Banca Centrala a SUA ancheteaza maniera in care Goldman Sachs ar fi ajutat Grecia sa isi mascheze deficitul bugetar, apeland la derivate financiare, a declarat presedintele Fed, Ben Bernanke in cursul audierilor din Comisia bancara a Senatului american.

“Studiem o serie de operatiuni legate de Goldman Sachs si de catre alte institutii in cadrul operatiunilor pe care acestea le-au inregistrat cu Grecia”, a precizat Ben Bernanke. Potrivit celui mai apreciat bancher central, Securities & Exchange Commission (SEC), se intereseaza de posibila implicare a altor institutii in dosarul „Grecia”, in masura in care operatiunile se dovedesc contra-productive pentru sanatatea financiara a statului elen.

Goldman Sachs a ajutat Grecia sa-si ascunda datoriile intr-un mod asemanator celui care a dus la criza subprimelor din Statele Unite, scrie presa americana.

In acest moment Grecia se afla intr-o situatie financiara dezastruoasa si intreaga Europa este ingrijorata de starea ei. De mai mult de un deceniu Goldman Sachs si alte institutii financiare de pe Wall Street au ajutat Grecia sa-si disimuleze enormele sume pe care le imprumuta.

Publicatia americana vorbeste de mai mult de zece asemenea tranzactii care au fost facute nu doar cu Grecia, ci si cu alte tari europene. Bancile au dat sume in lichid guvernelor in schimbul unor plati pe termen lung, dar au facut dovada de creativitate in rapoartele economice, pentru ca banii sa nu fie inregistrati ca imprumuturi. Si Italia a primit, in 1996, bani de la Goldman Sachs, imprumut care a fost mascat. Acest lucru a indus in eroare investitorii in ceea ce priveste stabilitatea economica a tarilor respective.