Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit de la negativa la stabila perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Romaniei, in valuta si moneda locala, potrivit Mediafax. Ridicarea ratingului vine ca urmare a programului sustinut de reforma bugetara si a probabilitatii ca Guvernul sa continue respectarea acordului cu FMI.

Ratingurile Romaniei au fost confirmate la "BB+" si "B" pentru imprumuturi in valuta, pe termen lung si scurt, respectiv la "BBB-" si "A-3" in moneda locala , se arata intr-un comunicat al S&P.

Contractia economica severa, de 7,1% in 2009, a fost cauzata, in principal, de declinul accentuat al cererii interne, rezultata din reducerea accesului la finantare. Evolutia economica negativa a fost exacerbata si de scaderea cererii externe. Economia Romaniei isi va reveni, probabil, usor in acest an, mai ales din cauza recuperarii cererii pe pietele externe, noteaza S&P.

Analistii agentiei avertizeaza ca ar putea sa apara presiuni pe ratingul Romaniei, dar spun ca daca Guvernul mentine ritmul actualelor reforme structurale si dupa finalizarea acordului cu Fondul, asigurand o politica fiscala prudenta si un control ordonat al vulnerabilitatilor din sectorul financiar, ratingul Romaniei ar putea fi rvizuit in crestere.

Ridicarea ratingului vine dupa ce, luni, analistii Fitch Ratings si Capital Economics au declarat ca Romania este una din tarile cu grad ridicat de risc in ceea ce priveste expunerea fata de Grecia, in conditiile in care aproximativ 12% din sistemul bancar este controlat de bancile grecesti.

Agentia de rating Moody's anunta la inceputul lunii ca mentine negativa perspectiva asupra sectorului bancar romanesc din cauza conditiilor economice dificile, afectate de criza financiara mondiala. Kenneth Orchard, analistul agentiei Moody's, a declarat ca ratingul Romaniei va ramane la cel mai mic nivel din categoria investment grade in viitorul apropiat, Moody's fiind singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care mai acorda Romaniei rating cu recomandare de investitii, respectiv "Baa3" cu perspectiva stabila.