





De ce nu cred in recesiunea de tip W
Motivul invocat de cei care se panicheaza acum si proclama recisiunea de tip W este gradul de indatorare ridicat al statelor, de exemplu Grecia sau Italia si teama ca nici celelalte state din lumea bogata nu vor fi in stare sa-si plateasca datoriile (inclusiv SUA, Marea Britanie sau Franta).
Gradul de indatorare a crescut in parte si datorita crizei economice din ultimii ani: au fost acoperite pierderile bancilor si guvernele au avut (si au inca) deficite bugetare semnificative pentru a stimula economia. Aceste deficite s-au adaugat datoriilor publice.
Guvernele au adoptat (sau au planuri sa adopte) doua tipuri de masuri pentru a reduce datoria publica: cresteri de taxe (cota maxima de impozit pe venit in Marea Britanie va creste de la 40% la 50%) si reduceri de cheltuieli publice (de exemplu in Grecia sau in Romania va creste varsta de pensionare; in Grecia, Irlanda sau Letonia au scazut salariile bugetarilor). Pe scurt, toate guvernele la aceasta ora fac reforme.
Insa se vede din ce in ce mai clar si o alta modalitate de a reduce datoria publica: privatizarile.
Citeste continuarea si comenteaza pe blogul Jeopardy.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență