Berlinul si Parisul vor sa impiedice, dupa experienta dezastruoasa a Greciei, speculatiile pe seama statelor sau a marilor companii, scrie cotidianul german Süddeutsche Zeitung. Potrivit sursei citate, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy vor trimite o scrisoare comuna presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, prin care sa ii ceara acestuia limitarea sau interdictia cu CDS-uri (credit default swap).

Scrisoarea ce va fi semnata si de presedintele Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, si de prim-ministrul grec George Papandreou, se refera la un proiect de directiva care sa interzica aceste tranzactii. Potrivit ziarului citat, Merkel, Sarkozy, Juncker si Papandreou sunt dispusi ca UE sa mearga de una singura in aceasta actiune, in cazul in care alti mari parteneri din G20, precum SUA sau China nu vor vrea sa se imbarce. "Nu putem sa tot asteptam pana urca si ultimul la bord", spun negociatorii in acest dosar.

  • Ce este CDS?

In esenta, CDS reprezinta o polita de asigurare, spune profesorul de economie Bogdan Glavan: vanzatorul ei se obliga sa-l despagubeasca pe cumparator in cazul producerii unui eveniment nefavorabil, primind in schimb o prima de asigurare. Evenimentul nefavorabil se refera la riscul ca un anumit titlu de credit sa nu fie platit la scadenta de emitentul acestuia. Din aceasta perspectiva, CDS-ul functioneaza precum o polita obisnuita de asigurare CASCO, diferenta fiind ca prima se refera la riscul neplatii unui titlu financiar, in vreme ce a doua se refera la riscul stricarii unui automobil.

Totusi, intre cele doua exista cateva diferente importante. 1. In vreme ce polita de asigurare obisnuita acopera impotriva riscului un bun aflat in proprietatea asiguratului, CDS-urile pot fi cumparate indiferent daca detinem sau nu titlurile de credit al caror risc de neplata il acopera. De aceea, CDS-urile sunt un titlu financiar care se tranzactioneaza pe piata, precum actiunile, la un curs stabilit in urma confruntarii dintre cerere si oferta. Sa luam, de exemplu, cazul CDS-urilor care acopera riscul de neplata al obligatiunilor emise de Ford, mai explica Bogdan Glavan

Cei interesati in primul rand sa achizitioneze acest gen de titluri sunt, desigur, proprietarii de obligatiuni Ford - cei carora Ford trebuie sa le plateasca periodic o parte din datorie (rata scadenta). Prin achizitia unui CDS pe obligatiuni Ford, detinatorul acestor obligatiuni se asigura impotriva riscului ca Ford sa nu-si plateasca datoria. Daca acest eveniment se produce, atunci proprietarul obligatiunilor isi va recupera investitia de la cel care i-a vandut CDS-ul. In afara de aceasta categorie de indivizi, mai exista si alti potentiali cumparatori de CDS pe obligatiuni Ford: investitorii care mizeaza pe cresterea cotatiei CDS-urilor si mizeaza pe faptul ca le pot cumpara acum ieftin urmand sa le revanda ulterior mai scump.

  • Cand se scumpesc aceste titluri

Cand riscul care face obiectul asigurarii se mareste. Mai precis, daca Ford da semne ca nu si-ar putea onora datoriile scadente in viitor, atunci, investitorii vor deveni mai interesati sa puna mana pe astfel de polite de asigurare. Cum CDS-urile se tranzactioneaza permanent, cererea pentru ele va creste, ceea ce le va scumpi. In acest moment, cei care nu detin obligatiuni Ford (si, deci, nu-i intereseaza faptul in sine ca Ford intra in faliment), dar care au anticipat acest eveniment si au cumparat CDS pe obligatiuni Ford, le pot revinde celor interesati si obtin un castig.

2. In vreme ce companiile de asigurare sunt obligate sa isi constituie rezerve din care sa acopere despagubirile pe care trebuie sa le plateasca cumparatorilor de polite in conditiile in care riscul asigurat se produce, vanzatorii de CDS sunt liberi sa isi gestioneze riscul dupa cum cred potrivit. De fapt, lipsa obligativitatii constituirii unui nivel minim de rezerve care sa acopere riscul asumat este insasi esenta credit default swap: asigurarea de credit este conceputa ca un „swap" si nu ca o „polita de asigurare", tocmai pentru ca vanzatorii ei sa nu fie constransi prin lege sa isi constituie rezerve.

Practic, CDS-urile au fost condamnate din start la statutul de active paria, prin faptul ca s-a interzis comercializarea lor pe piata - daca prin „piata" intelegem libertatea agentilor economici de a investi cum cred de cuviinta. In loc sa permita formarea transparenta a pretului CDS, autoritatile americane (in frunte cu cel care in unele cercuri trece drept liberalul Greenspan) au decis ca acest instrument financiar trebuie tranzactionat doar pe piata „over-the-counter" (OTC), unde fiecare tranzactie se negociaza separat, pretul ramane confidential, iar numarul participantilor extrem de scazut. Cum ar spune cineva, s-a creat o piata pentru baietii destepti, arata profesorul Glavan.