Incurca sau descurca masurile fiscale recent initiate? Consultantul fiscal Cristian Radulescu a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Luni, 22 februarie 2010, 13:10 Economie | Finanţe & Bănci


Cristian Radulescu
Foto: TaxHouse
 documente
(22 Feb 2010) PDF, 120KB
Cristian Radulescu, partener la compania TaxHouse explica pentru HotNews.ro ca scutirea de impozit pe profitul reinvestit este doar o facilitate de moment, iar firma respectiva de fapt va plati mai mult in anii urmatori daca apeleaza la aceasta masura (explicatii detaliate in documentul atasat). Recent Guvernul a adoptat facilitati pentru somajul tehnic in 2010, a eliminat impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor si pregateste transformarea impozitului minim in impozit forfetar. Cristian Radulescu a raspuns cititorilor HotNews.ro pe tema masurilor fiscale initiate de Guvern.
 • Cristian Radulescu are 9 ani de experienta in consultanta fiscala locala si internationala la Taxhouse, Andersen, Ernst & Young si PriceWaterhouseCoopers.
 • consultant fiscal autorizat de Camera Consultantilor Fiscali, expert contabil autorizat de CECCAR si evaluator inregistrat ANEVAR.
 • lucreaza cu companii multinationale si mari companii romanesti, fiind implicat in importante restructurari fiscale si acordand consultanta pe probleme fiscale locale si internationale pentru varii activitati corporatiste, fuziuni, divizari si reorganizari pentru clienti din diverse industrii, revizii fiscale, due diligence fiscal etc.  
 • specializat in legislatia de TVA a Uniunii Europene si a fost activ implicat in asistenta acordata Ministerului Finantelor Publice pentru alinierea legislatiei romanesti la directivele europene, in anii 2005-2006.  
 • El este lector si speaker la numeroase conferinte si seminarii pe probleme de TVA si impozitare directa.

* Intalnirea online s-a incheiat

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 vincent

  1. ce masuri fiscale luate de guv in ultimii doi ti se par benefice sustinerii activitatii economice si in ce masura? de exemplu, masura privind 'scutirea' profitului reinvestit pare intro oarece care benefica deoarece iti amana o povara intr-o perioada dificila, insa masura avantajului este probabil limitata avand in vedere ca e vorba doar de o amanare
  2. ce masuri crezi ca ar fi potrivite avand in vedere ca excesele bugatare precedente nu ofera mult loc de manevra?
  3. consideri autoturismele coreene clasa mini fiabile?

  • Cristian Radulescu

   1.Printre masurile fiscale ce au stimulat probabil activitatea agentilor economici se pot numara: acordarea scutirii aferente profitului reinvestit si, de data foarte recenta, reducerea dobanzilor de intarziere in cazul datoriilor catre bugetul de stat restante. Au mai existat in trecut dar nu au fost aplicate, in final, si alte masuri precum obtinerea unei bonificatii de 5% pentru plata la termen a datoriilor fiscale catre bugetul de stat. Aceasta trebuia sa intre in vigoare si nu a fost aplicata, la inceputul anului 2009. Intr-o anumita masura si incercarea Guvernului de a mentine neschimbata politica de impozitare poate avea un efect benefic prin stabilitatea si predictibilitatea legislatiei pe termen scurt si mediu.

   • Cristian Radulescu

    Modificarea recenta se refera la Ordinul 99/2010 publicat in MO nr.64 care prevede posibilitatea amanarii la plata a debitelor restante pe o perioada de maximum 6 luni fara a depasi termenul de 20 decembrie 2010. In aceasta perioada, dobanda de intarziere se injumatateste la nivelul de 0,05% pe zi si pentru a beneficia de aceasta amanare la plata contribuabilii trebuie sa aiba declaratiile fiscale depuse la termen, sa nu fie declarati insolvabili precum si sa depuna o garantie calculata in functie de termenul pentru care este solicitata amanarea la plata.

 • Întrebarea nr. 2 tibi

  Ce se intampla cu intreprinderile micro ?
  Ce fel de impozitare se v a aplica odata cu scutirea , cine beneficiaza de scutire ?

  • Cristian Radulescu

   Regimul de impozitare al microintreprinderilor a incetat sa fie aplicabil incepand cu 1 ianuarie 2010 aceste societati urmand, de la aceasta data sa plateasca impozit pe profit. Scutirea pentru profitul reinvestit va fi aplicabila similar tuturor societatilor purtatoare de impozit pe profit. Aveti detalii privind modalitatea de aplicare in documentul atasat articolului de mai sus.

 • Întrebarea nr. 3 Anonim

  O firma dizolvata judiciar din 2008 are obligatia platii impozitului forfetar in 2009 asa cum sustine anaf?

  • Cristian Radulescu

   In cazul in care o firma a fost dizolvata isi inceteaza existanta din pounct de vedere juridic ceea ce nu mai poate atrage obligatia platii vreunui impozit, cu toate acestea o firma care doar a inceput procedura de dizolvare este posibil sa fie obligata la plata impozitului minim pentru operatiunile desfasurate ca urmare a procedurii de dizolvare.

 • Întrebarea nr. 4 pfa

  Plata anticipata a impozitului pe profit se aplica si in cazul PFA?
  Din cate stiu, PFA-urile isi plateau impozitul unic in baza unei declaratii la inceputul perioadei vizate care nu tinea cont de rezultatul anului anterior.
  Ramane la fel sau se vor raporta obligatoriu la profitul din anul anterior?

  • Cristian Radulescu

   In principiu persoanele fizice autorizate (PFA) nu datoreaza impozit pe profit decat in anumite situatii specifice, de exemplu in cazul unor asocieri cu persoane juridice. Altfel, aceste persoane datoreaza impozit pe venit. Intr-adevar, modalitatea de impozitare a PFA este similara cu cea a societatilor comerciale ce datoreaza impozit pe profit in sensul in care ambele categorii de contribuabili datoreaza impozit prin plata anticipata ce va fi regularizat la sfarsitul anului.

 • Întrebarea nr. 5 panait cristian

  cum platesc impozit pe profit anticipat cei care anul trecut au fost microintreprinderi ?

  • Cristian Radulescu

   Societatile ce au fost supuse impozitului pe veniturile microintreprinderilor anul trecut vor datora incepand cu 1 ianuarie 2010 plati anticipate in contul impozitului pe profit calculate la nivelul impozitului pe veniturile microintreprinderilor din anul precedent, tinand cont in acelasi timp de impozitul minim datorat in functie de transa de venituri in care se incadreaza.

 • Întrebarea nr. 6 paul

  detin 2 contracte de inchiriere si nu lucrez
  contractele sunt pe numele meu si sotia lucreaza
  trebuie sa platesc cass la veniturile din chirii ?

  • Cristian Radulescu

   Conform reglementarilor privind CASS, in cazul in care persoana fizica nu obtine venituri din salarii este obligata la plata CASS cu cota de 5,5% asupra celorlalte venituri obtinute de catre aceasta cum ar fi: dobanzi, dividende, drepturi de proprietate intelectuala inclusiv asupra veniturilor din chirii.

 • Întrebarea nr. 7 Dan

  Buna ziua domnul Radulescu,

  Cand este scutirea de impozit pe profitul reinvestit UN AVANTAJ (din punctul de vedere financiar) pentru o firma?

  Aveti niste exemple?

  • Cristian Radulescu

   Iniante de a raspunde as recomanda percurgerea informatiilor din documentul atasat la articolul de mai sus pentru a avea o imagine de ansamblu a implicatiilor fiscale aferente aplicarii scutirii de impozit pentru profitul reinvestit. Ca o concluzie, la acest moment (in care nu s-au lamurit toate aspectele legate de aceasta aplicare a scutirii) putem recomanda aplicarea scutirii pentru profitul reinvestit in cazul societatilor comerciale ce au facut sau vor face investitii de mijloace fixe in 2009/2010 si se asteapta sa obtina profit contabil la sfarsitul anului fiscal respectiv. Facilitatea consta in reducerea impozitului pe profit datorat in anul in care s-au efectuat aceste investitii in mijloace fixe urmand ca pe durata de viata a mijlocului fix aceasta "reducere" sa majoreze impozitul pe profit datorat in aceasta perioada. In plus, nu este recomandabila aplicarea scutirii in situatia in care se doreste vanzarea mijlocului fix respectiv pentru ca aceasta poate atrage plata impozitului pentru care societatea a fost scutita, impreuna cu dobanzi de intarziere. In acelasi timp, va trebui clarificat si tratamentul fiscal al rezervei ce trebuie constituita la sfarsitul anului din profitul contabil la nivelul profitului folosit pentru a efectua investitii in mijloace fixe, avand in vedere ca utilizarea unei astfel de rezerve (ce poate fi considerata o rezerva din facilitati fiscale) poate atrage impozitarea ei.

 • Întrebarea nr. 8 Dan Baltazar

  Societatea pe care o reprezint a incheiat un contract de impumut pe un termen de 11 luni cu actionarul ei (o societate din Germania). Sunt deductibile cheltuielile cu dobanzile platite catre actionatul german. Sunt aceste dobanzi platite supuse impozitului cu retinere la sursa? Va multumesc!

  • Cristian Radulescu

   In cazul contractelor de imprumut incheiate cu societati nerezidente altele decat institutii financiare sau de credit dobanda aferenta este limitata din punct de vedere al calculului impozitului pe profit la nivelul de 8% pentru anul 2009. Astfel, in situatia in care dobanda stabilita in contractul de imprumut se situeaza sub nivelul de 8%, aceasta este deductibila integral.
   Separat, in cazul in care contractul de imprumut este prelungit astfel incat se depaseste termenul de 12 luni devenind un contract pe termen lung, dobanda aferenta este limitata la calculul impozitului pe profit in functie de gradul de indatorare. In aceasta situatie, in cazul in care gradul de indatorare calculat ca raport intre capitalul imprumutat si capitalul propriu este mai mare de 3:1 cheltuielile cu dobanzile sunt integral nedeductibile putand fi insa reportate in perioadale urmaratoare pana la deductibilitatea integrala (pana cand gradul de indatorare revine sub nivelul de 3:1).
   Pentru a analiza daca dobanzile platite sunt supuse impozitului cu retinere la sursa trebuie analizate in primul rand prevederile contractului de imprumut astfel incat sa distingem cine este partea contractuala care trebuie sa suporte acest impozit cu retinere la sursa. Conform prevederilor Codului Fiscal, modalitatea de aplicare a impozitului pe veniturile nerezidentilor se face prin retinere de catre platitorul de venit roman, insa ar trebui suportat de catre societatea nerezidenta. In caz contrar, nu vor putea fi aplicabile prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri intre Romania si Germania, ceea ce va conduce la aplicarea unui impozit de 16%, acest impozit devenind in acelasi timp cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit in cazul in care este suportata de societatea romana.

  • Cristian Radulescu

   In cazul in care impozitul este suportat de societatea nerezidenta atunci se pot face aplicabile prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri intre Romania si Germania si impozitul poate fi redus la nivelul prevazut in aceasta Conventie. Din cate imi amintesc, conform Protocolului incheiat la Conventia dintre Romania si Germania, atat timp cat legislatia Germaniei nu prevede existenta unui impozit cu retinere la sursa pentru dobanzi similare, nu va exista o obligatie de retinere nici in cazul Romaniei prin aplicarea Conventiei - dupa cum se poate observa, trebuie analizata si legislatia fiscala a Germaniei in aceasta situatie pentru a determina tratamentul fiscal corect.

 • Întrebarea nr. 9 BogdanM

  Rog mult de tot un raspuns. O persoana angajata norma intreaga cu toate asigurarile legale la zi si in acelasi timp PFA este obligata sa contribuie la CA Sanatate cu % din venitul PFA? MULTUMESC!

  • Cristian Radulescu

   Conform reglementarilor privind CASS (Contributia de asigurari sociale de sanatate) veniturile obtinute de catre o PFA sunt supuse contributiei de 5,5% CASS indiferent daca persoana respectiva mai este angajata cu contract de munca.

 • Întrebarea nr. 10 Ioana Vlad

  Actionarii unei societati romane sunt reprezentati de o societate din Belize precum si de o persoana fizica straina. Daca acesti actionari isi vand actiunile in societatea romana, se va datora impozit in Romania?

  Va multumesc

  • Cristian Radulescu

   In cazul persoanei juridice stabilita in Belize care cesioneaza actiunile detinute in societatea romana aceasta va fi obligata la inregistrarea din punct de vedere fiscal in Romania si plata unui impozit de 16% asupra castigului obtinut din vanzarea actiunilor respective. In cazul in care cumparatorul actiunilor este o persoana juridica romana sau un sediu permanent al unei persoane juridice straine inregistrata in Romania, obligatia de calculare si plata a impozitului datorat de catre societatea din Belize revine cumparatorului prin retinere la sursa (din pretul de cumparare ce trebuie achitat). In cazul persoanei fizice straine actionar in societatea romana, pentru a putea determina tratamentul fiscal adecvat este nevoie sa cunoastem rezidenta fiscala a acestei persoane pentru a analiza tratamentul fiscal in baza Codului Fiscal si a eventualelor Conventii de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu statul de rezidenta al persoanei fizice respective (este posibil ca in baza Conventiei Romania sa nu aiba dreptul de impozitare asupra eventualului castig din cesionarea actiunilor detinute in societatea romana).

 • Întrebarea nr. 11 Caragiale

  Dupa ce Domnul Pongea a intrat in istorie cu Forfetarul si va ramane nemuritor, va rog sa precizati actualele reglementari privind acest impozit minim. A fost desfiintat ? Restrans ? Cine mai plateste acest impozit 'istoric' ?

  • Cristian Radulescu

   Impozitul forfetar nu a existat decat ca si concept, la publicarea in MO a fost inlocuit cu denumirea de "impozit minim", el este aplicabil si la acest moment de catre orice societate platitoare de impozit pe profit.

 • Întrebarea nr. 12 Adriana

  In prezent detin in proprietate 6 apartamente, din care 5 le-am inchiriat. Cele 5 apartamente inchiriate sunt situate intr-un ansamblu rezidential, fiind primul proprietar. Trebuie sau nu sa platesc TVA pentru chiriile incasate? Dar daca le vand?
  Va multumesc

  • Cristian Radulescu

   Regimul de impozitare a veniturilor din chirii este aplicabil doar in situatia in care persoana fizica are mai putin de 5 contracte de inchiriere intr-un an calendaristic. In situatia in care acest numar de 5 contracte este depasit (nu neaparat 5 imobile inchiriate) persoana respectiva este obligata la plata impozitului pe venit calculat similar PFA. Tratamentul TVA aplicat chiriilor incasate conform Codului Fiscal este de scutire, insa proprietarul poate opta pentru aplicarea TVA in cota de 19% pentru fiecare imobil in parte, in cazul in care doreste sa deduca la randul lui TVA legata de achizitia de bunuri si servicii aferente operatiunilor de inchiriere. In cazul vanzarii unuia dintre imobilele ce au fost inchiriate se poate pune problema aplicarii TVA insa trebuie efectuata o analiza de detaliu in functie de tipul imobilului (constructie noua sau veche) si valoarea la care acest imobil se vinde.

 • Întrebarea nr. 13 Diana Butoeru

  Buna dimineata,

  Sunt in urmatoarea situatie: urmeaza sa semnez un precontract de vanzare - cumparare avand drept obiect un bun imobil in curs de edificare. Tranzactia urmeaza a fi incheiata intre persoane fizice. Vanzatorii, care sunt si cei care construiesc acest imobil, au riscul ca, pana la momentul semnarii de catre sbs a contractului in forma finala, sa devina platitori de TVA (fiind de profesie constructori, in ultimii ani au edificat si vandut un numar mare de imobile). Va fi aplicabil la momentul vanzarii TVA? Cum pot preintampina acest risc, ca la momentul in care urmeza sa aiba loc transferul dreptului de proprietate, pretul sa fie majorat cu TVA? Care va fi cota acestui TVA - precizez ca nu am mai detinut nici o alta proprietate in Romania.
  multumesc

  • Cristian Radulescu

   In cazul contructiei de bunuri imobile conform modificarilor la Normele Metodologice pentru Codul Fiscal, publicate in data de 31 decembrie 2009, persoanele fizice care contruiesc un imobil devin persoane impozabile inainte de prima vanzare chiar daca aceasta se refera la un apartament din acel imobil sau la intregul imobil. Astfel, persoanele fizice vanzatoare au obligatia de a se inregistra din punct de vedere al TVA si de a emite facturi si a aplica TVA asupra pretului de vanzare. Cota de TVA aplicabila poate fi 5% sau 19% in functie de caracteristicile imobilului vandut si este conditionata de achizitia de catre cumparator pentru prima data a unui imobil pentru aplicarea cotei de 5%. In cazul in care vanzatorii aleg sa nu se inregistreze pentru scopuri de TVA si sa nu perceapa TVA in cazul vanzarii de imobile construite, acestia suporta riscul platii acestei taxe la bugetul de stat. Doar in anumite conditii specifice prevazute de articolul 151, cumparatorul are o raspundere individuala si in solidar cu vanzatorul pentru plata TVA la bugetul de stat.

3470 vizualizari

 • masuri potrivite (Luni, 22 februarie 2010, 13:48)

  vincent [anonim]

  1. ce masuri fiscale luate de guv in ultimii doi ti se par benefice sustinerii activitatii economice si in ce masura? de exemplu, masura privind 'scutirea' profitului reinvestit pare intro oarece care benefica deoarece iti amana o povara intr-o perioada dificila, insa masura avantajului este probabil limitata avand in vedere ca e vorba doar de o amanare
  2. ce masuri crezi ca ar fi potrivite avand in vedere ca excesele bugatare precedente nu ofera mult loc de manevra?
  3. consideri autoturismele coreene clasa mini fiabile?
  • raspuns (Marţi, 23 februarie 2010, 10:09)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vincent

   1.Printre masurile fiscale ce au stimulat probabil activitatea agentilor economici se pot numara: acordarea scutirii aferente profitului reinvestit si, de data foarte recenta, reducerea dobanzilor de intarziere in cazul datoriilor catre bugetul de stat restante. Au mai existat in trecut dar nu au fost aplicate, in final, si alte masuri precum obtinerea unei bonificatii de 5% pentru plata la termen a datoriilor fiscale catre bugetul de stat. Aceasta trebuia sa intre in vigoare si nu a fost aplicata, la inceputul anului 2009. Intr-o anumita masura si incercarea Guvernului de a mentine neschimbata politica de impozitare poate avea un efect benefic prin stabilitatea si predictibilitatea legislatiei pe termen scurt si mediu.
   • completare (Marţi, 23 februarie 2010, 10:28)

    Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian Radulescu

    Modificarea recenta se refera la Ordinul 99/2010 publicat in MO nr.64 care prevede posibilitatea amanarii la plata a debitelor restante pe o perioada de maximum 6 luni fara a depasi termenul de 20 decembrie 2010. In aceasta perioada, dobanda de intarziere se injumatateste la nivelul de 0,05% pe zi si pentru a beneficia de aceasta amanare la plata contribuabilii trebuie sa aiba declaratiile fiscale depuse la termen, sa nu fie declarati insolvabili precum si sa depuna o garantie calculata in functie de termenul pentru care este solicitata amanarea la plata.
 • micro intreprinderi (Luni, 22 februarie 2010, 14:35)

  tibi [anonim]

  Ce se intampla cu intreprinderile micro ?
  Ce fel de impozitare se v a aplica odata cu scutirea , cine beneficiaza de scutire ?
  • raspuns (Marţi, 23 februarie 2010, 10:13)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui tibi

   Regimul de impozitare al microintreprinderilor a incetat sa fie aplicabil incepand cu 1 ianuarie 2010 aceste societati urmand, de la aceasta data sa plateasca impozit pe profit. Scutirea pentru profitul reinvestit va fi aplicabila similar tuturor societatilor purtatoare de impozit pe profit. Aveti detalii privind modalitatea de aplicare in documentul atasat articolului de mai sus.
 • impozit forfetar (Luni, 22 februarie 2010, 14:53)

  Anonim [anonim]

  O firma dizolvata judiciar din 2008 are obligatia platii impozitului forfetar in 2009 asa cum sustine anaf?
  • raspuns (Marţi, 23 februarie 2010, 10:16)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   In cazul in care o firma a fost dizolvata isi inceteaza existanta din pounct de vedere juridic ceea ce nu mai poate atrage obligatia platii vreunui impozit, cu toate acestea o firma care doar a inceput procedura de dizolvare este posibil sa fie obligata la plata impozitului minim pentru operatiunile desfasurate ca urmare a procedurii de dizolvare.
 • Bataie de joc (Luni, 22 februarie 2010, 16:26)

  Zsolt Bodola [utilizator]

  Cum este posibil ca intr-o tara europeana guvernul sa isi bata joc de oamenii de afaceri in acest hal.
  1. In 2009 au introdus la jumatatea exercitiului fiscal acel blestemat impozit forfetar sau minim, omorand cateva zeci de mii de firme. Si mai sunt si mandri de acest lucru...
  2. Anul asta vor sa colecteze impozit pe chiart daca nu ai, pe cosniderentul ca anul trecut ai avut.
  3. Toate organele de control ale statului - si sunt nenumarate - au tabarat pe noi, ca sa colecteze, sa colcteze, sa colecteze....
  In atari conditii, cum as avea eu chef in continuare sa mai lucrez?!
 • Impozitul pe profit (Luni, 22 februarie 2010, 17:22)

  vlad [anonim]

  1. Cum se poate ca scutirea profitului reinvestit sa fie o masura anticriza, in conditiile in care pe timpul crizei sunt foarte putine firmele care au profit?
  2. Ce se intampla daca firma ce reinvesteste profitul intr-un activ cu durata de functionare de 10 ani si firma constata dupa 5 ani ca nivelul comenzilor este prea mic(datorita crizei care in RO va mai dura) si este nevoita sa sisteze activitatea? Ce se intampla cu impozitul, majorari, activ...etc?
 • plata anticipata impozit pe profit PFA? (Luni, 22 februarie 2010, 17:46)

  pfa [anonim]

  Plata anticipata a impozitului pe profit se aplica si in cazul PFA?
  Din cate stiu, PFA-urile isi plateau impozitul unic in baza unei declaratii la inceputul perioadei vizate care nu tinea cont de rezultatul anului anterior.
  Ramane la fel sau se vor raporta obligatoriu la profitul din anul anterior?
  • raspuns (Marţi, 23 februarie 2010, 10:24)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui pfa

   In principiu persoanele fizice autorizate (PFA) nu datoreaza impozit pe profit decat in anumite situatii specifice, de exemplu in cazul unor asocieri cu persoane juridice. Altfel, aceste persoane datoreaza impozit pe venit. Intr-adevar, modalitatea de impozitare a PFA este similara cu cea a societatilor comerciale ce datoreaza impozit pe profit in sensul in care ambele categorii de contribuabili datoreaza impozit prin plata anticipata ce va fi regularizat la sfarsitul anului.
 • Impozit minim (Luni, 22 februarie 2010, 20:11)

  Adrian [anonim]

  Buna ziua,
  Am constatat ca impozitul minim anual este de fapt un impozit minim trimestrial. Adica o firma este "obligata" sa aiba profit in fiecare trimestru. Aceasta duce la situatii ciudate. Exemplu:
  Firma a avut profit in trimestrele I si II. In trimestrul II a avut pierdere si am platit impozit minim. In trimestrul IV am avut din nou profit iar pe tot anul a fost pe profit.
  Chiar daca pe trimestrul IV firma a avut profit si de asemenea pe tot anul a iesit pe profit. MF sustine ca trebuie platit impozit minim si pe trimestrul IV pentru ca profitul a fost folosit pentru a acoperi pierderea din trimestrul III.
  E doar un exemplu privind situatiile ciudate ce apar in aplicarea legii existente. Poate ca legea e buna dar normele de aplicare lasa mult de dorit.
  Intrebare: Cum credeti ca astfel de situatii vor fi evitate in legea noua?
 • impozit pe profit anticipat microintreprinderi (Luni, 22 februarie 2010, 21:28)

  panait cristian [anonim]

  cum platesc impozit pe profit anticipat cei care anul trecut au fost microintreprinderi ?
  • raspuns (Marţi, 23 februarie 2010, 11:12)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui panait cristian

   Societatile ce au fost supuse impozitului pe veniturile microintreprinderilor anul trecut vor datora incepand cu 1 ianuarie 2010 plati anticipate in contul impozitului pe profit calculate la nivelul impozitului pe veniturile microintreprinderilor din anul precedent, tinand cont in acelasi timp de impozitul minim datorat in functie de transa de venituri in care se incadreaza.
 • taxe (Luni, 22 februarie 2010, 21:30)

  paul [anonim]

  detin 2 contracte de inchiriere si nu lucrez
  contractele sunt pe numele meu si sotia lucreaza
  trebuie sa platesc cass la veniturile din chirii ?
  • raspuns (Marţi, 23 februarie 2010, 10:53)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui paul

   Conform reglementarilor privind CASS, in cazul in care persoana fizica nu obtine venituri din salarii este obligata la plata CASS cu cota de 5,5% asupra celorlalte venituri obtinute de catre aceasta cum ar fi: dobanzi, dividende, drepturi de proprietate intelectuala inclusiv asupra veniturilor din chirii.
 • impozite (Luni, 22 februarie 2010, 23:35)

  lina mandolina [anonim]

  1. Cu firma mea sunt in situatia urmatoare. Am avut anul trecut profit pe primele 3 trimestre si pe trimestru 4 am iesit pe minus. Per total am iesit pe plus. Cum se va calcula impozitul anticipat in acest caz?

  2. Ce vi se pare ca a adus benefic din pdv fiscal guvernarea boc, ce am putea noi ca antreprenori cu 5-10 angajati sa folosim in avantajul nostru, al antreprenorilor?

  3. Din pacate criza a adus o gramada de lucruri rele, mai multe decat bune. Avem clienti cu care lucram de ani de zile si care platesc tarziu, din cauza cache flow-ului. Exista variante de "credit fiscal" pentru a amana platile catre stat. Nu este vb de rea intentie ci doar de adaptare la situatia de piata.
 • intrebare (Luni, 22 februarie 2010, 23:43)

  superior [utilizator]

  sunt "in piata" de mult timp, vad firme care cad, firme care in 2008 faceau inca afaceri. Descurajati de controale, patroni care au pierdut tot ce veau inclusiv privat. Eu cred ca 2010 va fi insotit de multe inchideri si disponibilizari, multe firme mici si mijloci vor inceta activitatea. Statul nu-i ajuta, masurile disperate ale statului de a incasa bani la buget afecteaza tot mai tare industria. Ce pronostic aveti pentru 2010/2011? Aveti un punct de vedere pentru "stabilitatea" unei firme care are de recuperat TVA de la stat pentru o investitie serioasa in 2008 si care are de recuperat sume importante din TVA cu "dobanda 0" dar credite la banci cu dobande importante?
  Cresterea salariului minim pe economie, cerut de sindicate/guvern nu este normal sa fie insotit de o crestere a productivitatii, in conditiile in care mai toata lumea este obisnuita sa ceara inainte de a "da ceva"?
  PS.: macar de hobby, probabil nu pe bani, nu puteti sa-i consultati putin pe cei din MF, ca masurile lor ingroapa adanc, subteran, economia Romaneasca? Cu asa masuri vor ramane o mana de firme care sa mai vireze ceva la stat...si actuala organigrama bugetara, deloc flexibila la nevoile pietei, nu va putea fi sustinuta. Aproape cred ca asta ar fi solutia pentru renasterea economiei pe baze coerente.
 • avantaj.....?!? (Marţi, 23 februarie 2010, 0:09)

  Dan [anonim]

  Buna ziua domnul Radulescu,

  Cand este scutirea de impozit pe profitul reinvestit UN AVANTAJ (din punctul de vedere financiar) pentru o firma?

  Aveti niste exemple?
  • raspuns (Marţi, 23 februarie 2010, 11:01)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Iniante de a raspunde as recomanda percurgerea informatiilor din documentul atasat la articolul de mai sus pentru a avea o imagine de ansamblu a implicatiilor fiscale aferente aplicarii scutirii de impozit pentru profitul reinvestit. Ca o concluzie, la acest moment (in care nu s-au lamurit toate aspectele legate de aceasta aplicare a scutirii) putem recomanda aplicarea scutirii pentru profitul reinvestit in cazul societatilor comerciale ce au facut sau vor face investitii de mijloace fixe in 2009/2010 si se asteapta sa obtina profit contabil la sfarsitul anului fiscal respectiv. Facilitatea consta in reducerea impozitului pe profit datorat in anul in care s-au efectuat aceste investitii in mijloace fixe urmand ca pe durata de viata a mijlocului fix aceasta "reducere" sa majoreze impozitul pe profit datorat in aceasta perioada. In plus, nu este recomandabila aplicarea scutirii in situatia in care se doreste vanzarea mijlocului fix respectiv pentru ca aceasta poate atrage plata impozitului pentru care societatea a fost scutita, impreuna cu dobanzi de intarziere. In acelasi timp, va trebui clarificat si tratamentul fiscal al rezervei ce trebuie constituita la sfarsitul anului din profitul contabil la nivelul profitului folosit pentru a efectua investitii in mijloace fixe, avand in vedere ca utilizarea unei astfel de rezerve (ce poate fi considerata o rezerva din facilitati fiscale) poate atrage impozitarea ei.
 • impozit dobanzi (Marţi, 23 februarie 2010, 2:39)

  Dan Baltazar [anonim]

  Societatea pe care o reprezint a incheiat un contract de impumut pe un termen de 11 luni cu actionarul ei (o societate din Germania). Sunt deductibile cheltuielile cu dobanzile platite catre actionatul german. Sunt aceste dobanzi platite supuse impozitului cu retinere la sursa? Va multumesc!
  • raspuns (Marţi, 23 februarie 2010, 11:22)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Baltazar

   In cazul contractelor de imprumut incheiate cu societati nerezidente altele decat institutii financiare sau de credit dobanda aferenta este limitata din punct de vedere al calculului impozitului pe profit la nivelul de 8% pentru anul 2009. Astfel, in situatia in care dobanda stabilita in contractul de imprumut se situeaza sub nivelul de 8%, aceasta este deductibila integral.
   Separat, in cazul in care contractul de imprumut este prelungit astfel incat se depaseste termenul de 12 luni devenind un contract pe termen lung, dobanda aferenta este limitata la calculul impozitului pe profit in functie de gradul de indatorare. In aceasta situatie, in cazul in care gradul de indatorare calculat ca raport intre capitalul imprumutat si capitalul propriu este mai mare de 3:1 cheltuielile cu dobanzile sunt integral nedeductibile putand fi insa reportate in perioadale urmaratoare pana la deductibilitatea integrala (pana cand gradul de indatorare revine sub nivelul de 3:1).
   Pentru a analiza daca dobanzile platite sunt supuse impozitului cu retinere la sursa trebuie analizate in primul rand prevederile contractului de imprumut astfel incat sa distingem cine este partea contractuala care trebuie sa suporte acest impozit cu retinere la sursa. Conform prevederilor Codului Fiscal, modalitatea de aplicare a impozitului pe veniturile nerezidentilor se face prin retinere de catre platitorul de venit roman, insa ar trebui suportat de catre societatea nerezidenta. In caz contrar, nu vor putea fi aplicabile prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri intre Romania si Germania, ceea ce va conduce la aplicarea unui impozit de 16%, acest impozit devenind in acelasi timp cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit in cazul in care este suportata de societatea romana.
  • completare (Marţi, 23 februarie 2010, 11:25)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Baltazar

   In cazul in care impozitul este suportat de societatea nerezidenta atunci se pot face aplicabile prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri intre Romania si Germania si impozitul poate fi redus la nivelul prevazut in aceasta Conventie. Din cate imi amintesc, conform Protocolului incheiat la Conventia dintre Romania si Germania, atat timp cat legislatia Germaniei nu prevede existenta unui impozit cu retinere la sursa pentru dobanzi similare, nu va exista o obligatie de retinere nici in cazul Romaniei prin aplicarea Conventiei - dupa cum se poate observa, trebuie analizata si legislatia fiscala a Germaniei in aceasta situatie pentru a determina tratamentul fiscal corect.
 • PFA si angajat plateste CASanatate? (Marţi, 23 februarie 2010, 4:43)

  BogdanM [anonim]

  Rog mult de tot un raspuns. O persoana angajata norma intreaga cu toate asigurarile legale la zi si in acelasi timp PFA este obligata sa contribuie la CA Sanatate cu % din venitul PFA? MULTUMESC!
  • raspuns (Marţi, 23 februarie 2010, 10:51)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui BogdanM

   Conform reglementarilor privind CASS (Contributia de asigurari sociale de sanatate) veniturile obtinute de catre o PFA sunt supuse contributiei de 5,5% CASS indiferent daca persoana respectiva mai este angajata cu contract de munca.
 • vanzarea de actiuni (Marţi, 23 februarie 2010, 8:53)

  Ioana Vlad [anonim]

  Actionarii unei societati romane sunt reprezentati de o societate din Belize precum si de o persoana fizica straina. Daca acesti actionari isi vand actiunile in societatea romana, se va datora impozit in Romania?

  Va multumesc
  • raspuns (Marţi, 23 februarie 2010, 10:49)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana Vlad

   In cazul persoanei juridice stabilita in Belize care cesioneaza actiunile detinute in societatea romana aceasta va fi obligata la inregistrarea din punct de vedere fiscal in Romania si plata unui impozit de 16% asupra castigului obtinut din vanzarea actiunilor respective. In cazul in care cumparatorul actiunilor este o persoana juridica romana sau un sediu permanent al unei persoane juridice straine inregistrata in Romania, obligatia de calculare si plata a impozitului datorat de catre societatea din Belize revine cumparatorului prin retinere la sursa (din pretul de cumparare ce trebuie achitat). In cazul persoanei fizice straine actionar in societatea romana, pentru a putea determina tratamentul fiscal adecvat este nevoie sa cunoastem rezidenta fiscala a acestei persoane pentru a analiza tratamentul fiscal in baza Codului Fiscal si a eventualelor Conventii de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu statul de rezidenta al persoanei fizice respective (este posibil ca in baza Conventiei Romania sa nu aiba dreptul de impozitare asupra eventualului castig din cesionarea actiunilor detinute in societatea romana).
 • Forfetarul (Marţi, 23 februarie 2010, 9:19)

  Caragiale [anonim]

  Dupa ce Domnul Pongea a intrat in istorie cu Forfetarul si va ramane nemuritor, va rog sa precizati actualele reglementari privind acest impozit minim. A fost desfiintat ? Restrans ? Cine mai plateste acest impozit 'istoric' ?
  • raspuns (Marţi, 23 februarie 2010, 10:43)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Caragiale

   Impozitul forfetar nu a existat decat ca si concept, la publicarea in MO a fost inlocuit cu denumirea de "impozit minim", el este aplicabil si la acest moment de catre orice societate platitoare de impozit pe profit.
 • Vanzari de actiuni pe BVB (Marţi, 23 februarie 2010, 9:42)

  Adriana [anonim]

  Ce se intampla cu tranzactiile cu actiuni pe BVB in 2010? Se datoreaza impozit sau au ramas in continuare scutite?
 • TVA persoane fizice (Marţi, 23 februarie 2010, 9:46)

  Adriana [anonim]

  In prezent detin in proprietate 6 apartamente, din care 5 le-am inchiriat. Cele 5 apartamente inchiriate sunt situate intr-un ansamblu rezidential, fiind primul proprietar. Trebuie sau nu sa platesc TVA pentru chiriile incasate? Dar daca le vand?
  Va multumesc
  • raspuns (Marţi, 23 februarie 2010, 10:41)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adriana

   Regimul de impozitare a veniturilor din chirii este aplicabil doar in situatia in care persoana fizica are mai putin de 5 contracte de inchiriere intr-un an calendaristic. In situatia in care acest numar de 5 contracte este depasit (nu neaparat 5 imobile inchiriate) persoana respectiva este obligata la plata impozitului pe venit calculat similar PFA. Tratamentul TVA aplicat chiriilor incasate conform Codului Fiscal este de scutire, insa proprietarul poate opta pentru aplicarea TVA in cota de 19% pentru fiecare imobil in parte, in cazul in care doreste sa deduca la randul lui TVA legata de achizitia de bunuri si servicii aferente operatiunilor de inchiriere. In cazul vanzarii unuia dintre imobilele ce au fost inchiriate se poate pune problema aplicarii TVA insa trebuie efectuata o analiza de detaliu in functie de tipul imobilului (constructie noua sau veche) si valoarea la care acest imobil se vinde.
 • TVA transfer bunuri imobile (Marţi, 23 februarie 2010, 10:07)

  Diana Butoeru [anonim]

  Buna dimineata,

  Sunt in urmatoarea situatie: urmeaza sa semnez un precontract de vanzare - cumparare avand drept obiect un bun imobil in curs de edificare. Tranzactia urmeaza a fi incheiata intre persoane fizice. Vanzatorii, care sunt si cei care construiesc acest imobil, au riscul ca, pana la momentul semnarii de catre sbs a contractului in forma finala, sa devina platitori de TVA (fiind de profesie constructori, in ultimii ani au edificat si vandut un numar mare de imobile). Va fi aplicabil la momentul vanzarii TVA? Cum pot preintampina acest risc, ca la momentul in care urmeza sa aiba loc transferul dreptului de proprietate, pretul sa fie majorat cu TVA? Care va fi cota acestui TVA - precizez ca nu am mai detinut nici o alta proprietate in Romania.
  multumesc
  • raspuns (Marţi, 23 februarie 2010, 10:36)

   Cristian Radulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana Butoeru

   In cazul contructiei de bunuri imobile conform modificarilor la Normele Metodologice pentru Codul Fiscal, publicate in data de 31 decembrie 2009, persoanele fizice care contruiesc un imobil devin persoane impozabile inainte de prima vanzare chiar daca aceasta se refera la un apartament din acel imobil sau la intregul imobil. Astfel, persoanele fizice vanzatoare au obligatia de a se inregistra din punct de vedere al TVA si de a emite facturi si a aplica TVA asupra pretului de vanzare. Cota de TVA aplicabila poate fi 5% sau 19% in functie de caracteristicile imobilului vandut si este conditionata de achizitia de catre cumparator pentru prima data a unui imobil pentru aplicarea cotei de 5%. In cazul in care vanzatorii aleg sa nu se inregistreze pentru scopuri de TVA si sa nu perceapa TVA in cazul vanzarii de imobile construite, acestia suporta riscul platii acestei taxe la bugetul de stat. Doar in anumite conditii specifice prevazute de articolul 151, cumparatorul are o raspundere individuala si in solidar cu vanzatorul pentru plata TVA la bugetul de stat.
 • datorii buget (Marţi, 23 februarie 2010, 11:26)

  ALIS [anonim]

  In cazul in care societatile care inregistreaza datorii la bugetul de stat nu au posibilitatea de a le achita si nu au nici active care sa fie valorificate ce se va intampla cu aceste arierate la bugetul de stat?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by