"Anul trecut au existat zeci de intalniri intre consultanti care, pe timpul lor, fac eforturi de a imbunatati legislatia. S-au strans materiale voluminoase de sute de pagini cu modificari recomandate. Desi in acest timp exista un dialog fructuos cu ministerul, modificarile adoptate, de obicei, nu au avut legatura cu ceea ce am propus noi. Probabil explicatia ar fi impactul bugetar dar si faptul ca deciziile nu se iau intotdeauna in minister de catre reprezentantii cu care noi purtam dialogul. Cei care iau decizii "mai sus" au un alt pachet de idei si de interese care vor sa fie legiferate", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Cristian Radulescu, partener la compania de consultanta fiscala TaxHouse.

Consultantul a oferit informatii detaliate pe marginea intrebarilor transmise de catre cititorii HotNews.ro la intalnirea online de marti, 23 februarie.

Intrebare: Ce masuri ar fi benefice pentru mediul economic si de ce masurile propuse de mediul de afaceri nu sunt adoptate?

Idei principale din declaratiile lui Cristian Radulescu:

  • Masurile ar fi trebuit probabil targetate catre domeniile cele mai afectate, lucrul acesta nu s-a intamplat. Ne gandim la domenii porecum industria auto, institutiile bancare, plus cele de leasing si asigurari, toata piata de real estate.
  • Piata de retail nu a fost ajutata in niciun fel iar la nivel de institutii financiare ar trebui o analiza mult mai profunda si ar trebui luate niste masuri si de catre Banca Nationala si de catre Guvern, lucru care pana acum nu s-a intamplat.
  • Anul trecut au fost zeci de intalniri intre consultanti, s-au strans materiale voluminoase de sute de pagini cu modificari recomandate pe Codul Fiscal insa, din pacate, desi exista un dialog fructuos pe perioada acestor intalniri cu MFP modificarile care apar in final, pana acum, nu au avut legatura cu ceea ce am propus noi.
  • De aici supararea mediului de afaceri si a consultantilot fiscali care depun eforturi pe timpul lor pentru a imbunatati legislatia si aceste lucruri nu apar.
  • Probabil explicatia ar fi impactul bugetar dar si faptul ca deciziile nu se iau intotdeauna in Minister de catre reprezentantii cu care noi purtam dialogul- acestia sunt oameni tehnici, cu care avem un limbaj comun si de obicei nu ajung sa fie adoptate pentru ca mai sus celui care ia decizii au un alt pachet de idei si de interese care vor sa fie legiferate. Cel putin pana acum cam asta s-a intamplat.

Vezi integral explicatiile consultantului fiscal pe tema masurilor fiscale necesare.

Intrebarea cititorilor HotNews.ro: "In ce situatie este avantajos financiar pentru o firma sa apeleze la scutirea de impozit pe profitul reinvestit"?

Idei principale:

  • Discutam de fapt despre o reducere a impozitului in anul efectuarii investitiei insa acel impozit pe parcursul duratei de viata a acitvului va fi crescut astfel incat la sfarsitul duratei de viata a activului impozitul va fi acelasi. De fapt este un avantaj al fluxurilor de numerar, un avantaj pentru anul efectuarii investitiei. Exista un avantaj de cash-flow in acel moment.
  • Nu poti sti daca societatea va avea profit la sfarsitul anului sau nu. Nu se poate sti nici daca aceasta investitie va fi acoperita de profit la sfarsitului anului, sau nu.
  • Singurul lucru care se poate face este asteptarea sfarsitului de an, si daca au fost investitii sa se decida daca se apeleaza la aceasta scutire insa nu putem privi lucrurile invers - sa efectuam investitii in speranta ca vom beneficia de scutire.
  • Este o prevedere noua care pe masura ce va fi aplicata va aduce intrebari suplimentare care trebuie clarificate cu Ministerul de Finante si ANAF.

Vezi integral explicatiile consultantului fiscal pe tema profitului reinvestit.

Intrebare de la cititorii HotNews.ro: O alta noutate fiscala - platile anticipate in contul impozitului pe profit. Cum se fac acestea in functie de categoriile de firme - care au platit si care nu au platit impozit pe profit pana in prezent?

Idei principale:

  • Societatile comerciale care au platit impozit pe profit: au un impozit final la sfarsitul lui 2009 si trebuie platit anticipat si in cursul anului 2010, dar trebuie sa tina cont si de impozitul minim aferent transelor de venit la care se incadreaza societatea.
  • In cazul microintreprinderilor: vor face plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul impozitului pe venit platit pe anul trecut.

Vezi integral explicatiile consultantului fiscal pe tema platilor anticipate.