Consiliul ministrilor de Finante din statele membre UE (ECOFIN) a cerut marti Greciei sa isi reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2012, se arata intr-un comunicat al institutiei. De asemenea, ECOFIN a recomandat Greciei sa adopte o politica economica in concordanta cu criteriile Uniunii, pentru a elimina riscul de a pune in pericol buna functionare a uniunii economice si monetare.

Totodata, Consiliul a acceptat calendarul propus de autoritatile de la Atena pentru reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB pana in 2012, care stabileste masuri de consolidare bugetara in conformitate cu un calendar precis si termene-limita pentru raportarea masurilor luate.

Ministrii de finante europeni au cerut Greciei sa ia masuri suplimentare pentru a reduce nivelul datoriilor si pentru a calma pietele financiare, potrivit Reuters. Cei mai vehementi au fost ministrii din Germania, Austria si Suedia, care prin vocea adjunctului ministrului de finante din Germania a spus ca Grecia ar trebui sa imite Irlanda si Letonia, care au redus puternic cheltuielile si salariile.

"Am cazut de acord ca mingea este in terenul Greciei. Grecia trebuie sa ia masuri suplimentare", a declarat Joerg Asmussen.

Oficialii europeni nu au spus insa nimic despre un sprijin sau un ajutor acordat Greciei, optand in schimb sa puna presiune pe autoritatile elene in schimbul promisiunii de a sprijini aceasta tara daca lucrurile scapa de sub control, promisiune facuta de liderii europeni joia trecuta.

"Presiunile asupra Greciei pentru a adopta masuri suplimentare pana pe 16 martie au crescut in mod clar", a declarat Josef Proell, ministrul austriac de finante, care a adaugat ca pana in prezent nu au fost convenite masuri de sprijin.

Intrebat ce se intampla in cazul in care Grecia se va confrunta cu dificultati in atragerea de lichiditati in urmatoarele saptamani, Proell a declarat ca aceasta este o problema de care trebuie sa se ocupe in primul rand autoritatile elene, insa Uniunea Europeana o va sustine.

Data de 16 martie este termenul limita pana la care Grecia trebuie sa demonstreze ca planul sau este functional.

Autoritatile elene tintesc pentru acest an un deficit de 8,7% din PIB, cu patru puncte procentuale sub nivelul din 2009.

Grecia a inregistrat in 2009 un deficit bugetar de 12,7% din PIB, cu mult peste pragul minim de 3%, in vreme ce datoriile guvernamentale au depasit 113% din PIB.

Calendar:

Februarie: Guvernul va prezenta un proiect de reforma fiscala, care ar putea include impozitarea castigurilor de capital si cresterea impozitelor pe veniturile mari si proprietati.

Pana pe 16 martie, autoritatile trebuie sa prezinte partenerilor europeni progresele facute in reducerea deficitului.

Aprilie: Guvernul intentioneaza sa prezinte Parlamentului o reforma a legii pensiilor, care prevede eliminarea pensionarii anticipate si cresterea varstei de pensionare de la 61 de ani la 63 de ani pana in 2015.

Grecia trebuie sa refinanteze pana pe 20 aprilie o emisiune de obligatiuni guvernamentale in valoare de 8,2 miliarde de euro, cu scadenta la cinci ani, cu o dobanda fixa de 3,1%.

Pe 23 aprilie devine scadenta o emisiune de certificate de trezorerie pe termen scurt de 1,92 miliarde de euro.

Mai: Grecia trebuie sa refinanteze pana pe 19 mai o emisiune de obligatiuni guvernamentale in valoare de 8,5 miliarde de euro, cu scadenta la 10 ani, cu o dobanda fixa de 6,0%.