Fondul Monetar International ar putea provoca o usoara scadere a pretului aurului, dupa anuntul privind vanzarea "in curand", a 191,3 tone aur pe pietele financiare, pentru a

Ca sa extragi 30 de grame de aur, e nevoie de circa 160 de litri de petrol. Daca pretul acestuia scade, profiturile cresc.

Calcule firme research

realiza un nucleu de investitii pentru a-si finanta operatiunile, informeaza agentia EFE. In 2009, vanzarile de aur ale FMI au fost de circa 212 tone, iar in 2008, 403 tone.

Organismul financiar, care a asteptat inchiderea burselor pentru a face acest anunt, a vandut deja 212 tone de aur unui numar de trei banci centrale si a spus ca este in continuare deschis la tranzactii similare, daca si alte banci vor dori sa achizitioneze aur.

  • Vanzarile vor fi facute gradual, pentru a nu tulbura Bursele

"Conform prioritatii privind evitarea tulburarii burselor, vanzarile vor fi realizate gradual", a anuntat FMI, intr-un comunicat. Aurul a incheiat sesiunea de miercuri, de la bursa din New York, cu o cotatie de 1.120 dolari uncia. Anul trecut, FMI a vandut 200 tone de aur bancii centrale a Indiei, pentru 6,7 miliarde dolari, doua tone insulei Mauritius, pentru 71 milioane de dolari, iar alte zece tone au fost cumparate de Sri Lanka, pentru 375 milioane dolari.

  • Rezerva de aur a FMi trece de 3000 de tone

FMI detinea, la finele lui ianuarie, o rezerva de 3.005 tone aur, aceasta provenind de la statele membre, ca parte a contributiei acestora la FMI sau ca plata a dobanzilor. Criza a determinat multe tari sa intinda mana la FMI pentru a cere bani cu care sa isi finanteze deficitele sau sa isi achite datoriile.

Majoritatea veniturilor vor fi folosite pentru dezvoltarea investitiilor, care sa-i genereze fondurile necesare finantarii operatiunilor sale, in timp ce restul banilor ii va utiliza pentru a subventiona creditele destinate tarilor sarace. China este una din tarile care ar fi un potential client al achizitiei, Pekinul intentionand sa cumpere aur “intr-o maniera neprecizata”.

  • Unde se va duce pretul aurului?

Potrivit calculelor unor analisti ai pietei aurului, uncia ar putea ajunge la 2.000 de dolari in urmatorii 5 ani. Interesant este ca desi profiturile companiior care se ocupa de extractia minereului galben a ramas in linii mari constant, pretul aurului nu a incetat sa urce. Una dintre explicatii tine de pretul petrolului. Ca sa extragi 30 de grame de aur, e nevoie de circa 160 de litri de petrol. Daca pretul acestuia scade, profiturile sunt mai mari.