratii de solidaritate in cadrul zonei euro, interventia care, pana la urma, va avea loc si care, potrivit unora, are deja loc prin faptul ca Greciei i s-au cerut masuri concrete de reducere a cheltuielilor sectorului public si de inghetare a salariilor de catre Comisia Europeana, incurajeaza adeptii unei mai mari integrari care vorbesc despre o guvernare economica la nivelul UE si spre o politica fiscala europeana.

Multi considera deja ca Grecia se afla sub protectorat economic european, ca deja Comisia Europeana, imprecuna cu Banca Centrala Europeana care o asista in monitorizarea Greciei, recurge la masuri precum FMI, in sensul ca acorda un ajutor conditionat si se implica in politicile economice ale unui stat membru. Este o noua situatie in care sunt pusi europenii.

Si nici grecii nu par prea incantati de asta. Potrivit The Times, comisarul pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, spunea luni, inainte de intalnirea Eurogrupului, ca va fi nevoie ca Grecia sa ia masuri suplimentare. In replica, ministrul grec de finante, George Papaconstantinou, si-a exprimat dezacordul cu Comisia Europeana, aratand ca nu vede relevanta unor astfel de actiuni cata vreme UE nu acorda un mai mare sprijin Greciei.


"Daca anuntam astazi noi masuri, se vor opri atacurile pietelor asupra Greciei? (...) Banuiala mea este ca ceea ce va determina pietele sa nu mai atace Grecia in acest moment este un mesaj mai explicit care sa faca operationale deciziile luate joi la Consiliul European", a spus acesta. "Incercam sa redresam Titanicul, dar asta nu e usor", a adaugat ministrul grec, nemultumit ca tara sa a devenit "un cobai in batalia dintre Europa si pietele internationale".

Provocarea acestor doua zile - luni si marti - este ca ministri de finante ai statelor membre sa transforme in masuri concrete principiile convenite de liderii europeni.

(Foto: Reuters/Yiorgos Karahalis)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3744 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  pezevenchi grecoteii astia (Marţi, 16 februarie 2010, 3:17)

  max [anonim]

  pezevenchi rau, grecotelii astia? Auzi la idiotitezeu ala finantistu-nu ar tb sa ne cereti sa fim corecti daca nu ne ajutati asa mult...
  aveam impresia ca la bucale sint taticii coruptilor,dar neh, uite ca descoperiram grecotelia...
 • -2 (4 voturi)    
  socialismul e de dorit (Marţi, 16 februarie 2010, 3:19)

  sugardady [anonim]

  saracii greci au patit-o . sa vezi cind vine si la noi,,,,
  infractorii in puscarie
  • +3 (5 voturi)    
   ???? (Marţi, 16 februarie 2010, 8:52)

   Lucian [anonim] i-a raspuns lui sugardady

   Pai tocmai socialismul i-a adus pe greci aici! Protectia sociala exagerata, subventile grase de la stat pentru orice, legislatia sindicalista, asta e calea spre faliment!
   • -2 (2 voturi)    
    da...Socialismul e de vina (Marţi, 16 februarie 2010, 10:39)

    xxx [anonim] i-a raspuns lui Lucian

    Asa-i,

    Socialismul e de vina si din cauza asta si alte tari socialiste din Europa sunt in faliment: Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Franta, Belgia.
   • +2 (2 voturi)    
    !!! (Marţi, 16 februarie 2010, 12:02)

    pete1 [utilizator] i-a raspuns lui Lucian

    ..problema majora nu este protectia sociala exagerata, ci faptul ca nu au avut sustinere economica, pt cat au acordat...mai pe scurt: sau intins mai mult decat le era plapuma!
   • 0 (0 voturi)    
    Cine e de vina??? (Joi, 18 martie 2010, 13:58)

    Tatiana [anonim] i-a raspuns lui Lucian

    ce spui dom'le ? pai cum sa numim atunci protectia sociala ABSOLUT EXAGERATA DE CARE SE BUCURA UNELE TARI DIN UE ?!? nu ma pune sa ti le numesc aici ...stii ce ajutoare de somaj au aici ??? au asiguarat timp de 2 ani ajutor de somaj si apoi inca un an ajutor de cautator de job ( adica pe perioada a inca un an daca le spui ca iti cauti un job ei te tin pe ajutor de '' cauta de lucru'' si daca ai sti ce alocatii ptr. copii se dau aici !!! poti ca femeie singura sa traiesti cu plozii tai cu tot si sa mai tii si un ''malac'' de barbat pe langa tine ( fara ca ala sa miste vreun deget sa munceasca) numai pe banii de alocatii ptr. copii!!! ei...cum iti suna ?!? de aia nu merg trebuirile in UE asa cum trebuie ...ca sunt unii care ''sug'' prea multe fonduri si altii dau marunt din buze si incearca sa ''supravietuiasca'' asa cum pot !!! o fi adevarat ca Grecii s-au complacut in a nu investi ...dar vor plati scump pentru ca ceea ce nu stiu ei din start este ca neatragerea investitiilor masive in tara lor ii va ''pune la zid'' !!! aceeasi soarta e valabila ptr. toate tarile din UE care NU ATRAG INVESTITII ALE TARILOR DEZVOLTATE DIN UE !!! uitati-va la Spania ...la Portugalia .au datorii imense , imense fata de Grecia dar nimeni nu le zice nici ''Pas'' ...de ce ? ptr. ''dezvoltatii'' au investitii masive acolo si au tot interesul sa salveze locurile unde au investit ...ca doar nu sunt prosti sa piarda tot !!!
 • 0 (2 voturi)    
  situaţia este complexă (Marţi, 16 februarie 2010, 9:36)

  profudereligie.blogspot.com [utilizator]

  Liberalismul extrem este o greşeală, ca şi socialismul corupt. Criza actuală a fost doar o subliniere a acestor limite. Grecia trebuie salvată nu pentru că sunt în zona euro sau pentru că fac parte din Uniune, ci pentru că sunt oameni. Pe de altă parte greşelile lor, a guvernului grec precum şi a societăţii civile greceşti, trebuie să fie plătite de ei, într-o formă sau alta, şi nu neapărat doar cu costuri sociale. Cel mai important pentru noi este să ne dăm seama că democraţia nu este doar un câştig ci şi o responsabilitate. iar pentru ca ea să funcţioneze trebuie ca votanţii să fie oameni inteligenţi ce înţeleg fenomenele şi responsabili pentru acţiunile lor. Complex...
  • +1 (1 vot)    
   din conra (Marţi, 16 februarie 2010, 13:06)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui profudereligie.blogspot.com

   salvati pt ca sunt in UE si afecteaza stabilitatea zonei;

   ca oameni pot fi salvati medical (in caz de calamitate); cercetati motivatiile razmeritelor de mai an din Atena si veti vedea ce motivatii "umane" erau.
 • 0 (0 voturi)    
  Dance ? Come on my boy ! (Marţi, 16 februarie 2010, 12:51)

  utuc [anonim]

  Panica planificata. Ca si Criza. Inca 2-3 zile si rechinii satui de prins pesti mici si prosti vor pleca si apele se vor linisti.

  Greek Zorba Alexis Zorbas
  http://www.youtube.com/watch?v=2AzpHvLWFUM&feature=related
  Don't panic, Greece isn't sinking
  http://www.youtube.com/watch?v=LBCg4xL2d3U
  __________________
  NB: Si KazMunaiGaz a profitat de panica pentru a pescui actiunile Patriciu la un pret ... Cu sprijin guvernamental - CNVM ...
 • 0 (0 voturi)    
  Tutela (Marţi, 16 februarie 2010, 13:32)

  Dogaru [anonim]

  Gecia trebuie pusa sub tutela!
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Marţi, 16 februarie 2010, 21:49)

  dragos234 [utilizator]

  Nu ma intereseaza ce fac grecii, sa isi rezolve situatia. Ce, noi dupa '90 am fost salvati de cineva? Am platit cu varf si indesat!!
  Sa vanda si ei tot ce au pana isi platesc datoriile, sa vanda OTE, sa vanda hotelurile, plajele, ruinele, tot, asa cum am facut si noi.
  Ce aroganti sunt! Dupa ce ca au cheltiut ca porcii si au falsificat statisticile acum nici macar nu stiu sa vorbeasca frumos cu posibilii salvatori si nu vor sa ia masuri. Vor intai banii!! Cat tupeu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by