Unde se duc restantele dupa ce clientul moare? Din manualul unei banci:” Clientii decedati trebuie tratati diferit”

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 8 martie 2010, 10:42 Economie | Finanţe & Bănci


Bancile dau credite. Creditele sunt luate de clienti. Dupa ce acestia le iau, clientii isi cumpara diverse lucruri sau investesc banii. Apoi clientii mor, ca nu sunt hailandari. Creditul lor insa continua sa traiasca. Creditele le supravietuiesc, cum ar veni, titularilor. Daca in momentul in care te-ai mutat la cer nu ai restituit bancii banii imprumutati, iti dam o veste buna si una rea, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Aia buna e ca e o singura veste rea. Aia rea e ca banca nu pierde, prostule. Ce face ea, banca?

Citez din manualul de colectare al unei institutii bancare draga mie. „Conturile care intra in aceasta strategie sunt trimise de catre Ofiterii Colectare Credite, cand este identificat decesul clientului. Clientii decedati trebuie retrasi din strategiile obisnuite de Colectare si trebuie tratati diferit. (subl. mea- DP)

Scopul principal al acestei strategii este de a recupera datoria de la familia decedatului.

Citeste continuarea pe blogul lui Dan Popa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15683 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  ..... (Luni, 8 martie 2010, 11:12)

  cocos [anonim]

  deci, asigurarile de viata nu isi au rostul, daca mori, cineva tot iti plateste creditul. si atunci de ce ti se baga pe gat aceste asigurari, in caz de deces???
  • +3 (3 voturi)    
   ..... (Luni, 8 martie 2010, 12:38)

   HappyEnd [utilizator] i-a raspuns lui cocos

   In caz de deces, firma de asigurari va achita bancii restul banilor datorati. N-as putea sa spun ce se intampla cu creditele pentru care banca nu a solicitat clientului incheierea unei asigurari de viata obligatorii.
   • +3 (3 voturi)    
    + (Luni, 8 martie 2010, 13:23)

    Nu toate tipurile de deces sunt asigurate [anonim] i-a raspuns lui HappyEnd

    Asigurarea de deces nu acopera toate situatiile. De exemplu, in caz de sinucidere sunt polite care nu se onoreaza. Si gasesti tot felul de clauze. Unele asigurari acopera doar accidentele, nu si decesul natural.
    • -2 (2 voturi)    
     da (Luni, 8 martie 2010, 14:02)

     alex [anonim] i-a raspuns lui Nu toate tipurile de deces sunt asigurate

     banca nu iti da credit daca in perioada de maturitate mori in mod natural.
     • 0 (2 voturi)    
      huh? (Luni, 8 martie 2010, 20:06)

      ina [anonim] i-a raspuns lui alex

      nu am pomenit pana acum banci care sa dea credite mortilor, deci da...ai spus ceva real :))=)) nu iti da credit nici daca mori in perioada de maturitate, nici la batranete, nici daca da masina peste tine pentru simplul motiv ca nu mai existi :))
      Probabil te refereai ca asiguratorul nu acopera creditul in anumite situatii...:))
 • +3 (5 voturi)    
  credite (Luni, 8 martie 2010, 12:31)

  elis [anonim]

  am un credit si platesc in fiecare luna asig de viata oare pt.ce daca nu se ia in calcul de a ajuta in caz de.... HOTI LA DRUMUL MARE nu vedeti ca toti suntem in criza si bancile au profit?
 • +4 (4 voturi)    
  asig (Luni, 8 martie 2010, 12:33)

  cineva [anonim]

  un credit acordat corect are o asigurare si in caz de deces al imprumutatului, creditul este platit de asigurator.
 • +2 (2 voturi)    
  ref insuficient documentat (Luni, 8 martie 2010, 12:45)

  Claudiu [anonim]

  Autorul nu a luat in calcul toate posibilitatiile si nu specifica ce se intampla in cazul unui credit ipotecar in care clientul are incehaita o asigurare de viata cesionata in fav. bancii.
 • +4 (6 voturi)    
  staţi flexaţi ! (Luni, 8 martie 2010, 12:53)

  dan g [anonim]

  deci, băi băieţi, toate creditele sunt acoperite de o asigurare de viaţă a debitorului. toate creditele sunt reasigurate prin lege la trei reasigurători.aşa că familia plăteşte dacă e fraieră ş dacă nu cască ochii ! orice contract e reziliat în cazul care una din părţi decedează. deci, staţi flexaţi !
  • +1 (5 voturi)    
   nu zau? (Luni, 8 martie 2010, 13:16)

   ina [anonim] i-a raspuns lui dan g

   "orice contract e reziliat în cazul care una din părţi decedează. deci, staţi flexaţi ! " nu zau? pe asta unde ai auzit-o? ai facut facultatea de drept la fara frecventa undeva prin Marghia? Unde naiba ai auzit prostia asta? Doar contractele cu caracter intuitu personae si alte contracte strict reglementate de lege sunt rezolutionate sau rezilitate (depinde de tipul de contract) in cazul decesului unui cocontractant. In rest, succesorii, ca si continuatori ai personalitatii juridice ai lui de cuius (a defunctului) preiau si pasivul succesoral.
  • +1 (1 vot)    
   creditorul succesiunii (Luni, 8 martie 2010, 20:45)

   bogdan marcu cj bacau [anonim] i-a raspuns lui dan g

   Banca este unul dintre creditorii lui " de cujus " . " De cujus " este persoana despre a carei succesiune este vorba, adica decedatul. La masa succesorala se intalnesc atat creditorii succesiunii cat si posibilii succesori. Succesorii pot accepta succesiunea sub beneficiu de inventar adica sa preia activul doar in limita pasivului. Daca accepta succesiunea pur si simplu atunci risca sa preia un pasiv care excede cu mult activul. Nu poate exista patrimoniu fara ttitular iar din aceasta cauza patrimoniul transmis de la decedat se va uni cu patrimoniul succesorului devenind un tot ( universalitate de drepturi si obligatii ). Prin aceasta uniune creditorii decedatului devin creditorii succesorului care a acceptat succesiunea, calitate obtinuta datorita legaturii lor cu obligatiile asumate de decedat. Daca succesorul refuza acceptarea succesiunii atunci succesiunea devine vacanta putand fi reclamata de stat sub beneficiu de inventar. Daca nu e asumata de nimeni cu vocatie succesorala atunci creditorul, in cazul nostru banca, nu poate sa ii execute silit pe succesori ( pentru ca legea nu ii da dreptul ) ci isi ia banii de la firma de asigurari.
   • 0 (0 voturi)    
    de cujus (Luni, 8 martie 2010, 22:00)

    ina [anonim] i-a raspuns lui bogdan marcu cj bacau

    "de cujus" e acelasi lucru cu "de cuius".
    Restul lucrurilor le-am spus si eu in mai multe comentarii mai jos.
 • 0 (2 voturi)    
  sint in situatia asta (Luni, 8 martie 2010, 12:55)

  geogigi68 [anonim]

  sunt in situatia asta... am credit ipotecar ..sotia mi-a decedat am ramas doar eu , care am asigurare de deces la ei ...daca se intampla ceva si cu mine? vor da copii mei in starada ?/ va rog sa ma ajutati cu un raspuns.... va multumesc anticipat
  • +1 (1 vot)    
   aveti asigurare (Luni, 8 martie 2010, 13:21)

   Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui geogigi68

   pentru ca aveti asigurare de deces, asiguratorul este obligat sa plateasca in cazul in care dumneavoastra decedati. Exista o practica in acest sens datorita perioadei lungi pe care este facut un credit ipotecar si pt ca nu toate persoanele au descendenti (cel mai des intalnit tip de mostenitor rezervatari). Daca asiguratorul refuza acest lucru, copiii dumneavoastra nu au cum sa fie dati afara din locuinta. Ratiunea sta in faptul ca ei vor plati in locul dumneavoastra creditul. Ei sunt tinut solidar la plata creditului (adica fiecare din ei trebuie sa plateasca o parte egala din rata lunara). Bineinteles ca se pot intoarce cu o actiune in justitie impotriva asiguratorului care este obligat prin contractul cu dumneavoastra la plata creantei in caz de deces.
  • +1 (1 vot)    
   asigurare credit (Luni, 8 martie 2010, 22:39)

   alexa [anonim] i-a raspuns lui geogigi68

   depinde unde ai creditul; daca e la INg copii sunt asigurati;, nu vor fi dati afara din casa daca mori, asigurarea stinge creditu in caz de deces din orice cauza
 • +2 (2 voturi)    
  lamurire (Luni, 8 martie 2010, 13:04)

  mim [anonim]

  daca titularul creditului moare, firma de asigurare este cea care plateste creditul ramas. in cazul in care nu s-a asigurat, mostenitorii raspund pentru plata creditului in limita mostenirii primite (adica nu vor plati mai mult decat au primit de la decedat). daca banca incearca sa ia o suma peste mostenirea primita, faceti contestatie la executare si solicitati si cheltuieli de judecata. o sa cistigati.
  • +2 (2 voturi)    
   hm (Luni, 8 martie 2010, 13:25)

   Ina88 [utilizator] i-a raspuns lui mim

   doar daca accepta mostenirea sub beneficiu de inventar, in caz contrar raspunderea copiilor, ca si mostenitori legali, este ultra vires hereditatis ceea ce inseamna ca banca poate cere mai mult decat valoreaza activul succesoral. daca gresesc, va rog sa ma corectati.
  • +2 (2 voturi)    
   nu-i chiar asa! (Luni, 8 martie 2010, 13:34)

   titi [anonim] i-a raspuns lui mim

   Doar in situatia acceptarii sub beneficiu de inventar a mostenirii e valabil ce spui tu. In acest caz pentru datoriile decedatului raspund doar bunurile sale. Dar asta trebuie mentionat in mod express la succesiune. Altfel, odata acceptata mostenirea cu activ si pasiv preiei si creditele (cele neasigurate pt deces).
   • 0 (0 voturi)    
    :) (Luni, 8 martie 2010, 13:39)

    ina [anonim] i-a raspuns lui titi

    aveam impresia ca m-ai corectat pe mine (ina) spunand acelasi lucru, dar de fapt il corectai tot pe mim.
    • -1 (3 voturi)    
     am spus (Luni, 8 martie 2010, 15:58)

     mim [anonim] i-a raspuns lui ina

     am spus in limita mostenirii primite. daca nu a primit nimic nu plateste nimic. eu zic ca am spus bine. dar nu conteaza. important ca s-a prins ideea.
     • +2 (2 voturi)    
      tot nu ai inteles (Luni, 8 martie 2010, 20:28)

      ina [anonim] i-a raspuns lui mim

      pai s-a prins ideea ta, numai ca nu e bine ce ai zis. E greu de cele mai multe ori sa faci diferenta intre patrimoniul defunctului si al succesorului pt ca se intrepatrund, iar banca nu are de unde sa stie care sunt bun urile defunctului si care ale succesorului (nu pentru toate bunurile ai titluri de proprietate si nu toate titlurile sunt pe numele defunctului, cu toate ca el e proprietar). De aceea, daca mostenitorul stie ca datoriile sunt mai mari decat valoarea bunurilor mostenite, are 2 variante in avantajul sau si o varianta in dezavantajul sau :
      1. sa nu accepte mostenirea. Pentru asta are termen de 6 luni de la decesul lui de cuius (a celui pe care il mosteneste). Daca in acest interval nu refuza EXPRES (adica in scris si la notariat) ca nu vrea sa fie mostenitor, atunci se considera ca a acceptat succesiunea. E acceptare tacita prezumata de lege.
      2. sa accepte mostenirea sub beneficiu de inventar cum am spus si mai sus. Practic mostenitorul nu prea isi da seama care e mai mare : datoria sau valoarea bunurilor acceptate . Si atunci recurge la aceasta tehnica juridica care trebuie stipulata EXPRES. In concret se face o invetariere a bunurilor mostenite, se face proces-verbal cu aceste bunuri si sumele estimate a fi valorile acestora. Banca isi va acoperi creditul NUMAI din aceste bunuri. Daca ramane ceva, "acest beneficiu" - ramane in patrimoniul mostenitorului. Daca datoria depaseste mostenirea, banca IESE IN PIERDERE. Exact cum am spus, nu are cum sa ceara succesorilor acoperirea creditului integral, daca acestia au acceptat mostenirea sub beneficiu de invetar. Spre exemplu, daca s-a facut un credit ipotecar, iar defunctul avea doar imobilul respectiv si mobilele din interior, iar valoarea imobilelor a scazut foarte mult (cum se intampla pe piata imobiliara acum), este clar ca de multe ori prin vanzarea la licitatie a imobilului cumparat cu acel credit, nu se poate acoperi tot creditul !!
      3. sa accepte mostenirea si sa ramana pe drumuri.
 • +3 (3 voturi)    
  lol (Luni, 8 martie 2010, 13:12)

  ina [anonim]

  care e noutatea? orice succesiune are un activ si un pasiv indiferent care sunt creditorii : bancile, persoane fizice, alte persoane juridice, vecinul de la etajul 3 sau mamaie de la chiosc ca-ti da bere pe caiet. Mostenitorii legali sunt tinuti de datorie daca accepta mostenirea. Ei dobandesc atat activul succesoral : bunurile, creantele, drepturile patrimoniale de autor etc etc etc cat si pasivul succesoral : datoriile. Asadar nu e vb ca "bancile nu pierd prostule" e vorba de protejarea circuitului juridic in general. Mi se pare un articol deosebit de ...prost. Cu respect pt hotnews ! Va citesc deseori!
  • 0 (0 voturi)    
   ??????? (Luni, 8 martie 2010, 15:34)

   ela [anonim] i-a raspuns lui ina

   de acord cu activul si pasivul dar dece se plateste asig.de viata?
   • 0 (2 voturi)    
    asig de viata (Luni, 8 martie 2010, 20:34)

    ina [anonim] i-a raspuns lui ela

    sincera sa fiu nu sunt familiarizata cu aceste contracte ale creditelor ipotecare, dar presupun ca este o garantie suplimentara a platii creditului. Ca si in cazul masinilor cumparate in rate este obligatorie plata asigurarii CASCO. Intrebarea este :de ce? Pai sa vedem un caz : soferul face un accident groaznic si masina este facuta praf. Sa zicem ca soferul nu vreau sa mai plateasca ratele la masina. Banca nu mai poate lua masina din parcare pe motiv ca nu si-a platit ratele pt ca aceasta masina nu mai exista. Este costisitoare o actiune in justitie contra debitorului si dureaza multa vreme, motiv pentru care soferul e obligat, atata vreme cat inca nu a achitat creditul, sa aiba o asigurare CASCO, astfel incat sa aiba ce ridica din parcare banca in caz de neplata.
 • +2 (2 voturi)    
  posibilitate (Luni, 8 martie 2010, 13:20)

  REMUS [anonim]

  Oare, nu cumva, datoriile unei persoane decedate sunt preluate de mostenitorii legali, odata cu deschiderea succesiunii dupa cel decedat ?
  • +1 (3 voturi)    
   ba da (Luni, 8 martie 2010, 13:41)

   ina [anonim] i-a raspuns lui REMUS

   ba da, dar doar in cazul in care nu exista acea asigurare in caz de deces (situatie in care plateste asiguratorul...) sau daca nu exista alte garantii...
  • 0 (2 voturi)    
   Mostenirea (Luni, 8 martie 2010, 15:46)

   Danut D Deleanu [utilizator] i-a raspuns lui REMUS

   @ Poate fi preluata fara a fi degrevata de datorii.DDD?DDG
 • +1 (3 voturi)    
  Asigurarile de viata... (Luni, 8 martie 2010, 18:42)

  crystiaN [anonim]

  Asigurarile de viata incheiate la acordarea unui credit au ca unic beneficiar Banca,iar la incheierea contractului tot BANCA beneficiaza de prema data de cei de la asigurari!...asigurarea este facuta pe numele clientului care plateste(sau platea)50RON la incheierea acesteia.Aceasta asigurare de viata trebuie platita de catre banca (bineinteles din banii clientului)pentru ca altfel,in caz de neplata isi pierde valabilitateaPentru a se asigura ca nu va pierde suma imprumutata Banca plateste intreaga suma pe perioada imprumutului urmand sa o recupereze de la client cu varf si indesat.Concluzie:banca isi recupereaza banii plus prema de asigurare.In cazul decesului clientului Banca isi recupereaza banii imprumutati mai putin prema de asigurare datorita incetarii contractului inainte de termen(termenul este perioada acordata rambursarii imprumutului).Firama de asigurari isi incaseaza banii de la bun inceput!...Nu sunt ferm convins ca este exact asa dar pun pariu ca nici cele doua parti nu vor recunoaste asta in ruptul capului!
 • +2 (2 voturi)    
  ciudat (Luni, 8 martie 2010, 22:11)

  ina [anonim]

  stiti ce mi se pare ciudat? ca ma obisnuisem cu voi sa dati informatii bine documentate nu sa faceti publicitate la bloguri de necunoscatori. Fac balci cu legislatia si practica bancara. Sa dea macar exemple elocvente si sa vorbeasca in cunostinta de cauza nu sa dezimformeze lumea. Jurnalisti de genul asta au umplut televiziunile si ziarele. Mai avem nevoie si de oameni competenti... In loc sa criticati, gasiti oameni care sa va spuna si transmita populatiei CE TREBUIE FACUT pentru a se evita anumite situatii nu sa jongleze in cuvinte amuzante, dar lipsite de esenta, aceste lucruri importante din viata curenta.
 • 0 (2 voturi)    
  Banca nu pierde (Marţi, 9 martie 2010, 9:12)

  Stefan [anonim]

  Bancile lucreaza cu oameni.Acestia accepta termenii bancilor. Statul tine cu bancile ( valabil pt RO ) nu cu oamenii. In acest caz oamenii ar trebui sa sa fereasca de banci. De ce nu o faceti ? Va obliga cineva sa luati credit in conditii de japca ? Nu e prost cine cere , ci acela care chiar plateste cat se cere.
 • 0 (0 voturi)    
  Asigurare imprumut (Vineri, 23 iulie 2010, 13:09)

  Ionutz [anonim]

  Sunt si eu intr-o situatie asemanatoare.
  Unchiul meu(neinsurat,fara mostenitori) a decedat in luna mai si a avut un imprumut de nevoi personala la BRD (fara garantii imobiliare) care se termina in octombrie.
  Acel imprumut a fost asigurat pe viata la Groupama. Au fost duse in timp legal toate actele la asigurator,dar iata ca dupa aproape 3 luni nu s-a rezolvat dosarul. Intre timp banca a venit cu o instiintare de sechestru pe garsoniera unchiului,banca fiind anuntata verbal despre deces.
  Asiguratorul spune ca ratele trebuiau platite in continuare. Asa e? Daca da,da catre cine? Si daca se plateste,mai poti recupera banii?
  Ce e de facut? Multumesc anticipat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by