Grecia nu va cere un ajutor financiar extern pentru a depasi criza in care se afla, a declarat luni guvernatorul bancii centrale, care a adaugat ca Guvernul va lua "masuri curajoase" pentru a face fata situatiei, potrivit AFP.

"Scenariul in care se va cere un ajutor nu va deveni realitate", a spus George Provopoulos.

El a adaugat ca este convins ca autoritatile de la Atena vor reusi sa stranga aproape 20 miliarde de euro pentru refinantarea creantelor care vor ajunge la scadenta in aprilie si mai, acesta fiind un test pentru solvabilitatea tarii.

"Nu am niciun dubiu ca guvernul va fi in masura sa atraga toti banii necesari", a mai spus guvernatorul bancii centrale.

Deficitul public al Greciei este de patru ori mai mare decat limita maxima permisa de reglementarile Uniunii Europene, iar pentru a rezolva aceasta problema guvernul de la Atena a adoptat o serie de masuri de urgenta, inclusiv cresteri de taxe si reduceri ale veniturilor angajatilor din sectorul public.

Prin aceste decizii, guvernul a demonstrat deja ca este pregatit sa adopte "masuri curajoase", iar in cazul in care va fi necesar va mai lua si altele, sustine bancherul. "Daca vor fi necesare masuri suplimentare, eu sunt absolut sigur ca guvernul va face tot ce va fi necesar", a spus el.

Parlamentul Greciei a aprobat vineri reducerile bugetare de 4,8 miliarde de euro, adoptate saptamana trecuta de guvern pentru a convinge Uniunea Europeana si investitorii ca poate controla cel mai mare deficit bugetar din regiune. Masurile includ majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) la 21%, cresterea accizelor la tutun si alcool si reducerea cu 30% a primelor de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.

Grecii se opun insa masurilor de austeritate suplimentare anuntate de guvernul elen. Potrivit unui sondaj publicat vineri, 76% din angajatii din sectorul privat si 68% din pensionari se opun acestor masuri.

Premierul grec George Papandreou a avertizat la inceputul saptamanii trecute ca Grecia risca intrarea in faliment daca nu ia masuri radicale suplimentare pentru a pune in ordine finantele statului. Oficialul de la Atena a spus ca tara sa se afla intr-o "situatie de razboi".

Grecia are cel mai mare deficit public din zona euro, acesta fiind estimat la un nivel de 12,7% din PIB. Autoritatile de la Atena s-au angajat ca in acest an sa reduca deficitul cu patru puncte procentuale.