41 de deputati ai Partidului Democrat Liberal (PDL) semneaza o propunere legislativa care obliga toate cele 700.000 de firme din Romania sa-si angajeze contabili cu norma intreaga. Nu unul, ci doi. Textul legislativ, ajuns la Senat, a starnit deocamdata scandal doar in lumea contabila, problema fiind dezabtuta puternic pe forumurile de specialitate, scrie money.ro.

"Prin compartiment se intelege ansamblul persoanelor cu pregatire economica sau complementara care desfasoara activitati de natura financiar-contabila. Nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract partial de munca sau in baza unei conventii civile”, arata textul propunerii de modificare a legii contabilitatii.

Textul integral al propunerii legislative poate fi consultat aici .

Cu alte cuvinte, aceasta prevederea spune ca, in primul rand, orice firma care are nevoie de contabilitate, adica aproape toate cele 700.000 de firme active la aceasta ora, indiferent de marimea lor, trebuie sa-si angajeze nu unul, ci doi contabili. Sau un contabil si un ajutor, dupa caz, pentru ca nu este specificat.

Explicatie halucinanta a politicienilor

Propunerea legislativa are si o expunere a motivelor care i-au condus pe alesi la concluzia ca legea trebie schimbata. Pe scurt, ei argumenteaza ca serviciul part-time a dus la “proliferarea muncii la negru”.

“Pe piata serviciilor contabile s-a profitat de confuzia privind notiunea de compartiment din legea contabilitatii. Asa ca un numar insemnat de entitati au organizat un singur compartiment de contabilitate format dintr-o singura persoana angajata cu contract individual de munca partial (una sau doua ore pe zi). Astfel, s-a proliferat munca la negru, situatiile financiare fiind intocmite de catre persoane care nu detin competenta necesara. Situatiile financiare intocmite astfel pot aduce atingere grava interesului public”, arata deputatii semnatari.

Printre acestia se regasesc nume sonore din PDL, precum Sulfina Barbu (care nu poate fi contactata pentru comentarii), Silviu Progoana sau Petru Calian (care ne-a amanat la explicatii).

Scandal in lumea contabila

De cateva zile, cea mai cunoscuta comunitate online a contabililor, conta.ro, tine cap de afis aceasta problema.

Daca legea contabilitatii va fi modificata in acest sens, aceasta va mai produce un efect de amploare in piata: majoritatea contabililor, dintr-un total de aproximativ 300.000, care au contracte part-time isi vor pierde painea. Cei mai multi dintre contabili tin contabilitatea pentru mai mult 10 firme in acelasi timp.

Propunerea legislativa semnata de deputatii PDL a ajuns la Senat, ea urmand sa fie avizata in comisiile specializate si votata in plen. Daca trece de Senat, textul ajunge in Camera Deputatilor, care este for decizional.