Somajul se va mentine ridicat in 2010 si presiunile economice la care sunt supuse firmele si populatia vor continua sa impovareze bilanturile bancilor, dar exista semnale ca activitatea economica se redreseaza, iar cresterea economica ar putea fi inregistrata inca din primul trimestru al anului.

Estimarile privind cadrul macroeconomic pentru anul 2010 sunt incluse in scrisoarea de intentie la acordul stand-by cu FMI, obtinuta de Mediafax.

"Variabilele macroeconomice principale cresc acum de la luna la luna si ne asteptam ca cresterea economica sa devina pozitiva in primul trimestru al anului 2010. Pentru intreg anul 2010, cresterea este prognozata acum la aproximativ 1,3%, reflectând mai ales redresarea de pe pietele externe. Somajul se va mentine totusi ridicat si presiunile economice la care sunt supuse firmele si gospodariile vor continua sa impovareze bilanturile bancilor", se arata in document.

Guvernul mai arata ca, in pofida recesiunii severe, inflatia a ramas destul de ridicata, la 4,7%, putin peste limita superioara a marjei de tintire a inflatiei stabilita de BNR, urmare a impactului majorarii accizelor si a preturilor carburantilor, dar ca pentru 2010 se anticipeaza o diminuare a inflatiei pâna la aproximativ 3,5%, printr-o politica monetara prudenta.