Transgaz a fost invitată de grupul rus Gazprom să participe la proiectul South Stream

Transgaz a fost invitată de grupul rus Gazprom să participe la proiectul South Stream, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu. Proiectul South Stream vizează construiera unei conducte de gaze naturale din Rusia către Italia şi Austria, tranzitând Marea Neagră între ţărmul rus şi Bulgaria, unde se va ramifica către nord-vest, spre Austria, şi către sud, spre Grecia şi Italia. Principalii investitori în proiectul South Stream sunt Gazprom şi grupul italian Eni.

Criza de bani a Statelor lumii impinge FMI sa vanda din stocul de aur

Fondul Monetar International ar putea provoca o usoara scadere a pretului aurului, dupa anuntul privind vanzarea "in curand", a 191,3 tone aur pe pietele financiare, pentru a realiza un nucleu de investitii. In 2009, vanzarile de aur ale FMI au fost de circa 212 tone, iar in 2008, 403 tone. Aurul a incheiat sesiunea de miercuri, de la bursa din New York, cu o cotatie de 1.120 dolari uncia. Anul trecut, FMI a vandut 200 tone de aur bancii centrale a Indiei, pentru 6,7 miliarde dolari, doua tone insulei Mauritius, pentru 71 milioane de dolari, iar alte zece tone au fost cumparate de Sri Lanka, pentru 375 milioane dolari. FMI detinea, la finele lui ianuarie, o rezerva de 3.005 tone aur, aceasta provenind de la statele membre, ca parte a contributiei acestora la FMI sau ca plata a dobanzilor. Potrivit calculelor unor analisti ai pietei aurului, uncia ar putea ajunge la 2.000 de dolari in urmatorii 5 ani.

Seful Bancii Mondiale: Grecia e problema Uniunii Europene

Banca Mondiala si FMI nu se vor implica in criza din Grecia, a declarat Robert Zoellick, presedintele BM, precizand ca Uniunea Europeana se va ocupa de salvarea Greciei. Zoellick a spus dupa o intalnire cu ministrul de finante francez, Christine Lagarde ca Grecia, membra a zonei euro, ca "este de fapt o problema a Uniunii Europene". Marti, Consiliul ministrilor de Finante din statele membre UE a cerut Greciei sa isi reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2012 si a recomandat autoritatilor sa adopte o politica economica in concordanta cu criteriile Uniunii. Autoritatile elene tintesc pentru acest an un deficit de 8,7% din PIB, cu patru puncte procentuale sub nivelul din 2009. Grecia a inregistrat in 2009 un deficit bugetar de 12,7% din PIB, cu mult peste pragul minim de 3%, in vreme ce datoriile guvernamentale au depasit 113% din PIB.

Banca centrala a Japoniei a mentinut dobanda cheie la 0,1%

Banca centrala a Japoniei a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 0,1%, in conditiile in care a doua mare economie a lumii se confrunta cu o deflatie persistenta. Institutia, care se confrunta cu presiuni politice pentru a nu pune capat prea curand masurilor de stimulare a economiei, nu a mai modificat dobanda cheie din decembrie 2008. Bank of Japan recunoaste ca depasirea deflatiei si revenirea la o crestere durabila si la o stabilitate a preturilor este o provocare pentru economia tarii. Japonia a revenit pe crestere economica in al doilea trimestru din 2009, insa revenirea este fragila din cauza reducerii preturilor de consum si a cererii interne slabe.