Plenul Senatului a adoptat miercuri proiectul Legii responsabilitatii fiscale, initiat de Guvern potrivit intelegerilor convenite cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE). Proiectul a fost adoptat cu 53 de voturi pentru, 29 impotriva si 3 abtineri, urmand sa fie dezbatut in Camera Deputatilor, care este decizionala.

Principalele prevederi ale Legii responsabilitatii fiscale:

  • Interdictia majorarilor salariale cu 6 luni inainte de alegeri prezidentiale sau parlamentare
  • Cheltuielile de personal nu pot fi majorate prin rectificari bugetare
  • Banii pentru investitii nu vor putea fi cheltuiti pentru salarii si pensii
  • Institutiile publice vor avea stabilite limite de cheltuieli multianuale
  • Pana la 30 mai a fiecraui an, Guvernul va trebui sa elaboreze o Strategie fiscal-bugetara pentru urmatorii trei ani
  • Se va infiinta Consiliul Fiscal, menit sa asigure calitatea prognozelor macroeconomice si bugetare
  • Premierul si ministrul Finantelor vor semna o declaratie de raspundere pentru cifrele incluse in Strategie
  • Cu 60 de zile inaintea alegerilor generale liderii partidelor politice pot solicita Primului ministru sau Consiliului Fiscal calcularea impactului financiar al politicilor propuse

Fondul Monetar International a agreat cu autoritatile romane in ianuarie ca Legea responsabilitatii fiscale sa fie adoptata de Parlament pana la finalul lunii martie, fiind una dintre prioritatile legislative ale Guvernului Boc. Potrivit amendamentelor aduse proiectului initial, informatiile si documentele clasificate nu pot fi solicitate de reprezentantii Consiliului Fiscal, iar analizele, prognozele si recomandarile Codului Fiscal nu vor contine documente clasificate. In plus, senatorii comisiei de buget finante au decis ca reprezentantii consiliului fiscal sa fie numiti de Parlament si nu de avocatul poporului, asa cum prevedea proiectul depus de Ministerul Finantelor in Parlament.

Un alt amendament adus de catre senatori legii responsabilitatii fiscale prevede ca "membrii Consiliului Fiscal pot fi realesi o singura data", fata de forma initiala a actului normativ, care dispunea ca reprezentantii consiliului fiscal au dreptul la un singur mandat.