Bancile romanesti se asteapta, pentru prima data in ultimii 2 ani, la o usoara relaxare a standardelor de creditare pentru creditele ipotecare, intr-o piata imobiliara in care preturile locuintelor vor continua sa scada, dar cu o intensitate mai scazuta, arata un sondaj al BNR, citat de Mediafax.

BNR precizeaza in sondaj, realizat in rândul primelor 10 banci dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei, ca cererea de credite ipotecare s-a mentinut in ultimele trei luni ale anului trecut aproximativ la acelasi nivel din trimestrul anterior.

"Situatia economica incerta si evolutia pietei imobiliare alimenteaza caracterul preventiv al populatiei. Pentru primul trimestru din acest an, asteptarile bancilor ramân in teritoriul pozitiv, dar se situeaza pe o panta descrescatoare", se arata in raportul BNR.

Banca Nationala noteaza ca, in timp ce procentul net al bancilor care au considerat necesara inasprirea normelor de creditare la creditele de consum a ramas ridicat (45%), in cazul creditelor destinate achizitiei de locuinte si terenuri, aportul de restrictivitate a fost scazut la nivelul sectorului bancar (sub 10%).

"Asteptarile pentru primul trimestru indica o usoara relaxare a standardelor pentru creditele imobiliare, pentru prima data in aproape doi ani", se arata in raport.

In ceea ce priveste preturile locuintelor, corectia a continuat in ultimul trimestru al anului trecut, in linie cu anticipatia bancilor, care se asteapta ca aceste evolutii sa urmeze acelasi trend si in perioada urmatoare, dar cu o intensitate mai scazuta.

Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei este efectuat trimestrial de catre BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie si are la baza un chestionar care este transmis primelor 10 banci, alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare. Opiniile acopera evolutiile din ultimele trei luni si asteptarile privind urmatoarele trei luni.