Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministerul de Interne a cumparat 450 de masini dotate cu radare „invizibile”

Ministerul de Interne a cumparat aproximativ 450 de masini dotate cu radare „invizibile”. Aparatele sunt fabricate in Marea Britanie si distribuite in toata Europa, dar si in Orientul Mijlociu. Modelul este unul AutoVision din ultimele generatii, dotat cu infrarosu pentru utilizarea pe timp de noapte si cu un dispozitiv GPS. Tehnologia permite ţinerea camerelor in stand-by, facandu-le „invizibile” pentru detectoarele radar, iar performantele sunt superioare celor obtinute cu aparatele folosite pana acum. Pretul unui asemenea radar a fost negociat de partea romana la aproximativ 25.000 de euro.

Pretul cuprinde asigurarile CASCO si RCA, doua seturi de anvelope si reviziile tehnice pe parcursul a trei ani, cat dureaza garantia, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate tranzactiei. Camera video functioneaza permanent, fara a emite unde radio, ceea ce inseamna ca nu poate fi detectata. Politistii spun ca informatiile si imaginile inregistrate pe acest hard-disk nu pot fi sterse. Astfel, se monitorizeaza orice fel de greseala in trafic, inclusiv comportamentul politistului. Atunci cand oamenii legii observa o masina care pare sa ruleze cu viteza, apasa butonul care porneste emitatorul radar, stabilind astfel instantaneu viteza masinii privite pe monitor. In acel moment, radarul poate fi detectat, dar prea tarziu pentru a mai putea face ceva. Aceste radare sunt deja trimise in teritoriu, dar nu au ajuns inca in toate judetele. In plus, de la intrarea lor pe inventar si pana la utilizarea propriu-zisa ar mai putea trece doua saptamani, timp necesar pentru politisti pentru a se obisnui cu manevrarea aparaturii.

Moody's: Perspectiva sistemului bancar din Romania este negativa

Agentia de rating Moody's mentine negativa perspectiva asupra sectorului bancar romanesc. Raportul agentiei de evaluare financiara arata ca perspectiva este negativa din cauza conditiilor economice dificile, afectate de criza financiara mondiala. Sprijinul financiar primit de la Fondul Monetar International si de la Uniunea Europeana, precum si reformele aplicate de guvern au atenuat, insa, presiunile macroeconomice. Analistii sustin ca masurile impuse de guvernul de la Bucuresti au redus si temerile privind nivelul de lichiditati si solvabilitatea sistemului bancar romanesc. Din cauza conditiilor economice, insa, moneda locala a fost sub presiune, iar numarul creditelor neperformante a urcat semnificativ. In plus, cresterea activitatilor de creditare a incetinit considerabil, din cauza aversiunii bancilor fata de asumarea riscurilor si a resurselor limitate de finantare, au explicat analistii Moody's.

Olli Rehn: Grecia trebuie sa faca mai mult pentru a pune capat crizei

Grecia trebuie sa faca mai mult pentru a-si reduce deficitul bugetar si pentru a pune capat crizei fiscale. Avertismentul a fost lansat de comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn. Dupa o intalnire cu ministrul grec de Finante, Olli Rehn a precizat ca Grecia trebuie sa ia masuri suplimentare pentru a-si atinge tinta de deficit bugetar pe acest an. "Sunt necesare masuri de consolidare suplimentare pentru a fi siguri ca deficitul bugetar va fie redus pana la nivelul tintit pentru sfarsitul acestui an", a declarat comisarul european. Grecia are cel mai mare deficit public din zona euro, acesta fiind estimat la un nivel de 12,7% din Produsul Intern Brut. Autoritatile de la Atena s-au angajat ca in acest an sa reduca deficitul cu patru puncte procentuale.