Teoretic, putem intra in Euroland in 2015, dar e nevoie de seriozitate din partea guvernantilor, a avertizat marti economistul sef al BNR, Valentin Lazea, cu ocazia lansarii raportului "Romania 2010. Agenda reala de reforma", lansat de SAR.

“In privinta calendarului adoptarii euro, suntem in calendar. Daca in 2012 vor reusi sa intram in ERM II, atunci in prima jumatate a anului 2014 BCE si CE sa isi dea avizul cu privire la performantele Romaniei, iar cea mai apropiata data de adoptare a euro ar putea fi astfel 1 ianuarie 2015”, a explicat Lazea. In opinia economistului sef al BNR, doua false dileme ar putea intarzia acest calendar.

Pana acum am atras mai putin de o septime din banii europeni alocati”

Valentin Lazea, economist sef al BNR

“Prima dilema falsa este ca avem de ales intre autostrazi, sau adoptarea euro. Se pot face ambele. Totul s-ar putea rezolva cu ajutorul fondurilor europene, dar pana acum am atras mai putin de o septime din banii alocati”,a mai spus Lazea.

A doua tema este cea legata de renuntarile la care obliga adoptarea euro.”Ce vor face autoritatile romane cand vor ramane fara politica monetara? Ideea pe care doresc sa o subliniez este ca autoritatile au demonstrat ca performeaza bine exact atunci cand au avut constrangeri. Cand aveau un far in fata, catre care sa se indrepte”, a mai spus Lazea.

El a mai infirmat informatiile potrivit carora Romania a stat dintotdeauna prost cu bugetul de pensii si cu deficitul. In anii de dinaintea aderarii la UE, pensiile se sustineau singure, deficitul era sustenabil. Putini mai stiu asta. Romania s-a comportat exemplar ani buni de-a randul. Sper sa nu repetam modelul Greciei. Si mai ales, sa nu uitam ca drumul spre euro inseamna disciplinarea politicilor fiscale, predictoibilitate si transparenta”, a mai explicat Lazea