Oamenii de afaceri din Turcia vor sa duca businessul bilateral cu tara noastra la 8 miliarde de euro (dublu fata de nivelul actual) in urmatorii doi ani, a declarat Omer Susli, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD). “Schimburile comerciale dintre Romania si Turcia au fost anul trecut de aproximativ 4 miliarde de euro, cu 41% sub nivelul atins in 2008. Pentru 2010 ne-am propus o crestere de aproximativ 20%”, explica Susli.

In prezent investitiile majore ale companiilor cu capital turc in Romania sunt in sectorul bancar, constructii, productie, sau retail. “Desi un an mai slab pentru toata lumea, la sfarsitul lui 2009 investita totala in Romania a ajuns la peste 3 miliarde euro”, a adaugat Susli. Sectoarele pe care se realizeaza cele mai importante cifre de afaceri intre cele doua tari sunt: metale si produse din metal; masini, aparate si echipamente electrice; petrochimie; vehicule si echipamente de transport; textile.

Cele 5 sectoare reprezinta peste 50% din schimburile comerciale dintre cele doua tari. TIAD este asociatia patronala a oamenilor de afaceri turci din Romania, infiintata din 1993, care numara in prezent 150 de membri. TIAD grupeaza companii cu capital turc din tote zonele de business: bancar, asigurari, sanatate, productie, constructii, retail etc. Cifra de afaceri a companiilor membre TIAD in 2009 a depasit 4 miliarde de euro.