Pensiile ar putea fi taxate, in viitor. O spune, intr-un interviu acordat in exclusivitate Money.ro, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

  • "Orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza. Ca de aia functioneaza statul social. (...) Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordarii ei, lucru care e foarte frecvent in multe state din lume, dar nu o taxam la momentul platii. Deci scoatem din circuitul de taxare o suma foarte importanta care in toata lumea asta se taxeaza. Aşa ajung alte state sa aiba venituri bugetare de 47% din PIB", a afirmat Sebastian Vladescu.
  • "As vrea sa devina dezbatere publica: trei milioane si ceva de platitori, 6 milioane de beneficiari. Spunem acum ca am vrea o pensie care sa reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totala de 30% din PIB. E foarte greu sa-ti închipui cum, avand atat de putini platitori si atatia beneficiari si o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva sa-ti plateasca 45%", a continuat ministrul Finantelor.
  • "Eu ma gandesc la un sistem foarte coerent de taxe si impozite. Asta nu se face cu un singur lucru, ci prin modernizarea intregului sistem. Pe aceeasi idee, beneficiarii sistemului de asigurari de sanatate sunt 18 milioane, pe langa cei numai trei milioane care contribuie. Sunt foarte multe categorii sociale care sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari de sanatate. Acolo iar este o sursa importanta de venituri. Impozitele pe proprietate in Romania sunt fie inexistente, fie foarte mici, fie nu se platesc...", a mai adaugat Sebastian Vladescu.