Consiliul ministrilor de Finante din statele membre UE (ECOFIN) a aprobat marti prelungirea cu un an, pana in 2012, a termenului acordat Romaniei pentru reducerea deficitului bugetar sub pragul european de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), informeaza un comunicat al institutiei.

"Romania trebuie sa puna in aplicare masurile prevazute in bugetul pe 2010, evitand in acelasi timp orice alta deteriorare a situatiei si pentru a asigura un efort financiar anual de 1,75% din PIB in perioada 2010-2012", se mai arata in comunicatul institutiei.

Consiliul a luat masuri similare pentru Malta si Lituania. Cele trei tari trebuie sa ia masuri concrete pana pe 16 august 2010.

In luna mai 2009, CE a declansat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei. In iulie 2009, ECOFIN a aprobat propunerea CE de incepere a procedurii de deficit excesiv pentru Romania in urma unui dezechilibru fiscal de peste 3% din PIB in 2008 si a recomandat reducerea deficitului sub acest prag pana cel tarziu in 2011.

Decizia Consiliului a stabilit ca termen limita 7 ianuarie 2010 pentru luarea de masuri efective.

In 2009 s-a inregistrat un deficit de 7,2% din PIB, fiind sub tinta anuala, stabilita prin acordul Stand - By incheiat cu FMI”, potrivit Ministerului Finantelor.

Pentru 2010, Romania tinteste un deficit de 5,9% din PIB. Un deficit bugetar apare atunci cand cheltuielile Guvernului depasesc incasarile. Ideal este ca deficitul sa se reflecte, in totalitate, in cheltuieli de investitii (in special, in realizarea infrastructurii) si sa fie acoperit cu resurse financiare sigure, pentru a nu apela la emisiuni monetare inflationiste.