Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Vicepresedintele Dacia: Producem 100 Duster pe zi. Urmatorul model Dacia va fi lansat in 2012

Dacia a lansat oficial primul sau SUV, Duster. Productia este in prezent de 100 de unitati pe zi, dar s-ar putea tripla daca piata o va cere, a declarat pentru HotNews.ro vicepresedintele companiei, Constatin Stroe. El a adaugat ca urmatorul model Dacia va fi lansat in 2012. La conferinta de lansare au asistat cateva sute de ziaristi straini. Reprezentantii Dacia au insistat asupra faptului ca pretul este imbatabil, de la 10.500 euro in Romania, circa 11.900 euro in Franta si aproximativ 12.400 euro in Germania. Constatin Stroe spune ca Duster va avea un impact asupra pietei romanesti a SUV-urilor, dar admite ca cea mai mare parte a productiei va merge la export. SUV-ul Dacia costa in Romania de la 10.500 euro, la circa 17.700 euro, in vesiunea cu maxime dotari si toate optiunile posibile incluse.

Emil Boc: IMM-urile nu vor plati in 2010 impozitul anticipat pe profit

IMM-urile nu vor plati, in 2010, impozitul anticipat pe profit, urmand ca noul Cod Fiscal sa includa aceasta prevedere, a declarat premierul Emil Boc, la prima sedinta de prezentare a raportului de activitate pe anul 2009 al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Nu ar fi insa pentru prima oara cand Guvernul anunta o masura si apoi renunta, cel mai recent exemplu fiind impozitul de 3% pe veniturile microintreprinderilor, care a fost retras dupa ce oficialii guvernamentali dadusera ca sigura mentinerea acestuia. Contribuabililor platitori de impozit pe profit li se aplica de la 1 ianuarie 2010 sistemul platilor anticipate, potrivit art. 34 Codul Fiscal.

Suma declarata si platita trimestrial prin sistemul platilor anticipate, in contul impozitului pe profit anual va reprezenta o patrime (25%) din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizata cu indicele de inflatie.

General Motors a rechemat 1,3 milioane de automobile din cauza unor probleme la sistemul de directie

General Motors (GM) a rechemat 1,3 milioane de autoturisme din clasa compacta vandute in America de Nord din cauza unei probleme la sistemul de directie. Autoritatile pentru siguranta rutiera din SUA au demarat la sfarsitul lunii ianuarie o investigatie ce vizeaza aproximativ 905.000 de automobile Chevrolet Cobalt vandute in Statele Unite, dupa ce a primit peste 1.100 de plangeri privind defectiuni la sistemul de directie. Rechemarea in service initiata de GM vizeaza modelele Chevrolet Cobalt produse in perioada 2005-2010 si Pontiac G5 din 2007-2010 vandute in Statele Unite, Pontiac Pursuit din 2005-2006 comercializate in Canada si Pontiac G4 din 2005-2006 vandute in Mexic.Compania a aratat ca aceste automobile pot fi conduse in siguranta, insa actionarea sistemului de directie ar putea necesita un efort mai mare din partea soferului la viteze mai mici de 24 km pe ora. In plus, soferii vor fi avertizati prin semnale luminoase si sonore daca sistemul de directie are probleme.

Comisia Europeana se pregateste sa dezvaluie miercuri planul economic pentru urmatoarele doua cincinale

Agenda Lisabona - care trebuia sa faca UE cea mai competitiva economie bazata pe cunoastere pana in 2010 - a esuat, iar Bruxelles-ul se pregateste sa lanseze astazi o noua strategie economica pentru urmatoarea decada. Scopul: crestere economica, noi locuri de munca ce ar trebui create si evitarea unor crize precum cea recenta. Planul prevede o crestere a ocuparii fortei de munca din UE de la 69% la 75% si o crestere a investitiilor in cercetare si dezvoltare de la 1,9% la 3% din PIB-ul UE. Cel putin 40% dintre europenii cu varste cuprinse intre 30 si 34 de ani trebuie sa aiba o diploma universitara, in timp ce 28 de milioane de europeni trebuie scosi din saracie pana in 2020.