





Ziua in care euro va fi scrum
Primele scantei au aparut odata cu problemele din Dubai. Atunci s-a aflat ca bancile europene acordasera o parte substantiala din credite si, de asemenea, s-au publicat cateva note referitoare la expunerile bancilor grecesti. Dupa aceasta au inceput problemele din Grecia supraexpunandu-se stirea. Bomba a fost detonata de Albert Edwards de la Societe Generale care a declarat ca zona euro se va dezmembra din cauza problemelor sudul continentului. Stirea a fost preluata de Bloomberg, iar mediatizarea sa a generat o cantitate imensa de ceea ce eu numesc analize second hand. Intre timp problemele Greciei au fost umflate in presa (totul a fost si este prezentat de parca datoriile s-ar insuti de la o zi la alta).
Urmatorul element al loviturii a fost dat de scaparea in presa a detaliilor despre operatiunile swap prin care Grecia si-a ascuns datoriile, o stire cu impact garantat. Din nou analizele second hand au explodat si au starnit emotii pe piata. S-au facut rapid sondaje de opinie in Germania in care populimea era dezamagita si se pronunta impotriva ajutorarii Greciei. Dupa aceste etape pregatitoare a inceput sa functioneze artileria grea. Cateva banci de investitii au publicat rapoarte in care isi exprima ingrijorarea cu privire la zona Euro, iar pe la Goldman Sachs se aude ca circula o nota interna referitoare la iminenta prabusire a monedei unice. Ce urmeaza e simplu: un atac in forta (pe fondul isteriei generate de teama cu privire la viitorul monedei unice) si marcarea profitului.
Citeste integral si comenteaza pe Trenduri economice.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?