Rata creditelor neperformante din portofoliul institutiilor financiare nebancare (IFN) a ajuns la finele anului trecut la 33%, de la 15% la mijlocul anului, a declarat marti Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania. La sfarsitul lui 2008, creditele neperformante reprezentau doar 7% din portofoliul institutiilor financiare nebancare.

"Recuperarea bunurilor se face cu cateva luni intarziere, timp in care institutiile financiare nebancare, categorie din care fac parte firmele de leasing si cele care acorda credite de consum, trebuie sa constituie provizioane. Cresterea provizioanelor afecteaza si profitabilitatea societatilor de profil, iar finantarile acordate viitorilor clienti se vor face la costuri mai ridicate", a mai spus Adriana Ahciarliu.

Potrivit acesteia, clientii care intarzie rambursarea sumelor imprumutate provin din toate sectoarele economiei si sunt atat persoane fizice, cat si companii.

"Companiile care au contracte cu autoritatile statului au devenit cei mai rau platnici, deoarece statul este rau platnic", a mai precizat secretarul general al ALB.

Piata romaneasca de leasing a scazut anul trecut cu 72% fata de 2008 in functie de valoarea bunurilor finantate, la 1,33 miliarde de euro.