Potrivit Wall Street Journal (WSJ), unul dintre marii pariori contra euro, impotriva caruia se mobilizeaza de cateva saptamani intreaga Uniune Europeana este celebrul George Soros, prin intermediul companiei sale, Soros Fund Management LLC . Potrivit jurnalistilor americani, ambitia lui Soros si a celorlalte fonduri care mizeaza pe caderea euro este sa aduca paritatea euro-dolar la 1:1, fata de 1:1,36, cat e in prezent.

Decizia de a ataca moneda unica europeana s-ar fi luat in cadrul unei cine de afaceri la sediul unei institutii financiare din Manhattan, mai scrie WSJ. Soros a mai reusit un asemenea atac in 1992, cand a „spart” lira sterlina. E drept, Soros nu ar reusi acest lucru de unul singur, mai multe hedge-fonduri fiind implicate in aceasta operatiune: SAC Capital Advisors LP si Greenlight Capital fiind doar doua dintre acestea.

Potrivit WSJ, dupa „lovitura” data monedei euro de criza din Grecia, atacurile speculative adauga presiuni suplimentare asupra monedei unice, care trebuie sa faca fata celei mai mari crize din istoria sa.

Speculatorii recurg la efectul de levier, pariind sume de 20 de ori mai mari decat cele de care dispun in mod efectiv. „Mobilizand 5 milioane de dolari pentru un trade de 100 de milioane, o simpla variatie de 5% in directia dorita le poate dubla investitia initiala”, mai precizeaza WSJ.