Romania ar trebui sa mentina acordul cu Fondul Monetar International, chiar daca exista voci care spun ca am putea renunta la celelalte transe din imprumutul extern, considera Florian Libocor, economistul sef al BRD.

El a precizat ca aceasta ar fi o dovada ca "suntem seriosi". "Exista voci care spun ca am putea renunta la celelalte transe din acordul cu FMI, care nici macar nu mai sunt atat de consistente. Cred ca ar fi bine sa pastram acordul cu Fondul pana la final, pentru ca ar fi pentru a doua oara cand ducem un acord pana la capat", a declarat economistul sef al BRD.

El a mai precizat ca "acest lucru ar fi bun pentru CV, pentru ca ar insemna ca suntem seriosi". Pana in prezent, FMI a platit Romaniei 9,32 milioane de euro, din pachetul financiar de 12,95 miliarde de euro.

Cel care a avansat posibilitatea trecerii de la un acord de imprumut de tip stand-by la un aranjament de tip "precautionary" cu FMI a fost chiar ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, acesta precizand ca economia romaneasca isi revine consistent.

Intrebat daca din vara este posibila trecerea la un acord de tip precautionary, Vladescu a spus: "Este prea devreme sa putem spune daca vom schimba aranjamentul dupa urmatoarea evaluare. Speram sa putem trece la un acord de tip precautionary, pentru ca aceasta ar insemna ca economia globala este in revenire si ca economia romaneasca si-a revenit".

Un acord de tip "precautionary stand-by" difera de un aranjament de tip "stand-by" pentru ca nu necesita utilizarea sumelor de bani prevazute in acord decat in cazuri de urgenta, desi stabileste pentru tara semnatara angajamente economice similare.