Am spus ca nu paradisul este destinatia actualei clase muncitoare. Casandra, predestinat nume, ni-a cerut un drept la replica. Pe care sunt onorat sa-l acord. O alta viziune asupra pensiilor, scrie Dan Selaru pe blogul sau.

"Imi cere sa-i demonstrez cum se sustine şandramaua pensiilor publice din Romania, despre care toata lumea ştie ca este la ananghie. Evident, eu nu inmultesc peştii şi azimele, deci nu pot demonstra ca sistemul actual de pensii este viabil. Ca nu este. Dar am ferma convingere ca problema pensiilor nu este corect formulata şi inteleasa, nici de multi oameni deştepti.

Problema fundamentala nu este aceea a sustenabilitatii financiare a pensiilor publice, aşa cum le cunoaştem astazi. Problema pensiilor platite de sistemul de asigurari sociale de stat nu este numai o problema de bilant, de deficit sau de gestionare. Acestea sunt aspecte esentiale, importantissime, dar nu fundamentale. Fundamental, problema pensiilor este o problema politica, aşa cum a fost şi atunci cand sistemul a fost inventat. Aceasta problema politica structureaza raspunsul adevarat şi durabil. Daca vom continua sa nu punem bine intrebarile, vom gasi doar raspunsuri temporare, din ce in ce mai partiale in problema pensiilor.

Iar problema politica este: cine şi cum organizeaza credibil şi durabil gestionarea marelui risc social de a ramane fara resurse pentru trai la batranete, cand puterea de munca s-a dus?

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.