Evaziunea fiscala de anul trecut a ajuns la 1,36 miliarde de euro. Din acesti bani s-ar putea plati alocatia pentru toti copiii din Romania, timp de doi ani si jumatate, sau pensiile pentru aproape doua milioane de oameni. Iata ce spune, la RFI, presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

"Anul trecut, inspectorii ANAF, impreuna cu lucratorii vamali si comisarii Garzii Financiare au sesizat organele de urmarire penala pentru un prejudiciu total de aproximativ 1,36 de miliarde de euro, deci o evaziune fiscala constatata, ca urmare a verificarilor faptice pe care le-am efectuat in teren de aproximativ 1,36 miliarde de euro", a afirmat seful Fiscului.

Daca se face un mic calcul, rezulta ca din aceasta suma s-ar putea plati alocatia pentru toti copiii din Romania pentru circa doi ani si jumatate sau pensiile medii pentru circa 1,8 milioane de pensionari, a declarat el.

Un "segment delicat" din punctul de vedere al evaziunii fiscale este domeniul TVA-ului. "In principiu, vorbesc de TVA-ul aferent achizitiilor intra-comunitare, in special legume, fructe, cereale, carne si produse din carne. Dar desigur, avem sustragere de la plata TVA-ului si aferente cresterii de pret pentru produsele importate, in special bunurile de consum. Apoi avem o sustragere de la plata TVA-ului provenita din anii precedenti, ca urmare a implicarii unor persoane fizice in operatiuni comerciale, in special in domeniul imobiliar, cu sustragerea de la plata TVA-ului", a explicat Sorin Blejnar.