Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras luni, 499,991 milioane de lei printr-o emisiune de titluri de stat cu discount, plasata la licitatie prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei. Titlurile de stat au scadenta la un an, iar nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecata emisiunea este de 7,15 la suta, usor peste rata dobanzii de politica monetara (7%). Nivelul mediu ponderat al ratei discount-ului a fost de 6,67 la suta.

Valoarea totala a emisiunii a fost de 500 milioane de lei, iar cererea totala din partea celor 13 banci care au participat la licitatie a fost de 1,97 miliarde lei. Ratele dobanzilor interbancare au scazut in ultima saptamana, pe masura ce lichiditatea din piata s-a imbunatatit, sustine Raiffeisen intr-un raport publicat in urma cu doua zile. Randamentele pentru titluri de stat au scazut, de asemenea, atat pe piata principala, cat si pe cea secundara.

"Ne mentinem estimarea privind randamentele mai mici ale titlurilor pana la finalul acestui an, in conditiile in care ne asteptam ca banca centrala sa continue sa taie dobanda cheie in decursul urmatoarelor sedinte de politica monetara", se mai arata in raport.

Titlurile de stat, care au risc aproape zero, pot fi teoretic cumparate si de populatie sau companii, care nu se inghesuie sa isi plaseze banii in titluri, in ciuda randamentelor destul de bune.

La licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat 13 dealeri primari - Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica (BCC), Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING, MKB Romexterra, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank.

MFP a programat in luna februarie licitatii pentru certificate de trezorerie cu discount in valoare totala de doua miliarde lei.