Creditele substandard din portofoliul BCR au urcat anul trecut cu peste 500 de milioane de euro, in timp ce neperformantele au crescut cu peste un miliard de euro, se arata intr-un raport intern al bancii. Romania se afla pe locurile "fruntase" in aceasta privinta,

Erste, credite neperformante
Erste, credite neperformante
Foto: HotNews.ro
din punctul de vedere al sumelor trecute in categoriile susmentionate in tarile in care actionarul principal al BCR- Erste Bank opereaza.

  • Marja BCR in Romania (decembrie2009)- 7,24% .

Sistemul bancar a obtinut in 2009 un profit net de 772,3 milioane de lei, de 5,7 ori mai putin decat in 2008, in contextul in care in ultima luna a anului au raportat o pierdere de circa 69 milioane de lei.

Imprumuturile acordate populatiei au avansat in termeni nominali cu 1% in 2009, la 100,7 miliarde de lei, in timp ce soldul creditelor contractate de persoanele juridice a crescut cu 2,1%, la 105,7 miliarde de lei.

  • Reteaua de unitati a urcat la 661, in timp ce numarul de angajati a coborat la circa 9000

Marja Erste Bnak
Marja Erste Bank
Foto: HotNews.ro

Creantele restante si indoielnice nete insumau la finele anului trecut 3,8 miliarde lei, de 3,7 ori mai mult decat in 2008, in timp ce provizioanele aproape s-au dublat, de la 7,6 miliarde lei la 14,96 miliarde de lei, la nivelul intregului sistem bancar.

Ponderea imprumuturilor clasificate drept indoielnice si pierdere, precum si a dobanzilor aferente in totalul creditelor a crescut de peste doua ori, de la 6,53% la finele anului 2008 la 15,25% in decembrie 2009.

  • Comertul si agricultura inregistreaza neperformante in crestere 

Ponderea acestora in portofoliul creditelor acordate depaseste 11%, potrivit datelor Erste. In plus, marja de dobanda din Romania este cea mai ridicata dintre tarile in care opereaza Erste.

Business Indicator
Business Indicator
Foto: HotNews.ro
Marja de dobanda reprezinta diferenta dintre dobanzile incasate de banci de pe urma creditelor si dobanda platita de banca, deponentilor. In Romania marja BCR a fost in 2009 de 7,24%, cu mult peste media din regiune.

Potrivit documentului, comertul, constructiile si real estate-ul au adus BCR cresterile cele mai consistente ale portofoliilor de neperformante, la nivelul grupului bancar austriac.