Un motiv pentru care nu cred in recesiunea de tip W sau de V cu W sau de W cu V, etc l-am scris in urma cu 8 luni: O sa mai fie suisuri si coborasuri pana economia se va regla din nou, asta este clar. Insa de 9 luni de cand a inceput cu adevarat criza, companiile si-au facut planuri de reorganizare si acum le pun in aplicare, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

Motivul invocat de cei care se panicheaza acum si proclama recisiunea de tip W este gradul de indatorare ridicat al statelor, de exemplu Grecia sau Italia si teama ca nici celelalte state din lumea bogata nu vor fi in stare sa-si plateasca datoriile (inclusiv SUA, Marea Britanie sau Franta).

Gradul de indatorare a crescut in parte si datorita crizei economice din ultimii ani: au fost acoperite pierderile bancilor si guvernele au avut (si au inca) deficite bugetare semnificative pentru a stimula economia. Aceste deficite s-au adaugat datoriilor publice.

Guvernele au adoptat (sau au planuri sa adopte) doua tipuri de masuri pentru a reduce datoria publica: cresteri de taxe (cota maxima de impozit pe venit in Marea Britanie va creste de la 40% la 50%) si reduceri de cheltuieli publice (de exemplu in Grecia sau in Romania va creste varsta de pensionare; in Grecia, Irlanda sau Letonia au scazut salariile bugetarilor). Pe scurt, toate guvernele la aceasta ora fac reforme.

Insa se vede din ce in ce mai clar si o alta modalitate de a reduce datoria publica: privatizarile.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul Jeopardy.