Noul indice al preturilor proprietatilor imobiliare la care lucreaza in prezent Institutul National de Statistica (si care va fi gata in urmatoarele saptamani) se va calcula printre altele in functie de starea de intretinere, sursele de incalzire si de calitatea vecinatatilor, au declarat surse din INS pentru HotNews.

  • Tranzactiile intre rude sunt eliminate pentru a nu distorsiona indicele final

Indicele va fi calculat pe baza preturilor declarate de circa 2000 de cabinete notariale. Notarii vor furniza in afara preturilor, date legate de imobil, onorariul incasat, dar si informatii despre modul de finantare -credit sau surse proprii. Indicele imobiliar va intra, de asemenea, în calculul inflatiei, ceea ce ar putea ajuta BNR in lupta cu inflatia.

INS

Potrivit acestora, proiectul se deruleaza conform protocolului de colaborare dintre INS, UNNPR si BNR. “Pe parcursul anului 2009 s-a desfasurat colectarea preturilor imobilelor tranzactionate si inregistrate de birourile notariale de pe intreg teritoriul tarii. Informatiile se refera atat la pretul tranzactionat cat si la o serie de caracteristici fizice -tipul locuintei, suprafata, anul constructiei, confort , stare de intretinere, surse de incalzire, materiale de constructie, calitatea vecinatatilor etc., au mai spus reprezentantii INS.

  • Statisticienii se intreaba daca 2009- anul de baza- este relevant

Acestia au mai declarat pentru HotNews.ro ca in prezent cauta cea mai buna metoda de calcul pentru ca rezultatele sa reflecte cat mai fidel realitatea. “Din tranzactiile care au loc, trebuie sa le eliminam de pilda pe cele dintre rude. Acestea sunt nerelevante pentru ca au loc la preturi mai mici decat ale pietei si distorsioneaza imaginea de ansamblu”, au explicat oficialii INS. O alta dilema a statisticienilor e legata de anul de la care se porneste. “Anul 2009 s-a caracterizat printr-o scadere semnificativa a numarului de tranzactii imobiliare comparativ cu anul anterior, ca efect al crizei economice. In acest context, o problema majora care trebuie luata in seama este daca el este suficient si relevant ca an de baza”, mai spun reprezentantii INS.

  • In prezent se folosesc doua metode. La final, va ramane cea mai relevanta

Dilema este cu atat mai insemnata cu atat mai mult cu cat 2009 este primul an de colectare si va constitui baza de pornire pentru sistemul de indici ai proprietatilor imobiliare fata de care se vor face comparatiile in urmatorii ani. Tehnic vorbind, metodele avute in vedere de INS pentru calcul indicelui de pret imobiliar sunt metoda stratificarii si metoda hedonica. In functie de rezultatele obtinute prin fiecare metoda, impreuna cu notarii si cu specialistii BNR va fi aleasa metoda cu cea mai ridicata relevanta din punct de vedere statistic. Primele rezultate privind indicele preturilor proprietatilor imobiliare vor fi disponibile dupa finalizarea analizei, validarii si prelucrarii datelor pentru trimestrul 1 2010.