Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Economia României va stagna în 2010

Economiile României, Bulgariei şi Ungariei vor stagna în 2010, iar ţările baltice vor rămâne în recesiune. Totusi, statele Europei Centrale şi de Est vor reveni la creştere în 2011, deşi redresarea va fi lentă, potrivit Institutului pentru Studii Economice Internaţionale din Viena. În 2011,România va consemna un avans economic de 3% , urmat de o creştere de 4% în 2012, estimează institutul. În Bulgaria şi Ungaria, creşterea economică ar urma să fie de 3% în 2011 şi 3,5% anul următor. Polonia va consemna în acest an un avans de 2,5%, urmat de 3% în 2011 şi 3,4% în 2012. Pentru Cehia, institutul prognozează un ritm de dezvoltare de 1% în 2010, de 2,6% anul viitor şi 3,5% în 2012.

Estonia, Letonia şi Lituania vor rămâne în acest an în recesiune, cu scăderi ale PIB de 1,5%, 4,5%, respectiv 3%.

Propunere a politicienilor germani pentru Grecia: Vindeti-va insulele, greci falimentari! Si vindeti si Acropole!

Grecia ar trebui sa ia in considerare sa vanda o parte dintre insulele sale, ca o optiune pentru a reduce datoria, declara doi membri ai parlamentului german. "Cei aflati in insolventa trebuie sa vanda tot ceea ce au ca sa-si plateasca restantele", a spus Josef Schlarmann membru al partidului Crestin-Democrat al cancelarului Angela Merkel pentru ziarul Bild. Declaratiile vin cu o zi inaintea intalnirii dintre Angela Merkel si premierul grec. "Cancelarul nu poate promite Greciei niciun fel de ajutor", a explicat Frank Schaeffler, un expert in politica de finantare pentru Bild, care titreaza: "Vindeti-va insulele, greci falimentari! Si vindeti si Acropole!". Grecia a inregistrat in 2009 un deficit bugetar de 12,7% din PIB, cu mult peste pragul minim de 3%, in vreme ce datoriile guvernamentale au depasit 113% din PIB.

Chiriasii ANL pot cumpara locuintele dupa doar un an de stat cu chirie

Chiriasii care locuiesc in locuintele ANL pot cumpara apartamentele dupa doar un an de stat cu chirie, potrivit unei ordonante de urgenta publicata ieri in Monitorul Oficial. Precedentul termen minim era de trei ani.

Ordonanta mai prevede ca pretul de vinzare va fi calculat de autoritatea care administreaza imobilele ANL si va reprezenta "valoarea de inlocuire diminuata cu amortizarea calculata la data punerii in functiune a locuintei pina la data vinzarii acesteia".

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a anuntat intentia ministerului de a vinde in 2010 aproximativ 22.000 de locuinte ANL.

Patru proiecte energetice in care este implicata Romania, printre care Nabucco, au fost selectate pentru finantare de Comisia Europeana

Comisia Europeana a selectionat pentru finantare 43 de proiecte energetice majore. Printre acestea se afla si patru proiecte in care este implicata Romania: constructia conductei Nabucco, interconectarea cu retelele de gaze din Ungaria si Bulgaria si un proiect de intarire a securitatii aprovizionarii cu gaze prin inversarea fluxului. Pentru proiectul Nabucco, CE aloca 200 de milioane de euro, pentru interconectarea retelelor de gaze dintre Romania si Ungaria, contributia UE va fi de 16,6 milioane de euro, iar pentru interconectarea cu Bulgaria, suma ajunge la 8,9 milioane de euro. De asemenea, pentru proiectul de inversare a fluxului de gaze, in eventualitatea unei intreruperi de scurta durata a aprovizionarii, Transgaz va primi 1,5 milioane de euro. Comisia aloca, in total, 2,3 miliarde de euro pentru 31 de proiecte europene din domeniul gazelor si 12 din domeniul energiei electrice.