Uniunea Europeana si Germania au infirmat zvonurile potrivit carora ar fi hotarat sa acorde Greciei un ajutor in valoare de 20 - 25 miliarde de euro. "Nu am niciun comentariu pe un asemenea plan, care nu exista", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Amadeu Altafaj, citat de Reuters.

Liderii Uniunii Europene "sunt pregatiti si hotarati sa ia o pozitie ferma si coordonata daca este necesar, dar nu exista un asemenea plan, nu exista nici un singur euro, pentru ca Grecia nu a cerut nici un singur euro ca ajutor financiar", a explicat Amadeu Altafaj.

La Berlin, un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca Germania nu a luat o decizie in ceea ce priveste acordarea unui ajutor financiar Greciei. "Guvernul nu a luat inca o decizie in ceea ce priveste un pachet de ajutor", a precizat purtatorul de cuvant.

Intre timp, guvernatorul Bancii Centrale a Greciei, George Provopoulos, a declarat ca tara este pregatita sa faca noi pasi din punct de vedere fiscal, pentru a fi siguri ca isi atinge tinta de deficit bugetar. Pietele financiare au reactionat exagerat, insa, la problemele financiare ale tarii, sustine acesta. "Chiar daca anumite riscuri se materializeaza, guvernul este pregatit sa ia imediat actiuni de corectare", a explicat George Provopoulos.

Precizarile liderilor Uniunii Europene si ale Germaniei vin la doua zile dupa ce publicatia germana Der Spiegel, care cita "consideratiile initiale" ale ministerului german de Finante, a scris ca Grecia ar putea primi de la statele membre ale Zonei Euro un ajutor in valoare de 20 - 25 miliarde de euro. Grecia trebuie sa-si refinanteze datoria publica de aproximativ 53 de miliarde de euro. Potrivit publicatiei, cota fiecarei tari va fi stabilita in conformitate cu proportia capitatului detinut la Banca Centrala Europeana.