Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei in decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei in 2008 si trebuie sa fie reduse pana la finele acestui an la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by cu FMI, obtinuta de Mediafax.

Potrivit documentului, stocul de arierate a urcat in noiembrie 2009 la 1,4 miliarde lei si se estimeaza ca la finele anului a atins 1,5 miliarde lei, cu 600 de milioane lei mai mult decat tinta convenita de autoritatiile romane cu expertii Fondului Monetar International (FMI).

De altfel, Romania a obtinut saptamana trecuta de la Consiliul Director al FMI derogare de la acest criteriu de performanta, odata cu aprobarea transelor a treia si a patra din cadrul acordului de imprumut care insumeaza 2,3 miliarde euro.

"Vom rambursa doua treimi din stocul restant de arierate pana la finele lui 2010, eliminarea integrala a arieratelor fiind acum planificata pentru finele lunii aprilie 2011. Solicitam o re-etapizare a criteriului de performanta respectiv, care sa reflecte acest obiectiv mai realist", se arata in document.

Totodata, Guvernul s-a angajat sa utilizeze veniturile initiale provenite din noua taxa de participare a pacientilor din sistemul de sanatate pentru a acoperi arieratele din sectorul medical.

Noul calendar privind tintele de arierate stabileste reducerea stocului pana la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, 1,09 miliarde lei la jumatatea anului, 810 milioane lei dupa primele noua luni si 480 de milioane lei la sfarsitul anului.

De asemenea, arieratele la buget trebuie eliminate in totalitate pana la finele lunii aprilie 2011, cand este programata si inchiderea programului cu FMI.

"In caz de necesitate, Guvernul va lua masurile corective pentru a preveni acumularea de noi arierate. In acceptiunea programului, arierate inseamna sume de plata trecute de scadenta cu 90 de zile", se mai spune in scrisoare.

Guvernul s-a angajat sa nu acumuleze arierate la datoria externa pe durata programului, respectiv sa nu aiba intarzieri la plata mai mari de 7 zile de la scadenta.

Reducerea pierderilor brute ale companiilor monitorizate

Guvernul si FMI au convenit un grafic de limitare in 2010 a pierderilor fara subventii, taxe si dobanzi, pentru cele zece companii de stat monitorizate, pana la 1,3 miliarde lei la finele lunii martie si la 2,6 miliarde lei la sfarsitul lunii iunie.

Tintele pentru primul si al doilea trimestru au fost incluse in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by convenita cu FMI la inceputul lunii februarie, iar urmatoarele praguri vor fi stabilite la viitoarea evaluare.

"Se va stabili o tinta indicativa trimestriala pentru 2010 pentru soldul agregat operational (EBIT-eranings before interest and tax-castiguri inainte de dobanzi si impozite si taxe), exclusiv subventii. Datele vor fi furnizate impreuna cu rezultatele operationale de catre companie. Tintele pentru finele lunii martie 2010 si finele lunii iunie 2010 vor fi - 1.381 milioane lei si, respectiv, -2.619 milioane lei", se arata in document.

Lista companiilor cuprinde:

  • Compania Nationala de Cai Ferate CFR
  • Societatea Nationala de Transport CFR Calatori
  • Compania Nationala a Huilei
  • Termoelectrica
  • Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale
  • Metrorex
  • CFR Marfa
  • Electrocentrale Bucuresti
  • Societatea Comerciala Electrificare CFR
  • Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare

Guvernul si FMI au convenit anterior ca evolutiile financiare ale acestor companii de stat sa fie monitorizate cu prioritate, in vederea reducerii volumului de subventii.