Spaniolii de la Santander ar putea prelua 20,85% din banca turca Garanti Bank, daca General Electric isi va vinde in intregime participatia pe care o are in prezent (2,4 miliarde euro), au declarat surse apropiate pietel bancare citate de ziarul turc Milliyet.

Conglomeratul financiar american GE doreste sa renunte la implicarea in businessul bancar turc, cei mai interesati in eventuala preluare a celor 20 de procente fiind Santander. Deocamdata nu se stie exact daca Santander va prelua intreaga participatie a GE sau va cumpara doar 10-15%, urmand ca restul sa se tranzactioneze pe piata, mai scrie presa turca. JP Morgan se ocupa de intermedierea acestei tranzactii.

Oficialii Garanti nu au dorit sa faca niciun comentariu. Printre potentialii ofertanti, se mai afla si italienii de la Intessa, ca si „colegii” spanioli ai Santander, BBVA. Garanti este detinuta de turcii de la Dogus Group (30,5%), GE (20,85%), restul actiunilor tranzactionandu-se in piata. Pe plan local, Garanti functioneaza inca in regim de sucursala, insa urmeaza sa obtina o licenta bancara de la BNR.