Der Spiegel: Grecia ar putea primi un ajutor de 20 - 25 miliarde euro de la statele din Zona Euro

de R.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 20 februarie 2010, 12:08 Economie | Finanţe & Bănci


Grecia ar putea primi de la statele membre ale Zonei Euro un ajutor in valoare de 20 - 25 miliarde de euro, anunta Der Spiegel, care citeaza "consideratiile initiale" ale ministerului german de Finante. Grecia trebuie sa-si refinanteze datoria publica de aproximativ 53 de miliarde de euro.

Cota fiecarei tari va fi stabilita in conformitate cu proportia capitatului detinut la Banca Centrala Europeana.

Ministerul german de Finante nu a putut fi contactat pentru a comenta aceasta informatie, precizeaza Reuters.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

965 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  nu e bine (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 13:19)

  cristensen [anonim]

  Acum o sa ceara toti... Grecii si-au batut joc de restul UE mintind asupra situatiei in care sunt si acum sunt ajutati....
  Sa facem si noi.... si altii la fel! VREM SI NOI BANI! :)
  • +5 (5 voturi)    
   ce te mira? (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 13:37)

   andu [anonim] i-a raspuns lui cristensen

   Grecii au calitati deosebite cu care depasesc alte popoare: lene, coruptie, viclenie, lipsa de respect pentru tot si toate. De-a lungul istoriei au reusit sa distruga 3 imperii din interior: Macedonean, Bizantin, Otoman. Au toate sansele sa reuseasca si cu UE-ul.
  • +6 (6 voturi)    
   Gretzia e patzachina (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 13:47)

   Fanariot [anonim] i-a raspuns lui cristensen

   1. Prima umilinta pt Grecia: i s-a suspendat dreptul de vot in cadrul summit-ului UE de saptamana viitoare !! E o decizie fara precedent si o "sanctiune" simbolica.

   2. Grecia are nevoie de 30 de miliarde euro pana in luna iunie 2010, altfel intra in incapacitate de plata (falimentul statului grec). Datoria publica totala depaseste de 3 ori PIB-ul !

   3. Grecia a starnit furia partenerilor din UE dupa ce s-a descoperit ca ani de zile guvernele succesive ale Greciei au mintit Comisia Europeana si au ascuns datele reale despre situatia economica si financiara.
   Concret, grecii au inventat rapoarte, au ascuns date si au falsificat statistici, pt a fi primiti in zona euro si pt. a primi ajutoare de la UE pentru care nu aveau drepturi. Mai simplu, Grecia a excrocat UE timp de aproape 10 ani !!

   4. Situatia in Grecia e extrem de tensionata, statul are o administratie monstruoasa comparativ cu nevoile reale, sindicatele sunt infiltrate in toate sectoarele publice si primesc subventii, exista sute de mii de fraude ale sistemului de ;pensii si cel de rambursari medicale. Blocajul e persistent si guvernul actual de stanga nu are curajul sa faca cu adevarat reforme de teama sa piarda electoratul-clientela, obisnuti cu pomana electorala socialista.

   5. In mod evident, Grecia va deveni exemplul negativ tipic din UE, nu va mai fi un model pt nimeni si imaginea tarii e afectata pt foarte multi ani.
   Se dovedeste ca o economie dezvoltata in jurul a doar 2-3 sectoare (turism, transport maritim) e incapabila sa sustina prosperitate, echilibru si dezvoltare durabila.

   6. Financiar, Romania e intr-o situatie net superioara Greciei, datorita unei gestiuni mai dure din partea BNR, care a protejat leul, datorita unor guvernari mai eficiente decat cele grecesti, datorita unei economii mult mai diversificate (romanii fac de la avioane si piese de reactoare nucleare pana la textile si carnati), ce exporta in principal produse manufacturate.
   • +1 (1 vot)    
    ... (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 15:38)

    hoha [anonim] i-a raspuns lui Fanariot

    Romania e intr-o situatie mai buna din simplul motiv ca nu am avut timpul necesar sa ne indatoram la nivelul la care Grecia a ajuns sa se indatoreze.

    An de an datoria publica creste singurele variatii sunt doar legate de viteza de crestere.
  • 0 (2 voturi)    
   Ciocul mic ! (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 16:04)

   utug [anonim] i-a raspuns lui cristensen

   Afla ... nu pot sa spui cine, ii tipareste deindata din "thin air" ii trimite si va trebui sa ii restitu-i cu dobanda bine inteles.
   “There are two ways to conquer and enslave a nation. One is by sword. The other is by debt.” (John Adams - US President)
   Money is Debt - Debt is Slavery
   http://tyrannyalert.com/money.htm
   "Eu imi apar saracia, si nevoile, si neamul"
   http://www.studentie.ro/campus/MIRCEA__CEL_BATRAN_/c-131-a-15455
   _________________
   Facultativ:
   "In a time of deceit telling the truth is a revolutionary act" George Orwell
   Text + Video + 249 Comments
   http://www.ronpaul.com/2009-12-16/ron-paul-reacts-to-ben-bernanke-as-time-person-of-the-year/
   Barack's Big Banking Buddy Ben Bernanke - I don't know
   http://provokingthought.xanga.com/710746833/baracks-big-banking-buddy-ben-bernanke/
 • 0 (4 voturi)    
  Turcia, dar desigur si alte (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 13:28)

  niv [utilizator]

  tari care au solicitat Uniunii Europene acordarea calitatii de membre ar trebui, spre binele tuturor, intre care revigorarea monedei euro, primite urgent in Uniunea Europeana!
  A venit momentul cand Grecia sa nu mai impuna, cu obisnuita-i aroganta, obstacole altor tari, in primul rand Turciei vecine, pentru ca primirea Turciei in randurile celor din UE ar fi fost o binefacere, clar!
  Atat Turcia cat si Balcanii de Vest, iugoslavi, trebuie sa se alature familiei UE cat de repede; UE nu este o constructie elitista, orice tara ar vrea sa devina membra a acestei mari organizatii ar trebui sa fie bine venita, indiferent de apartenenta lingvistica, religioasa ori geografica; daca Elvetia ori Norvegia nu o doresc, n-au decat, treaba lor, insa daca o tara din emisfera australa, de pe continentul latino-american, de exemplu, ar solicita intrarea in UE, nu vad de ce nu ar fi cu drag acceptata asemenea integrare; UE nu poate fi restransa, geografic, la Europa, depasind inca de la initierea sa, numai si prin teritoriile Frantei "outre mer"(teritoriile franceze "de dincolo de mari"), risipite care incotro pe glob.
  • +1 (3 voturi)    
   Turcia e stat asiatic si islamic (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 13:59)

   Genocid contra armenilor [anonim] i-a raspuns lui niv

   E o opinie extremista, aceea de a considera ca Uniunea "Europeana" ar avea vreo obligatie divina sa primeasca orice prostanac, de oriunde, indiferent de aportul cultural, material, etc. Fostul premier socialist al Frantei, Michel Rocard, spunea: "nu putem primi toata mizeria lumii" !! Si e un socialist, un stangist, insa pana si el e satul de prostie si ipocrizie.

   Daca intr-o situatie ideala toate statele de pe continentul european ar fi pregatite sa adere la UE, Uniunea ar avea de lucru timp de zeci de ani pana sa le itegreze pe toate asa cum trebuie.

   Dar nici macar nu suntem in aceasta situatie ideala, numeroase state "europene" au mult de reformat pana sa isi permita sa candideze realist la UE. Iata cum UE regreta deja ca a primit tari precum Grecia, Romania sau Bulgaria, chiar tarile baltice, nepregatite suficient.

   Criza din Grecia va intari puternic convingerea la nivelul UE ca un stat care vrea sa adere trebuie sa performeze si sa fie deja la un inalt nivel de integrare cu UE. Asta inseamna foarte multe eforturi din partea tarilor balcanice si din Estul fost sovietic, va dura minim 10-15 ani pana sa vedem tarile astea intrate in UE. Poate ca o Croatie va intra mai repede, iar RM va intra prin unire cu Romania.

   Celalalt mare criteriu de aderare e compatibilitatea de cultura si civilizatie, valorile sociale comune.
   UE nu e doar un bloc economic, e si un proiect de civilizatie, acela al unificarii culturilor civilizatiei europene.

   Nici Turcia, nici Siria sau Algeria, nici Congo sau Pakistan, nu au in comun cu Europa suficiente valori si traditii pt a pretinde sa adere.
   Aceasta organizatie e una europeana, e destinata integrarii tarilor europene.

   Turcia e o tara asiatica, posesia catorva mii de km2 in Europa nu-i confera caracter european, asa cum posesia unor insule prin Caraibe nu confera Frantei un caracter african/creol.

   Europa e taramul europenilor, UE e "statul" lor confederal si trebuie protejat de alte imixtiuni nocive.
  • +1 (1 vot)    
   Tarile de cultura si civilizatie europeana (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 14:15)

   Uniunea Mondiala a Popoarelor Europene [anonim] i-a raspuns lui niv

   Toate statele nationale sau federale aflate pe continentul european au vocatie sa integreze Uniunea Europeana. Nu este un drept, ci o optiune, aliatii din cadrul UE decid cine le intra in casa si cine nu.

   Tarile din Balcani au posibilitatea, doar pt Bosnia existand problema diviziunilor interne, e un "stat" doar cu numele, in realitate e un protectorat. La fel "statul" Kosovo.
   RM va intra prin unire cu Romania.
   Ucraina va intra doar daca va renunta la teritoriile rusesti pe care le ocupa.
   Belarus nici nu e sigur ca de fapt nu e o anexa a Rusiei.
   Rusia va adera la UE in viitor, e inevitabil daca nu reuseste sa-si refaca forta "imperiala".
   Armenia si Georgia sunt tari de cultura europeana, de mostenire genetica, istorica, religioasa si lingvistica europeana, fara discutie.

   Islanda vrea sa depuna cererea de aderare chiar anul asta.
   Norvegia are inca ceva petrol, nu se grabeste, dar poate intra oricand.
   Elvetia nu are inca un interes, pe masura ce va dispare atractia secretului bancar, elvetienii vor descoperi ca UE e interesanta:)
   Toate 3 sunt deja integrate in spatiul economic comun european si se circula liber.

   In afara Europei, exista cateva regiuni de cultura europeana, populate cu europeni si descendenti ai acestora.

   USA+Canada fac parte din lumea occidentala, europeana, insa isi modifica rapid structura demografica si etnica si in maxim 50 de ani europenii vor minoritari acolo. Declinul lor e inevitabil si se pot vedea deja semne.

   Argentina, Chile, Uruguay, estul Boliviei si sudul Braziliei (zona mai mare ca Romania) au europeni in proportie de 93-95%. Ele formeaza o zona compacta, fara enclave, in sudul Americii Latine, sunt prospere, dinamice si ar putea integra fara mari dificultati o structura mondiala europeana.

   La fel Australia si Noua Zeelanda, tari de tip european.

   O parte din Africa de sud, locuita de cateva milioane de europeni, are o situatie mai complicata, nu vad deocamdata premisele vreunei secesiuni.

   In rest, NO!
   • +1 (3 voturi)    
    20 tone de aur amerindian (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 14:45)

    niv [utilizator] i-a raspuns lui Uniunea Mondiala a Popoarelor Europene

    au impulsionat in Europa dezvoltarea capitalismului; conquistadorii jefuitori si-au facut lingouri de aur pentru regii crestini ai Spaniei, distrugand cu aceasta ocazie, intr-o veselie, obiecte ale cultului original amerindian, absolut noncrestin!, anihiland, ca veritabili talibani, in slujba preacrestinei Inchizitii, patrimoniul cultic (in aur pur, asta era "defectul") al popoarelor aztec, maya, yinca, etc. Nu credeti ca europenii ar trebui sa-si faca un semn intre ochi ca sa tina minte asta? pentru smerenie crestineasca "ad sempiternum"!...
    • +1 (3 voturi)    
     Mitul colonialismului (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 16:32)

     Complexul de culpabilitate [anonim] i-a raspuns lui niv

     Discursul ideologic marxist al "vinovatiei colective europene" pt retardul inregistrat de restul lumii a fost demult demolat, el se numea "tiermondist" (de la lumea a treia) si acum se numeste "altermondialist" (si asta e pe moarte). Doua sunt cauzele principale:

     -Europa e locuita de circa 50 de popoare, aproape toate si-au constituit state nationale/federale. Dintre acestea, doar cateva si-au constituit posesiuni teritoriale in afara Europei si doar 4-5 au reusit sa isi creeze cu adevarat "imperii coloniale": englezi, francezi, spanioli, portughezi, rusi.
     Dintre "imperii", doar 3 au fost suficient de organizate si dotate cu oameni de exceptie pt a rezista si a conta efectiv: englez (Great Britania), francez (l'Empire) si rus (tzarat si URSS). Desi au avut resurse si teritorii chiar mai mari, proasta organizare si lipsa calitatii capitalului uman a dus la esecul aventurii spaniole si portugheze.
     In cazul discutabil al vreunei responsabilitati "mostenite" de actualele popoare din UK, Republica franceza, Regatul Spaniei si R. portugheza, e limpede ca zeci de alte popoare europene nu au nici un fel de datorie morala sau materiala fata de etnii de la care nu au luat absolut nimic. Dimpotriva, multe etnii europene au fost ele insele victime ale unor exploatari. Romanii sunt un astfel de popor-victima a turcilor otomani, rusilor, etc.

     -a doua cauza e aceea nascuta prin comparatii obiective: etnii exploatate colonial pleaca de la acelasi nivel de subdezvoltare si cu toate astea doar unele din ele ajung prospere, altele au ramas la stadii tribale, primitive. In 1960, Senegalul era mai prosper decat Coreea devastata de razboi, comparati acum situatia!
     Pur si simplu s-a observat ceea ce romanii stiu deja din vechime: un om gospodar, muncitor si destept va prospera chiar si in conditii dificile, un prostanac lenes va ramane la acelasi stadiu chiar daca ii dai milioane pe mana!

     Europenii si-au construit singuri prosperitatea, aportul alogen e nesemnificativ.
     • +1 (1 vot)    
      sa amintim celor interesati, (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 17:30)

      niv [utilizator] i-a raspuns lui Complexul de culpabilitate

      in cazul lui Der Spiegel, nemtilor, al caror spirit "gospodaresc, muncitor si destept" este inscris pana si la...Auschwitz!, la intrare, in celebrul dicton "mobilizator", ca fara Planul Marshall nu ar fi facut nici o branza, dupa dezastrul pe care l-au provocat Europei, asa cum stiu ei!...in WWII; compar, compar de zor precum ma sfatuiti, iata ca alde Senegal n-a avut parte decat de banala spoliere colonialista si neocolonialista, nicidecum de vreun Plan Marshall, pe care Imperiul Yankeu l-a oferit, dar nu pe de-a moaca, Coreei sudiste...Na, vedeti aicea comparatie! "Oncle Sam" cu privilegiatii sai!...Cat priveste alte popoare europene, avand in vedere ca nu este unul care sa nu fi fost implicat in cele doua razboaie mondiale, profitand la randu-i pe urma impartirii si re-impartirii imperialiste a continentului si lumii, in general, nu cred in basmul autocompatimitor, nationalist si ceausist din exemplul pe care mi-l dati, acela cu poporul-victima: sa intrebam si sa auzim ce pareri au aia care au devenit nu-s ce "nationalitati" conlocuitoare la 1918 ori 1946, etc., de par examplu. Cum zicea tatal marelui dramaturg ILC, Iorgu Caradgeali, "Mai multa modestia!", pastrandu-si bine accentul helenikos...
    • 0 (2 voturi)    
     Erori amerindiene (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 16:49)

     Apocalypto (film de Mel Gibson) [anonim] i-a raspuns lui niv

     Lasand la o parte faptul ca e dovedit deja, europenii au fost primii locuitori ai Americii, acum 15.000 de ani, au venit din Scandinavia si au lasat marturii materiale si in genele amerindienilor nord-americani, lasand la o parte si faptul ca e bine stabilit istoric, o civilizatie/cultura dispare cand e bolnava din interior, factorii exogeni nu pot decat sa grabeasca sfarsitul, atat, ei bine, mai nou sunt niste informatii despre azteci, mayasi, etc.

     E util de stiut ca Incasii erau atat de inapoiati incat nu inventasera nici macar roata, nu stiau asta, desi ar fi avut mare nevoie la constructii si la transport. E o inventie existenta pana si la unele triburi africane.

     E util de stiu ca guatelmatecii si parte din mayasi au fost exterminati de azteci, in razboaie locale.

     E util de stiu ca mayasii erau deja aproape disparuti in momentul in care au ajuns conchistadorii, potrivit unor experti, ar fi suferit de pandemii si boli ereditare cauzate de alimentatie deficitara.

     Aztecii erau ignoranti in ce priveste tehnologia si stiinta, orice aveau conchistadorii li s-a parut "divin", inclusiv caii (desi daca ar fi avut inteligenta sa mearga cateva sute de km spre nord ar fi dat de triburile de "piei rosii" care aveau cai cu miile :). "Imperiul" lor era construit cu multa brutalitate, administrat aproximativ, iar religia era de o cruzime greu de imaginat, se sacrificau oameni in serie, ca la abator.

     Nu toate culturile sunt complexe, subtile, rafinate si creatoare de "mai bine", unele au efecte distrugatoare si sunt barbare, brutale. Daca am considera ca o cultura trebuie protejata doar pt ca exista, atunci ar fi trebuit sa protejam cultura nazista, cultura bolshevica/maoista, cultura sclavagista, etc.

     Culturile amerindiene nu pot fi "admirate" doar pt ca au produs piramide si obiecte de cult religios. Germania nazista a produs lucruri extraordinare prin comparatie, si tot nu e acceptata protejarea ei ! La fel "cultura" talibana, cu decapitari si lapidari ! Ok?
     • +2 (2 voturi)    
      M I N C I U N I ! (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 17:32)

      utug [anonim] i-a raspuns lui Apocalypto (film de Mel Gibson)

      Toata istoria este plina de astfe de minciuni. Cei mai tari lichideaza pe cei mai slabi. Asta spune si Darwin. Rechinii se hranesc cu pesti mai mici. Animalele mai puternice se hranesc cu animale mai fara putere. La asta sunt complici si zeii tuturor religiilor. Oamenii au domesticit animale salbatice. Oamenii au domesticit chiar oameni. Ce este scavul ? Nu un om domesticit de catre alt om mai puternic decat el ?

      http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendId=142347133&blogId=267071464

      LIES ABOUT AZTEC HUMAN SACRIFICE !!!
     • +1 (1 vot)    
      precizare (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 17:51)

      vineel [anonim] i-a raspuns lui Apocalypto (film de Mel Gibson)

      Aztecii erau ignoranti in ce priveste tehnologia si stiinta, orice aveau conchistadorii li s-a parut "divin", inclusiv caii (desi daca ar fi avut inteligenta sa mearga cateva sute de km spre nord ar fi dat de triburile de "piei rosii" care aveau cai cu miile :). Adanca rau cugetarea asta! Erau palomino, nu'i asa? Ai vazut tu intr-un film!?
     • +1 (1 vot)    
      as, nu-i ok! (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 18:44)

      niv [utilizator] i-a raspuns lui Apocalypto (film de Mel Gibson)

      cu cat yankeii au "imprumutat" fara plata drepturilor de autor pana si aceasta interjectie, "ok" , de la amerindieni...si in loc sa zica merci, yankeii astia i-au vanat si redus la exotismul hollywood-ian al filmelor "cu indieni", iar pe Leonard Peltier l-au tarat prin inchisori...
      Aveti o obsesie sau o manie in a repeta in cele mai nepotrivite imprejurari cuvantul/notiunea de "cultura", doar despre cultura ciupercilor saprofite nu ati pomenit in cu totul insolitul context stabilit de dvs prin alaturarea cuvantului "cultura" la adjectivul "nazista", asta in doua randuri, (sa percem acolo intentia dvs. discreta de reabilitare a niscai "Germanii naziste"?!) pentru a ne spune despre "protejarea" unei asemenea..."culturi"(?!); probabil ca sunteti un/o...nazi-nostalgic/a, ceea ce in Europa nu e, din pacate, surprinzator, dar nu mai putin deplorabil!
      Va reamintesc de micul si semnificativul "momentum" creeat de oferirea in dar presedintelui Barack Obama, la Caracas, de catre presedintele venezuelean Hugo Chavez, a faimoasei carti "VENELE DESCHISE ALE AMERICII LATINE, CINCI SECOLE DE SPOLIERE", cartea excelent documentata a lui Eduardo Galeano!
      Conquistadorii n-au admirat ci au jefuit, "in schimb" au fost urmati de liote nesfarsite de misionari, povatuitori nevoie mare, care i-au "civilizat" pe amerindienii jefuiti, prezentandu-le acum la pupat niste cruci, etc., obiecte de cult spaniole crestine, alcatuite tocmai din aurul amerindian (20 de tone!) al ireversibil-pradatului-in favoarea-univoca-a-capitalismului-in ascensiune-european Patrimoniu precolumbian.
     • +1 (1 vot)    
      interesant (Duminică, 21 februarie 2010, 17:43)

      Dacu [utilizator] i-a raspuns lui Apocalypto (film de Mel Gibson)

      Mda, zici ceva interesant: "Nu toate culturile sunt complexe, subtile, rafinate si creatoare de "mai bine", unele au efecte distrugatoare si sunt barbare, brutale. Daca am considera ca o cultura trebuie protejata doar pt ca exista,..."

      Dar noi, oamenii, protejam animalele, indiferent ce capacitati de supravietuire au. (daca au capacitati de supravietuire limitate am putea zice ca sunt "distructive" :) ). Dar nu si oamenii saraci, inapoiati, .... Astia ne trezesc repulsie.

      Omul modern, stresat, cand se hotareste in sfarsit pe la 35 ani sa faca copii, constata ca nu poate. Trebuie probabil relaxare psihica, o stare de naturalete pierduta in lupta cu cariera, ca sa poti procreea.
      Acelasi om incearca sa inmulteasca animalele in captivitate. Se chinuie si nu intelege de ce ursii panda de exemplu nu se pot inmultii in captivitate.
      Astia sunt cam autodistructivi cu atatea ifose. Risca sa dispara ca specie.
      Dar omul (alb in special), nu si nu, isi asuma rolul suprem de ocrotire si protejare a tuturor, dar ... intr-o cusca.

      Apoi, pe lantul trofic, e un mare gol, care nu mai face subiectul hobby-ului omului modern. Civilizatii umane primitive, lumea a treia, nu sunt interesanti. Astia sunt urati, groaznici, multi, nu arata a animal de casa, dulce si simpatic, sa te reconforteze gandul ca te ocupi de el. Eventual daca se reduc la un numar de extinctie, poate ne uitam la ei si ne apucam sa le facem designul la cusca.

      Protectia speciilor pe cale de disparitie e un hobby modern, nascut din timpul liber rezultat prin folosirea cuceririlor tehnologice, si din sentimentul de vinovatie rezultat la fel (prin distrugerea habitatului celorlate specii).

      De ce n-am incerca sa protejam si pe aproapele nostru, asa cum e el, primitiv, canibal, inapoiat, etc ? Leul e admirat ca mananca cu pofta alte animale, dar un canibal va fi ucis.Nu e si el o specie pe cale de disparitie ?

      Noi insa alegem cine va fi salvat si cine nu, pe baza acelorasi pattern-uri de gandire ...
     • +1 (1 vot)    
      Interesant II (Duminică, 21 februarie 2010, 18:09)

      Dacu [utilizator] i-a raspuns lui Apocalypto (film de Mel Gibson)

      Noi insa alegem cine va fi salvat si cine nu, pe baza acelorasi valori, acelorasi pattern-uri de gandire care au stat si la baza "selectiei" din America de Sud.
      Multumim patternurilor de gandire crestine pt. asta. Nu ca alte religii ar fi avut patternuri mai bune, dar daca asa s-a intamplat, ...

      In ultimii ani, am vazut cu satisfactie documentare pe Discovery care promoveaza studierea, protejarea multor triburi de oameni promitivi, chiar canibali. Un aspect al acestora, deja popularizat si cunoscul de multa lume: este samanismul lor. Lumea sttintifica a inteles de mult ca nu trebuie lasati sa dispara acesti umanoizi, asa usor. Ei poarta informatii deosebit de importante despre evolutia speciei umane. Chiar zilele trecute am gasit articol pe Hotnews: ultimul membru a tribului X a murit, limba a disparut.
      Nu cred ca s-ar fi suparat cineva daca ar mai fi ramas comunitati de maiasi, azteci, etc pana mai tarziu.
      Se zice ca un popor dispare daca dispare limba si zeii lui.
      Biserica Crestina s-a chinuit mult sa le ia zeii. In documentare pe Discovery au incercat sa arate - asa, cu titlu de diverstiment - cum zeitati sau ritualuri ale lor au stat ascunse totusi in anumite elemente crestine, si cum in anumite locuri, incearca sa revina la suprafata, dar a trecut prea mult timp si sunt cam definitiv pierdute intelesurile lor.
      Oricum primele griji ale iezuitilor in America de Sud au fost sa distruga toate scrierile lor religioase. Sa nu cumva sa ramana una, ca religia crestina sa triumfe in imensa ei milostivenie si dragoste.
      Religia o fost un instrument de putere totdeauna. Nici europenii n-au facut exceptie.

      Deci ma intreb, daca protejam animale, ar trebui sa protejam si alti oameni.

      Doar ca animalele astea au probleme cu inmultirea, iar multi oameni "inferiori", au problema ca dimpotriva, se inmultesc prea usor, prea fara discernamant.
      • 0 (0 voturi)    
       va felicit pentru (Luni, 22 februarie 2010, 16:21)

       niv [utilizator] i-a raspuns lui Dacu

       splendida dvs. postare, o frumoasa contributie intelectuala, asadar, absolut remarcabil!
       In sprijinul pledoariei dvs. adaug adresa urmatoare, desemnand pe autorul unor studii antropologice in arhipelagul austral neozeelandez de relevanta umanista, Nicholas Miklouho-Maclay: http://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Miklouho-Maclay si http://en.wikipedia.org/wiki/N._N._Miklukho-Maklai_Institute_of_Ethnology_and_Anthropology
 • +2 (2 voturi)    
  viatza a la greca (Sâmbătă, 20 februarie 2010, 14:43)

  sir taki [anonim]

  de-acu sa vezi dansuri si farfurii sparte.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by